website metrics Katolsk Vision :: Läser ämne - Om en kvinna vill bli präst? Samtal med Göran Degen.
Läs meddelanden Läs meddelanden
Medlemslista Medlemslista Vanliga frågor Vanliga frågor
Användargrupper Användargrupper Profil Profil
Sök Sök Logga in Logga in Bli medlem Bli medlem
  Forumindex
Katolsk vision är ett forum för fri debatt mellan katoliker, andra kristna och allmänheten i övrigt. Alla deltagare i debatten i detta forum svarar själva för sina åsikter. Välkommen att delta i diskussionerna! **** Catholic Vision is a forum for free debate between catholics, other christians and the public in general. All participants in this debate forum are responsible only for their own views. Welcome to participate in the discussions! **** Here is also the address to our web site where you'll find more info: http://www.geocities.com/katolskvision/
Om en kvinna vill bli präst? Samtal med Göran Degen.

 
Skapa nytt ämne Svara på ämnet  Forumindex » Pastorala scenen / The pastoral scene
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
GertDatum: 19 december 2006
Poster: 447
Ort: Lerum, Sverige

InläggPostat: ons sep 12, 2007 8:51 pm    Rubrik: Om en kvinna vill bli präst? Samtal med Göran Degen. Svara med citat

Vänner.

Vad skulle hända om en ung kvinna anmälde sig till informationsdagar på det katolska prästseminariet? Och vad skulle seminariets rektor Göran Degen svara om hon insisterade på att ha Guds kallelse till prästämbetet?
Katolsk Visions Irène Nordgren intervjuar Göran Degen om detta under rubriken "Pastorala scenen". Intervjun kommer att publiceras efter hand. Men det hettar till direkt när Göran förklarar varför Gud inte kan kalla en kvinna:
"Men Herren känner sin kyrka. Det är min övertygelse att Han önskar arbetare i sin vingård. Det vore emellertid inte speciellt kärleksfullt att kalla människor till tjänster de inte får utföra. Och Han bör väl sannerligen veta vilka förutsättningar som gäller."
Vill ni diskutera och kommentera intervjun går det bra här. Välkomna!

Gert Gelotte
Till överst på sidan Användarens profil Skicka personligt meddelande  
Julius
Gäst

InläggPostat: fre sep 14, 2007 8:31 pm    Rubrik: Svara med citat

Ja självklart måste det alltid vara smärtsamt för en som har att utbilda präster om han måste avvisa kandidater som säger sig känna kallelse. Men det gäller ju inte bara om det är en kvinna som söker, utan lika mycket om det är en man, fast han inte anser sig klara att leva i celibat, eller kanske en man som även klarar celibatet men som av något annat skäl inte är lämplig att bli präst. All kallelse är ju inte heller äkta. I en del fall kan kanske personen i fråga lotsas in mot någon annan tjänst i kyrkan.

Att Gud måste veta vilka regler som gäller får man väl betrakta som klart. Dock brukar ju inte Gud leda oss med järnhand precis och tolkningsproblem kan ju uppstå. Men som rektor för prästeminariet behöver ju fader Degen inte sitta och fundera över reglerna, han har ju bara att följa dem. Givetvis kan seminariet inte ha en policy som går på tvärs med kyrkans officiella linje.
Till överst på sidan  
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne Svara på ämnet  Forumindex » Pastorala scenen / The pastoral scene Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Snabb svar:
Användarnamn:


Citera sista inlägg
 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumetPowered by phpBB v2 © 2001, 2005 phpBB Group ¦
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005 ¦
Theme: PussycatBlue ¦
RSS 0.92 RSS-Feed | Sid Karta | Skapa forum | Support | Forumkatalogen | Forumportalen.se