website metrics Katolsk Vision :: Läser ämne - Biskop Robinson
Läs meddelanden Läs meddelanden
Medlemslista Medlemslista Vanliga frågor Vanliga frågor
Användargrupper Användargrupper Profil Profil
Sök Sök Logga in Logga in Bli medlem Bli medlem
  Forumindex




Katolsk vision är ett forum för fri debatt mellan katoliker, andra kristna och allmänheten i övrigt. Alla deltagare i debatten i detta forum svarar själva för sina åsikter. Välkommen att delta i diskussionerna! **** Catholic Vision is a forum for free debate between catholics, other christians and the public in general. All participants in this debate forum are responsible only for their own views. Welcome to participate in the discussions! **** Here is also the address to our web site where you'll find more info: http://www.geocities.com/katolskvision/
Biskop Robinson

 
Skapa nytt ämne Svara på ämnet  Forumindex » Övrigt
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Gert



Datum: 19 december 2006
Poster: 447
Ort: Lerum, Sverige

InläggPostat: fre sep 07, 2007 9:49 am    Rubrik: Biskop Robinson Svara med citat

Vänner,

Det händer mycket i Australien. Nyligen gav biskop Geoffrey Robinson ut en bok som kommer att väcka genklang i hela den katolska världen. Campion Rudman har läst en artikel om boken i The Tablet och refererar nedan.

Gert Gelotte



Stephen Crittenden är från Sydney där han rapporterar om kyrkliga angelägenheter för Australian Broadcasting Corporation. Han har nyss skrivit en artikel i The Tablet (London, 1 September 2007) med rubriken ’Outlook from the outback’. Den handlar om en frispråkig men ödmjuk katolsk biskop i Australien som har kommit ut med en ny bok. Här följer ett tankeväckande och intressant referat om Crittendens artikeln.

Biskop Geoffrey Robinson, säger Crittenden, är pensionerad biskop, 70 år gammal och en av Australiens mest intelligenta och kapabla kyrkoledare. Han har nyligen skrivit en bok som heter Confronting Power and Sex in the Catholic Church: reclaiming the spirit of Jesus (John Garrrett Publishing, Melbourne).
Som lärd, något blyg kyrkojurist, blev Robinson uppskattad av många för sin integritet när han ledde en undersökning av och reagerade på vissa allvarliga missförhållanden i kyrkan i Australien under 1990-talet, dvs. några prästers sexuella övergrepp på minderåriga. Crittenden gjorde en radiointervju med biskopen och blev djupt imponerad med hans sansad
attityd.
Tack vara den här boken, fortsätter Crittenden, vet vi nu att biskopen själv brottades med vad han också hade blivit utsatt för som ung pojke och hur han med stigande frustration iakttog Vatikanens tystnad och brist på stöd till dessa utsatta personer.
Robinson är desillusionerad och vänder sig nu i sin bok till världskyrkan . Han refererar tydligt och klart till bibeln och till kyrkolagen, som i en lärobok, samtidigt som han ser till att varje kapitel avslutas med lämpliga reflektioner.
Artikeln fortsätter med att poängtera att biskop Robinson gör det helt klart för oss att han inte vill attackera Kyrkan som han älskar, men många kommer att uppfatta det så, tillägger Stephen Crittenden. Och här citerar han biskopen som menar att det här med lederskap och ansvar långt upp i Vatikanens korridorer är oerhört viktigt i kristsituationer.
Robinson hävdar bland flera möjliga förklaringar till sexuella missförhållanden bland prästerskapet och ordensfolk att prästseminarier och novitiaten inte alltid gagnar den blivande prästens väl inför celibatlivet.
Ett längre mycket starkt citat ur boken, som handlar om de distinkta befogenheter som exempelvis påven Johannes Paulus II ålade sig själv, där han ville överse och agera på ett ”klokt” sätt i dessa fruktansvärda överträdelser, slutar sedan så här: ”Påven har åtskilliga gånger gjort anspråk på att han har dessa befogenheter och följaktligen måste acceptera de motsvarande förpliktetelser som följer.” Men här finner vi grogrunden för dessa frunktansvärda missförhållanden, menar biskopen..
Enligt Stephen Crittenden konstaterar biskop Geoffrey Robinson att biskopskollegiet har blivit marginaliserat och att Andra Vatikankonciliets ställningstagande att biskopen av Rom har sina fullmakter tillsammans med biskopskollegiet, i själva verket saknar all praktisk betydelse.
Vidare skriver Crittenden att biskop Robinson, och många i kollegiet med honom, är oroliga över Kyrkans nuvarande lära om äktenskap och skilsmässa och ifrågasätter hennes fasthållande vid dessa ting. Och han vågar gå längre i sina funderingar, menar artiktelförfattaren och tar upp ytterligare några ’tunga’ argument om relativt sena lärosatser inom Kyrkan, till.ex. ofelbarhetsläran och Marias upptagning i himmelen så väl som några fraser (”a few phrases”) i den nicienska Credo.
I sin artikel lyftar Crittenden fram biskopens argument att Katolska Kyrkan ’from the outback’ är en maktfaktor resten av Kyrkan bör räkna med under dessa fåtal år av påven Benediktus XVIs pontifikat. Situationen i Australien visar den väg Kyrkan relativt snart blir tvungen att gå. Det påfallande exemplet är stiften i Australien, med stora territoriella områden, som skall kunna fungera utan präster. De katolska stiften i landet arbetar redan med detta antagande. Vår reporter säger att spännande och utmanande saker förekommer. Djärva och nödvändiga förslag till förändring efterlyses av bl.a. Robisons broderbiskop, William Morris i Queensland. Geoffrey Robinson är emellertid inte orolig.
Under tiden är Sydney’s ärkebiskop, Kardinal George Pell, något av en bakåtsträvande figur, säger Crittenden och avslutar sin artikel i The Tablet, först med en spännande och gripande beskrivning av hur det såg ut för några veckor sedan vid lanseringen av Confronting Power and Sex in the Catholic Church: reclaiming the spirit of Jesus och sedan med den dystra kommentaren: ”Än så länge har kardinal Pells reaktion blivit att ignorera boken....... Och
därmed är Vatikanen lämnad handfallen. Men om Rom hemsöker Geoffrey Robinson borde den vara beredd på en kraftig omvälvning”.
Till överst på sidan Användarens profil Skicka personligt meddelande  
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne Svara på ämnet  Forumindex » Övrigt Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Snabb svar:
Användarnamn:


Citera sista inlägg
 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet



Powered by phpBB v2 © 2001, 2005 phpBB Group ¦
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005 ¦
Theme: PussycatBlue ¦
RSS 0.92 RSS-Feed | Sid Karta | Skapa forum | Support | Forumkatalogen | Forumportalen.se