website metrics Katolsk Vision :: Läser ämne - Bra gjort, påven!
Läs meddelanden Läs meddelanden
Medlemslista Medlemslista Vanliga frågor Vanliga frågor
Användargrupper Användargrupper Profil Profil
Sök Sök Logga in Logga in Bli medlem Bli medlem
  Forumindex
Katolsk vision är ett forum för fri debatt mellan katoliker, andra kristna och allmänheten i övrigt. Alla deltagare i debatten i detta forum svarar själva för sina åsikter. Välkommen att delta i diskussionerna! **** Catholic Vision is a forum for free debate between catholics, other christians and the public in general. All participants in this debate forum are responsible only for their own views. Welcome to participate in the discussions! **** Here is also the address to our web site where you'll find more info: http://www.geocities.com/katolskvision/
Bra gjort, påven!

 
Skapa nytt ämne Svara på ämnet  Forumindex » Äktenskap/samlevnad
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Gert Gelotte
Gäst

InläggPostat: tis feb 20, 2007 12:32 pm    Rubrik: Bra gjort, påven! Svara med citat

Påven Benedictus XVI varnade nyligen domarna i Vatikanens äktenskapsdomstol för att alltför lättvindigt ogiltigförklara äktenskap. Det var ett befogat ingripande. Hyckleri är nämligen aldrig någon bra lösning på problem. Och i exempelvis en del amerikanska stift har ogiltigförklaring av äktenskap tagit sådan omfattning att det i praktiken fungerar som skilsmässa.
Men om påvens ingripande hejdar ett missbruk, så löser det på intet sätt problemen för alla civilt skilda och omgifta katoliker. Oavsett omständigheter så är dessa idag principiellt utestängda från kommunionen på livstid. Detta är ett exempel på hur kyrkans ledning för att uppfylla lagens bokstav försummar kärlek och medmänsklighet.
Livet går inte i repris, gjort är gjort, alla misslyckas vi på något sätt, några med sina äktenskap. Och ibland kan vi bara göra bästa möjliga av en omöjlig situation.
Detta borde även kyrkans ledning inse, och handla därefter, i stället för att i onödan plåga människor.

Gert Gelotte
Till överst på sidan  
Krister Janzon
Gäst

InläggPostat: tis feb 20, 2007 12:32 pm    Rubrik: Svara med citat

Bra skrivet, Gert!

Instämmer helt i din analys av påvens handlande.

I vårt stifts synod för tiotalet år sedan uppmärksammades på ett tydligt sätt att kyrkan snabbt måste göra något åt detta utestängande från kommunionen av omgifta. Vad händer i Sverige och olika biskopssynoder? Biskop Anders borde uppmuntras av många att starta en ny stiftssynod i Sverige, efter föredöme av biskop Hubertus förra upplägg.

Krister
Till överst på sidan  
Dan Hanqvist
Gäst

InläggPostat: tis feb 20, 2007 12:33 pm    Rubrik: Svara med citat

Man kan fråga sig vad som händer med de "lättvindigt" avgjorda annulationsdomarna. Är de ogiltiga? Antingen så fanns det väl ett matrimonium, och då kan ingen domstol i världen lösa upp det -- lättvindigt eller på något annat sätt -- , eller så fanns det inte något matrimonium, och då spelar ingen lättvindighet någon roll. För vad skulle man lättvindigt ha gjort -- konstaterat ett faktiskt förhållande som var för handen (det är det domstolen gör när den annullerar ett matrimonium)?
Till överst på sidan  
Gert Gelotte
Gäst

InläggPostat: tis feb 20, 2007 12:33 pm    Rubrik: Svara med citat

Dan,

Jag frågade en gång en lärd jesuit just detta. Han svarade att om Kyrkan förklarar att ett äktenskap är ogiltigt, så är det ogiltigt. Det vill säga, lyckas parterna ljuga så lyckas de ljuga.

Jag förmodar att han menade "i Kyrkans ögon". Men jag är inte säker. Av och till stöter man ju på uppfattningar som gränsar till att Kyrkans företrädare antas äga förmåga att trolla.

Gert
Till överst på sidan  
Gäst


InläggPostat: fre mar 23, 2007 8:46 pm    Rubrik: Svara med citat

Gert, självklart kan kyrkan endast ogiltigförklara ett äktenskap ur kyrkans synpunkt, inte civilrättsligt. Kyrkan har inte, och skall inte ha, någon civilrättslig makt. Den skall ligga hos domstolar och myndigheter.

Vad det gäller kyrkans syn på äktenskapet och huruvida det kan annuleras så sitter kyrkan i en besvärlig situation. Äktenskapet är avsett att vara livslångt, men om det nu ändå inte blir det, vad händer då ? Du har rätt i att det kan drabba människor och sätta dem i en omöjlig situation, men samtidigt så skulle ett godkännande av skilsmässa och omgifte från kyrkans sida medföra att synen på äktenskapet succesivt förändrades. Detta märks tydligt nu inom Svenska kyrkan. Jag har en bekant som är präst i Sv. kyrkan och det händer tydligen allt oftare att par som skall vigas i kyrkan begär att få ändra i äktenskapslöftena så att de inte innebär ett löfte livet ut (vilket inte är tillåtet att göra heller enligt svenska kyrkans regler). De vill t.ex. i stället för "tills döden skiljer oss åt" ha formuleringar som "tills livet skiljer oss åt", "tills våra vägar skiljs", " tills vi måste skiljas" och liknande. Detta visar på en uppluckring av äktenskapet som institution, där då inte ens intentionen är ett livslångt äktenskap.

Att påven ingriper mot ett missbruk av det som är tänkt som en ren undantagsregel för mycket speciella fall är helt riktigt. Det kan aldrig vara meningen att kyrkan skall predika en sak och sedan bakvägen göra en annan. Det blir precis som du säger rent hyckleri i så fall.
Till överst på sidan  
Julius
Gäst

InläggPostat: fre mar 23, 2007 8:47 pm    Rubrik: Svara med citat

Jag glömde att skriva in mitt namn i föregående inlägg !
Till överst på sidan  
GertDatum: 19 december 2006
Poster: 447
Ort: Lerum, Sverige

InläggPostat: fre mar 23, 2007 11:09 pm    Rubrik: Svara med citat

Julius,

Kul att vi tycks eniga om något. Men även om det kristna äktenskapet är oupplösligt så misslyckas människor med det. Skilsmässor är ungefär lika vanliga bland katoliker som bland andra - kristna som okristna.

I alla andra sammanhang där vi människor misslyckas reser vi oss upp, gör det bästa av situationen och går vidare.

Men kyrkans ledning anser av någon anledning att just frånskilda inte skall göra det utan leva resten av sina liv som monument över sitt misslyckande. Det, menar jag, är onödig grymhet.

Gert Gelotte
Till överst på sidan Användarens profil Skicka personligt meddelande  
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne Svara på ämnet  Forumindex » Äktenskap/samlevnad Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Snabb svar:
Användarnamn:


Citera sista inlägg
 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumetPowered by phpBB v2 © 2001, 2005 phpBB Group ¦
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005 ¦
Theme: PussycatBlue ¦
RSS 0.92 RSS-Feed | Sid Karta | Skapa forum | Support | Forumkatalogen | Forumportalen.se