website metrics Katolsk Vision :: Läser ämne - nyöppnad muslimsk folkhögskola
Läs meddelanden Läs meddelanden
Medlemslista Medlemslista Vanliga frågor Vanliga frågor
Användargrupper Användargrupper Profil Profil
Sök Sök Logga in Logga in Bli medlem Bli medlem
  Forumindex
Katolsk vision är ett forum för fri debatt mellan katoliker, andra kristna och allmänheten i övrigt. Alla deltagare i debatten i detta forum svarar själva för sina åsikter. Välkommen att delta i diskussionerna! **** Catholic Vision is a forum for free debate between catholics, other christians and the public in general. All participants in this debate forum are responsible only for their own views. Welcome to participate in the discussions! **** Here is also the address to our web site where you'll find more info: http://www.geocities.com/katolskvision/
nyöppnad muslimsk folkhögskola

 
Skapa nytt ämne Svara på ämnet  Forumindex » Övrigt
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
ElisabetDatum: 17 december 2006
Poster: 78

InläggPostat: tor mar 01, 2007 3:27 pm    Rubrik: nyöppnad muslimsk folkhögskola Svara med citat

Kista folkhögskola öppnar

Nu öppnar Sveriges första muslimska folkhögskola. Skolan startas i samarbete med Svenska Baptistsamfundets folkhögskola i Sjövik.

– Skolan ska vara öppen för alla, på samma sätt som folkhögskolor med kristen profil, säger Sjöviks rektor Lena Lönnqvist till Sändare

Kistas studierektor och broderskaparen Abdulkader Habib (bilden tillsammans med Jan Eliasson) pekar på den viktiga sociala roll som folkhögskolorna har haft för att lyfta de lågutbildade i Sverige de senaste hundra åren, och hoppas att Kista kan göra samma sak för de nya svenskarna.

läs mer:

http://www.sandaren.se/default.asp?action=article&ID=2417&keywords=NoKeyword

http://www.kistafolkhogskola.se/
Till överst på sidan Användarens profil Skicka personligt meddelande  
Julius
Gäst

InläggPostat: fre mar 23, 2007 9:03 pm    Rubrik: Svara med citat

Om institutioner som skolor startas av moderata och samarbetsvilliga muslimer så är väl detta enbart positivt. Stora delar av islam är i själva verket betydligt mera öppen och frisinnad än vad folk tror, detta p.g.a. de mera extrema muslimska rörelserna är de som syns och hörs mest. Det senare är olyckligt och leder till en mera allmän skräck bland många kristna eller icke-religiösa gentemot islam.

En helt annan sak vore det om fundamentalistiskt lagda muslimer ville öppna t.ex. en koranskola här, av den typ som finns i stort antal t.ex. i Pakistan och där bl.a. självmordsbombare utbildas och där man lär ut ett hat mot allt icke-muslimskt. I så fall fanns all anledningar att protestera och att försöka stoppa detta.
Till överst på sidan  
ElisabetDatum: 17 december 2006
Poster: 78

InläggPostat: fre mar 23, 2007 9:31 pm    Rubrik: Svara med citat

Julius skrev:
Stora delar av islam är i själva verket betydligt mera öppen och frisinnad än vad folk tror, detta p.g.a. de mera extrema muslimska rörelserna är de som syns och hörs mest. Det senare är olyckligt och leder till en mera allmän skräck bland många kristna eller icke-religiösa gentemot islam.


Jag håller helt med dig om det.
Elisabet
Till överst på sidan Användarens profil Skicka personligt meddelande  
GertDatum: 19 december 2006
Poster: 447
Ort: Lerum, Sverige

InläggPostat: fre mar 23, 2007 11:21 pm    Rubrik: Svara med citat

Julius, Elisabet,

Jag instämmer. Det är synnerligen angeläget att Sveriges muslimer får all tänkbar hjälp att grunda skolor - naturligtvis inom de ramar som skollagen drar upp.
Tyvärr finns det ju inte så få politiker som helst skulle vilja stänga alla religiösa friskolor. Men därmed skulle många bra mötesplatser försvinna och fromma muslimer fösas till helt privata koranskolor utanför skoltid. Det vore mycket olyckligt.

Gert Gelotte
Till överst på sidan Användarens profil Skicka personligt meddelande  
Julius
Gäst

InläggPostat: lör mar 24, 2007 8:45 pm    Rubrik: Svara med citat

Gert, jo risken finns ju onekligen att politikerna vill förbjuda kristna friskolor eller t.o.m. gå ännu längre. Nytillträdde oppositionsledaren Mona Sahlin gjorde en gång ett uttalande som om hon ville förbjuda religiösa aktiviteter med barn över huvud taget, att religion enbart bör vara till för vuxna (samma som vad lagen föreskrev i gamla Sovjetunionen alltså). Och flera politiker har velat avskaffa i vart fall de religiösa friskolorna, vissa t.o.m. alla friskolor.

Tyvärr har vissa gruppers dåliga omdöme gett politikerna vatten på sin kvarn. Skolor, oftast muslimska men ibland även kristna, som inte följer läroplanen, som använder ej behöriga lärare eller som använder skolaga bereder plats för att politikerna skall kunna begränsa rätten till friskolor. Muslimerna har ett klart problem med sina egna fundamentalistiska grupper som i vissa fall vägrar att följa svensk lag. Som jag sa i ett föregående inslag så är islam generellt mer förstående och öppen för dialog än vad många tror. Men detta gäller inte för fundamentalistgrupperna. Och missförhållanden som har kommit i dagen, t.ex. att muslimska församlingar i Sverige vigt minderåriga, genomfört vigslar där bruden inte varit fysiskt närvarande eller medverkat till arrangerade äktenskap, gör tyvärr att alla muslimer misstänkliggörs och får bära delar av den negativa publiciteten.

Du har säkert helt rätt i att vi kristna bör medverka i en öppen dialog med de muslimer som har samma attityd och att tillåta dem att öppna skolor, bygga moskeer och på olika sätt utöva sin religion. Men fundamentalisterna kan inte behandlas med silkesvantar. Bryter de mot svensk lag eller uppmuntrar till hat eller terroristaktiviteter så måste samhället ingripa hårt och bestämt. Sådana aktiviteter skall inte skyddas av religionsfriheten, det är ett rent missbruk av den friheten och kan göra att densamma hotas också för andra grupper.
Till överst på sidan  
GertDatum: 19 december 2006
Poster: 447
Ort: Lerum, Sverige

InläggPostat: lör mar 24, 2007 10:18 pm    Rubrik: Svara med citat

Julius,

Om detta är vi överens. Problemet är att veta när det är dags att sätta stopp. Svenskar, inklusive svenska politiker, är vana vid ett enhetssamhälle och tappar lätt fattningen inför tanken att det skulle kunna finnas mer än ett sätt att leva på.

Gert Gelotte
Till överst på sidan Användarens profil Skicka personligt meddelande  
Julius
Gäst

InläggPostat: sön mar 25, 2007 12:50 pm    Rubrik: Svara med citat

Gert, jo nog stämmer det väl att svenska politiker gärna vill att alla skall vara så lika som möjligt, vare sig de vill det eller inte. Ibland beror det nog på ren oknskap eller främlingsrädsla, ibland på en övertro på att allt som är svenskt är bäst i världen. Den attityden visar ju tyvärr svenska företrädare ofta upp i umgånge med andra länder. Visst bör vi visa tolerans även mot det som är lite avvikande och försöka förstå att det svenska sättet att leva inte är det enda acceptabla, så länge det inte går så långt att det orsakar andra problem, men i en del fall kommer vi ju i konflikt med vad vi anser vara t.ex. mänskliga rättigheter eller säkerhetsfrågor, djurskydd, kostnader för det allmänna o.s.v. och liknande och där tycker jag att man bör dra en gräns och säga ifrån att vissa saker vill vi inte acceptera här. Vill vi t.ex. ha månggifte eller barnäktenskap i Sverige ? Skolaga ? Kvinnlig omskärelse ? Ritualslakt ? Kan grupper som av religiösa skäl bara kan äta viss typ av mat kräva att denna skall tillhandahållas i skolmatsalar och på arbetsplatser ? Kan vi ha heltäckande slöjor i skola och arbetsliv ? Olämplig klädsel på arbetsplatser kan ju vara en säkerhetsrisk om det finns maskiner etc intill.

Jag kom att tänka på en diskussion jag hade med några saudier en gång. Vi kom att tala om bilkörning och att kvinnor inte får köra bil där. "Självklart, tyckte en av dem , alldeles för trafikfarligt ! " Jag hajade till och nämnde att olycksfallsstatistiken här inte är sämre för kvinnor, utan vad det gäller de riktigt unga förarna t.o.m. klart bättre. Men då kom en invänding som jag inte tänkt på: "jo men har de slöja så ser de ju inte ordentligt om något dyker upp". Nej jag får ju hålla med, en förare med heltäckande ansiktsslöja skulle jag ju inte vilja möta i trafiken...
Till överst på sidan  
GertDatum: 19 december 2006
Poster: 447
Ort: Lerum, Sverige

InläggPostat: sön mar 25, 2007 1:27 pm    Rubrik: Svara med citat

Julius,

Naturligtvis skall vi inte vara så toleranta att vi tillåter misshandel och förtryck. Och vad som är rimligt är inte alltid enkelt.

För några år sedan rådde stor uppståndelse i Göteborg på grund av en sikh som ville köra spårvagn i turban. Det går inte, sa Göteborgs spårvägar och insisterade på reglementsenlig mössa. Men naturligtvis går det att köra spårvagn iklädd turban.

Nyligen krävde en muslimsk kvinna att få arbeta i sjukvården med långa ärmar. Det kan låta som ett oförargligt krav, men långa ärmar hindrar den strikta hygien som tillämpas för att stoppa spridningen av multiresistenta bakterier.

En pågående tvist i Göteborg gäller en judisk friskola. Det handlar om en liten grupp ortodoxa chassidiska judar som insisterar på att pojkar och flickor hålls åtskilda även på skolgården. Det överensstämmer inte med svenska jämlikhetsideal. Men:

Skall vi stänga skolan för den sakens skull? Skall vi dra in statsbidraget?
Chassidiska judar har överlevt hundratals år av blodiga pogromer genom att fly in i sin ortodoxi. En indragen skolpeng lär inte övertyga dem om något.
Far barnen illa? Nej, det tror jag inte. Påtvingas barnen strikta könsroller? Ja, det kan man nog säga. Kan vi påverka detta genom tvång? Nej, absolut inte? Så vad göra?

Personligen anser jag att fredliga människor skall få leva i fred. Barn blir snabbt vuxna och då kan de välja sina liv, visserligen påverkade av sin uppväxt, men vem är inte det?

Gert Gelotte
Till överst på sidan Användarens profil Skicka personligt meddelande  
Julius
Gäst

InläggPostat: sön mar 25, 2007 3:57 pm    Rubrik: Svara med citat

Gert, om jag skall ge min egen syn på de exempel som du nämnde så tycker jag att den judiska skolan skall få finnas kvar, även om den inte följer svenska jämställdhetsideal (det gör ju inte katolska kyrkan heller för den delen). Detta faller under den rätt som finns inskriven i FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna, att föräldrar har rätt att uppfostra sina barn i enlighet med sin egen religiösa övertygelse. Detta anses dock inte som självklart i Sverige och det är ju en skandal att Sverige var ett av de länder som reserverade sig mot denna punkt, i mycket tvivelaktigt sällskap av ett antal andra länder (Libyen, Syrien, Iran, Irak, Nordkorea m.fl.), stater vars demokratisyn vi nog annars inte vill ha som modell. Visst blir barnen invanda i ett visst mönster men som du sa så kan de välja när de blir vuxna. Jämnställdhet kan nog vara bra ur många synpunkter men i Sverige verkar den vara på väg att bli en obligatorisk statsreligion som skall genomdrivas för sin egen skull, även i de enstaka fall där ingen alls vinner på det. Att t.ex. "omvända" de ortodoxa judarna i detta avseende genom tvång och pålagor är självfallet dömt att misslyckas.

Vad det gäller den kvinna som vill arbeta med långärmat i sjukvården så bör man säga nej. Smittspridning är allvarligt och genom sin åtgärd så riskerar hon att skada andra människor, något som man aldrig kan acceptera. Som du sa så går det att köra spårvagn i turban men inte skulle en kirurg få operera med en sådan på huvudet eftersom det skulle äventyra smittskyddet. F.ö. kan det ju finnas en annan invändning även i spårvagnsfallet om mannen är verkligt ortodox sikh - turbanen skall då innehålla en böjd dolk och beväpning på arbetet kan ju inte heller accepteras annat än för poliser m.fl. som har den rätten.
Till överst på sidan  
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne Svara på ämnet  Forumindex » Övrigt Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Snabb svar:
Användarnamn:


Citera sista inlägg
 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumetPowered by phpBB v2 © 2001, 2005 phpBB Group ¦
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005 ¦
Theme: PussycatBlue ¦
RSS 0.92 RSS-Feed | Sid Karta | Skapa forum | Support | Forumkatalogen | Forumportalen.se