website metrics Katolsk Vision :: Läser ämne - Varför inte dela Herrens måltid?
Läs meddelanden Läs meddelanden
Medlemslista Medlemslista Vanliga frågor Vanliga frågor
Användargrupper Användargrupper Profil Profil
Sök Sök Logga in Logga in Bli medlem Bli medlem
  Forumindex




Katolsk vision är ett forum för fri debatt mellan katoliker, andra kristna och allmänheten i övrigt. Alla deltagare i debatten i detta forum svarar själva för sina åsikter. Välkommen att delta i diskussionerna! **** Catholic Vision is a forum for free debate between catholics, other christians and the public in general. All participants in this debate forum are responsible only for their own views. Welcome to participate in the discussions! **** Here is also the address to our web site where you'll find more info: http://www.geocities.com/katolskvision/
Varför inte dela Herrens måltid?

 
Skapa nytt ämne Svara på ämnet  Forumindex » Ekumenik
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Gert



Datum: 19 december 2006
Poster: 447
Ort: Lerum, Sverige

InläggPostat: tis nov 06, 2007 6:52 pm    Rubrik: Varför inte dela Herrens måltid? Svara med citat

Vänner.

I senaste numret av Katolskt Magasin skriver syster Madeleine Fredell OP i en mycket sorgsen rapport från det ekumeniska mötet i Sibiu bland annat:

"Om vårt mål är mänsklighetens enhet i en symfonisk mångfald så måste det sakrament som är enhetens sakrament framför andra, eukaristin, verkligen få bli det som helar vår splittring och våra sår som människor. Att gå till olika nattvardsbord är som att legitimera att människor går till olika måltidsbord med riklig föda eller ingen alls.
Den eukaristiska splittringen och den manligt hierarkiska makten som tydliggjordes särskilt starkt i Sibiu utgör inget vittnesbörd för världen. Det visar på självtillräcklighet och världen har nog av det. Vi behöver visa på ett ömsesidigt beroende där vi alla står i tjänst till varandra och där auktoriteten växer fram ur kyrkans mitt."


Den vanligaste synen på kommunionens/nattvarden i ekumeniken är att den skall kröna verket. När vi är eniga då ...
Jag menar att det är ett sätt att använda kommunionen för att förhindra enhet.
Precis som syster Madeleine anser jag därför att vi bör vända på processen och se kommunionen som ett läkemedel mot splittring, som ett viktigt steg mot enhet i mångfald.
Det finns inga skäl att vänta och ingen anledning att invänta tillstånd uppifrån. Ingen kyrka äger Kristi kropp och blods sakrament och Jesus bjöd alla.

Gert Gelotte
Till överst på sidan Användarens profil Skicka personligt meddelande  
Julius
Gäst





InläggPostat: mån nov 12, 2007 11:49 pm    Rubrik: Svara med citat

Citat:
Det finns inga skäl att vänta och ingen anledning att invänta tillstånd uppifrån.

Hur skall man tolka detta ? Som en direkt uppmaning till öppet trots mot påveämbetet ? En av de allra första ämbetsåtgärderna från den nytillträdde påven var ju att gå ut med en skrivelse där han vände sig mot interkommunion och starkt betonade att de undantagsmöjligheter som trots allt finns i kyrkans regelverk verkligen är undantag.

Jag tror liksom du att en öppning mot interkommunion kan verka helande kyrkorna emellan i den ekumeniska processen. Men om så skall bli fallet måste det vara en officiell öppning, något som kan ske öppet. Inte att man i hemlighet delar kommunion med andra kyrkor trots att det är förbjudet uppifrån. Dels skulle ett sådant förfarande ge en osäkerhet hos våra ekumeniska bröder och systrar "Var står ni katoliker egentligen ??" om olika företrädare för kyrkan för fram helt olika linjer, dels medför alla egenmäktiga aktioner (jämför med de som viger sig till präster trots påvens förbud) en stor risk för kyrkosplittring och ett hot mot kyrkans inre enhet. Att vi försöker nå enhet gentemot andra samfund i ekumeniken är ju positivt men om samtidigt det skulle leda till att katolska kyrkan faller sönder i delar så har ju ingen enighetsprocess uppnåtts, tvärtom. Och om de mera liberala delarna av kyrkan går längre i sin riktning än vad kyrkolagen medger så öppnar de ju upp sig för motattacker från den allra mest konservativa flygeln, något som ökar splittringsrisken ytterligare. Det värsta som kan hända ur ekumenikens synvinkel är nog om vissa grupper i ekumenisk iver går för långt och att de sedan bestraffas uppifrån, att alltså kyrkans ledning känner sig tvingad att ta till maktmedel.

För enskilda personer så har ju präster och biskopar möjlighet att göra vissa undantag även enligt de regler som gäller idag. Men när det handlar om hela grupper och i officiella sammanhang så blir det nog betydligt mera komplicerat.
Till överst på sidan  
Gert



Datum: 19 december 2006
Poster: 447
Ort: Lerum, Sverige

InläggPostat: tis nov 13, 2007 12:15 am    Rubrik: Svara med citat

Julius,

Jag skulle föredra att kalla det för civil olydnad. Sen är det ju så, vilket jag antar att du vet, att man i icke officiella ekumeniska sammanhang gärna rundar problemet genom att ingen säger någonting om vilka regler för kommunionen som anses gälla. Det finns så att säga en tyst överenskommelse om interkommunion.

Gert Gelotte
Till överst på sidan Användarens profil Skicka personligt meddelande  
Julius
Gäst





InläggPostat: tis nov 13, 2007 11:13 am    Rubrik: Svara med citat

Jag tror inte att varken öppet trots eller civil olydnad är bra vägar för att föra saken framåt. Det skapar bara hårda konfrontationer och mer låsta positioner än någonsin. Däremot ser jag inget problem i den informella interkommunion som förekommer på gräsrotsnivå i ekumeniska sammanhang. Ingen av de som deltar där är ju intresserade av någon strid. Om däremot t.ex. en katolsk församling i Sverige skulle bjuda in en grannförsamling inom t.ex. svenska kyrkan till mässor med öppen interkommunion så tror jag det skulle skapa fler problem än vad det kan lösa. Det ger risk för kyrkosplittring och det ger de allra mest konservativa grupperna fritt skottfält, något som i det läget drabbar både den katolska församlingen.

Vad det gäller ekumeniska möten så kan man ju se på Taize där det gått bra att samsas. Men det är väl ingen hemlighet att det finns två läger inom katolska kyrkan vad det gäller ekumenik: ett som vill gå framåt mera pragmatiskt och hellre vänta med debatt om de besvärligaste och mest känsliga områdena och ett annat läger för vilka ekumenik i princip innebär att sitta och vänta på "att de som avfallit skall komma till sans och komma tillbaka till oss". Skall man tillämpa den senare principen får man nog ha EXTREMT långt tålamod...
Till överst på sidan  
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne Svara på ämnet  Forumindex » Ekumenik Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Snabb svar:
Användarnamn:


Citera sista inlägg
 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet



Powered by phpBB v2 © 2001, 2005 phpBB Group ¦
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005 ¦
Theme: PussycatBlue ¦
RSS 0.92 RSS-Feed | Sid Karta | Skapa forum | Support | Forumkatalogen | Forumportalen.se