website metrics Katolsk Vision :: Läser ämne - Om Caritas Sverige
Läs meddelanden Läs meddelanden
Medlemslista Medlemslista Vanliga frågor Vanliga frågor
Användargrupper Användargrupper Profil Profil
Sök Sök Logga in Logga in Bli medlem Bli medlem
  Forumindex
Katolsk vision är ett forum för fri debatt mellan katoliker, andra kristna och allmänheten i övrigt. Alla deltagare i debatten i detta forum svarar själva för sina åsikter. Välkommen att delta i diskussionerna! **** Catholic Vision is a forum for free debate between catholics, other christians and the public in general. All participants in this debate forum are responsible only for their own views. Welcome to participate in the discussions! **** Here is also the address to our web site where you'll find more info: http://www.geocities.com/katolskvision/
Om Caritas Sverige

 
Skapa nytt ämne Svara på ämnet  Forumindex » Övrigt
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
KristerDatum: 21 februari 2007
Poster: 24
Ort: Stockholm

InläggPostat: lör sep 22, 2007 11:17 am    Rubrik: Om Caritas Sverige Svara med citat

Bengt Malmgren fortsätter sin noggranna upplysningsverksamhet på sin blogg Isidor Katolskt Forum. I denna referens nedan visar han på ett inlägg från stiftets pressansvariga Maria Hasselgren i Uppsala Nya Tidning (UNT) och en intervju
med generalvikarien Stephan Bilecic i tidningen Dagen.

Låt oss nu hoppas att allt detta kan bli en början till nytt Caritas Sverige som kan vara ett bra paraply för all den goda verksamhet som alla lokala Caritas i Sverige utför. Genom att bl a bilda och stödja de lokal nätverk på Webben som uttalades behov av på årsmötet i april. Och som kan återvinna SIDAS förtroende för hela Caritas i Sveriges samlade och lokala verksamheter

Krister Janzon

Bifogar brev:

För er kännedom:
Stiftets pressansvarige i Upsala Nya Tidning:

http://www.isidor.se/forum/blogs/post/3738.aspx

Mvh

Bengt Malmgren
070-4845602
Till överst på sidan Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post  
LenaADatum: 17 augusti 2007
Poster: 57
Ort: Uppsala län

InläggPostat: lör sep 22, 2007 3:42 pm    Rubrik: Svara med citat

Jag förstår inte riktigt. Kan någon kort förklara vad det är som har hänt, från början? Caritas Sverige försvinner 30 september? Sad Varför?
Till överst på sidan Användarens profil Skicka personligt meddelande  
GertDatum: 19 december 2006
Poster: 447
Ort: Lerum, Sverige

InläggPostat: lör sep 22, 2007 4:16 pm    Rubrik: Svara med citat

Vänner,

Förklaringen att stiftet förde Caritas styrelse och medlemmar bakom ljuset för att inte skapa oro är magnifik. Ett annat sätt att se på samma beteende är att de som tiger hoppas att problemen skall försvinna innan någon upptäcker dem och börjar ställa besvärliga frågor.
Det är förträffligt att Bengt Malmgren vägrat och vägrar ge vika för detta närmast klassiska försök att hålla fasaden snygg, smutsen under mattan och så många som möjligt i ovetskap.

Gert Gelotte


Senast ändrad av Gert den lör sep 22, 2007 9:02 pm, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan Användarens profil Skicka personligt meddelande  
IrèneDatum: 08 april 2007
Poster: 72

InläggPostat: lör sep 22, 2007 8:33 pm    Rubrik: Svara med citat

Gert

"Magnifik" är rätta ordet ang Maria Hasselgrens förklaring i Upsala Nya Tidning ang stiftsledningens undanhållande av information
till Caritas styrelse.
Ej "orsaka onödig oro i en organisation som sedan en längre tid haft stora interna problem".

Likt en förälder tänker gentemot sitt barn Det man inte vet lider man inte av.

Så fint , omtänksamt och kärleksfullt. // Irène
Till överst på sidan Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post  
IrèneDatum: 08 april 2007
Poster: 72

InläggPostat: tor okt 04, 2007 8:48 pm    Rubrik: Svara med citat

Gun Holmertz i Upsala Nya tidning 21/9 2007

**************************************
Caritas styrelse fick inget veta
KOMMENTAR till Maria Hasselgrens insändare 21/9.

BETALNINGSANMÄRKNING. Maria Hasselgren har aldrig deltagit i några av Caritas styrelsemöten.
Jag antar att hon i egenskap av pressansvarig bygger sitt inlägg på uppgifter från stiftets finanschef som har varit en drivande part i att undanhålla styrelsen från information om såväl Gustaf von Essens betalningsanmärkningar som dess konsekvenser för ett 90-konto.
Jag är en av de tio ledamöter i Caritas styrelse som stiftsledningen inte ville oroa med sin dispensansökan till Stiftelsen för Insamlingskontroll, SFI.
Maria Hasselgren, kom ut i verkligheten!
I februari lämnade en majoritet av styrelsen, sex av tio ledamöter, en skrivelse till styrelsens ordförande med en kraftig kritik mot ordförandens skötsel av sina uppgifter. Där efterlystes en tätare och tydligare kommunikation mellan ordföranden och styrelseledamöterna.
Det är en mycket allvarlig situation när styrelsens majoritet ser det som en nödvändighet att författa en sådan skrivelse.
En vald styrelse behöver inte acceptera att några är oroliga för den och i sin så kallade oro undanhåller information, så att styrelsen hindras att genomföra sina stadgeenliga uppgifter.
Stiftsledningens oro borde ha gällt den bristande insynen och demokratin i Caritas styrelse.
Kanske var det så att stiftsledningen förstod att styrelsen aldrig skulle ha ställt sig bakom en ansökan om dispens för att rädda von Essen som ordförande trots hans betalningsanmärkningar.
Kanske var det enklare att mörka för styrelsen än att anständigt ta upp betalningsanmärkningarna i styrelsen. Det fanns gott om tid från november 2006 till april 2007.
Om stiftets fortsatta förtroende för von Essen kan jag inte uttala mig om. Vad jag har utgått ifrån vid samtal med Upsala Nya Tidning var hur vi som styrelse ställdes totalt utanför information från november 2006 till 11 april 2007 om von Essens betalningsanmärkningar och att dessa omöjliggjorde ett 90-konto hos SFI.
Det är en av SFI:s uppgifter att noggrant granska vem som ansöker om ett konto för att undvika att oseriösa organisationer får tillträde till ett 90-konto.
Det är förvånande att en finanschef är så okunnig om SFI:s stadgar att man ens försöker begära dispens.

Gun Holmertz
styrelseledmot Caritas Sverige
Till överst på sidan Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post  
Bloggare
Gäst

InläggPostat: sön okt 07, 2007 6:55 pm    Rubrik: Svara med citat

Detta ligger ju helt utanför vanliga utomstående människors horisont. Men - hörde inte Holmetz till den styrelse som inte beviljades ansvarsfrihet? Borde inte den informationen liksom komplettera bilden - samt att ordföranden "försvann" när det började brännas?
Till överst på sidan  
KristerDatum: 21 februari 2007
Poster: 24
Ort: Stockholm

InläggPostat: tis okt 09, 2007 9:20 am    Rubrik: Svara med citat

LenaA skrev:
Jag förstår inte riktigt. Kan någon kort förklara vad det är som har hänt, från början? Caritas Sverige försvinner 30 september? Sad Varför?


LenaA, även Bloggare sön okt 07, 2007 6:55 pm

Du frågar varför Caritas Sverige i sin nuvarande form (före april 07)
skulle upplösas - och reorganiseras direkt under Katolska biskopsämbetet (BÄ) där flera katolska organisationer redan ligger..
Det officiella svaret jag hörde på årsmötet är föreningens vacklande ekonomi, varför BÄ redan i flera år fått skjuta till flera miljoner kronor (min minnesbild är 4 Mkr/år). Men biskopen har vi fler tillfällen sagt att syftet är att fortsatta den goda vrksamhet som Caritas Sverige bedrivit under många år, men mer kraftsamla på att ge det stöd som lokala caritasgrupper i Sverige önskar - och har rätt att kräva. Därtill är "Caritas" som varumärke så viktigt och stort internationellt att det katolska stiftet inte gärna kan ha råd med den prestigeförlusten att inte ha ett fungerande Caritas Sverige. Hjälporganisationer är inga lättskötta fögderier - för att uttrycka det milt -
men mitt intryck är att den senaste styrelsen med många kompetentea, självständiga, kraftfulla och insiktsfulla personer(med stor kontinuitet över åren) gjort sitt bästa. Den ansvarsfrihet som inte gavs styrelsen på senaste årsmötet var alldeles uppenbarligen inte riktad mot styrelsens in corpore goda arbete, utan den enda formen för att protokollsmässigt få fram ett misstroende mot hur ägaren biskopen, hans finanschef och nyligen tillsatte ordförande för Caritas Sverige skött sina jobb, dvs bl a undanhållit styrelsen i flera månader den väsentliga information som ordats om i tidigare inlägg i detta forum , och ii de refererade Bengt Malmgrenska bloggarna ovan.
Jag tror vi kan hysa en försiktig optimism att nuvarande pågående reorganisationaarbete kan ske med all den öppenhet, kontroll och demokratiska insyn som alla vi skattebetalare kan kräva av en verksamhet som till största delen fininansieras av våra skattepengar.

Jämför med att Riksrevisionen härom veckan äntligen satt fingret på det "alla vetat" i många år att svinnet inom SIDA's totala verksamheter är
oacceptabelt. Det var inte en dag för tidigt, vi skall väl tacka både vår självständiga revision för detta, liksom att regeringen antingen uppmuntrat denna granskning, i alla fall inte mörkat den.
Jag lånar det som Göran Hägg ungefär uttryckte i TV1's morgonsoffa 7.45 i fredags (ihop med Stig Malm och Maria Abrahamsson, ligger kvar på nätet): "När goda saker utförs måste de verkligen kontrolleras." I det "ideellas namn" kan mycket missbruk ske och döljas, medvetet och ibland omedvetet./min egen kommentar/

Krister Janzon
Till överst på sidan Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post  
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne Svara på ämnet  Forumindex » Övrigt Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Snabb svar:
Användarnamn:


Citera sista inlägg
 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumetPowered by phpBB v2 © 2001, 2005 phpBB Group ¦
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005 ¦
Theme: PussycatBlue ¦
RSS 0.92 RSS-Feed | Sid Karta | Skapa forum | Support | Forumkatalogen | Forumportalen.se