Läs meddelanden
Medlemslista
Vanliga frågor
Användargrupper
Profil
Sök
Logga in
Bli medlem
Forumindex
->
Ämbetsfrågan
Svara på ämne
Användarnamn
Rubrik
Meddelande
Smilies
Fler smilies
Font Färg:
Standard
Mörkröd
Röd
Orange
Brun
Gul
Grön
Oliv
Cyan
Blå
Mörkblå
Lila
Rosa
Vit
Svart
Font Storlek:
Pytteliten
Liten
Normal
Stor
Enorm
Stäng öppna taggar
[quote="Charlotte"]Julius, Gert, Jag tycker att Vatikanen gör mycket klokt i att avvakta och se vilken vändning det hela tar. De känner förhoppningsvis äntligen en susning av Andens vind...? Det vore ju ytterst dumt att exkommunicera de kvinnor som har vigts - som både är och ämnar förbli katoliker - de vill inte starta en ny kyrka, bara reformera kyrkan så att den blir mer likt den en gång var - där Jesu budskap stod i centrum och där människor av alla sorter välkomnas, där Guds barmhärtighet råder, och där både män och kvinnor helt naturligt kallas till tjänst. Skulle de exkommuniceras tar man risken att halva kyrkan går tillsammans med dem... Så mycket har det kokat under det nu lyfta grytlocket. Frisk luft väller äntligen in, som stillar bubblorna, sår helas, manligt och kvinnligt börjar trevande komplettera varann igen - om än det sker utan att ännu ha hela hierarkins välsignelse - dock med en hel del (manliga) biskopars starka och tyst jublande stöd bakom sig - biskopar som tyvärr tvingas vara tysta officiellt om vad de egentligen tycker för att få behålla sina tjänster. Detta handlar inte egentligen om kyrkans förkunnelse - utan om vem som ska anses lämplig att föra ut Kristi budskap... På Jesu tid var de som han ansåg lämpligast ett par unga fiskarynglingar som stank fisk, en missaktad tullindrivare och annat löst folk - män och kvinnor som tänkte och talade som folk gör mest - och därför nådde ut med budskapet. Människor döptes i massor. I vår tid närmar sig prästidealet något absurt: högt disciplinerade, men ganska så trångsynta akademiska herrar. Var gick det hela så snett? Skönt att det hela nu - om än långsamt - börjat gå åt rätt håll igen! Charlotte[/quote]
Alternativ
HTML är
PÅ
BBCode
är
PÅ
Smilies är
PÅ
Infoga en bild
Inaktivera HTML i det här inlägget.
Inaktivera BBCode i det här inlägget.
Inaktivera smilies i det här inlägget.
Om du har dålig syn eller på annat sätt inte kan läsa denna kod, kontakta
administratören
för hjälp.
Bekräftelsekod: *
Ange koden exakt så som du ser den. Koden är känslig för stora/små bokstäver, och noll har ett diagonalt streck genom sig.
Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Hoppa till:
Välj forum
Välkomna! / Welcome!
----------------
Välkomna! / Welcome!
Aktuellt / News
----------------
Aktuellt / News
Kvinnor i kyrkan /Women in the Church
----------------
Kvinnor i kyrkan
Ämbetsfrågan
Prästcelibatet / Celibacy of priests
----------------
Prästcelibatet
Homosexuella i kyrkan /Homosexuals in the Church
----------------
Homosexuella i kyrkan
Äktenskap / Marriage
----------------
Äktenskap/samlevnad
Preventivmedel
Etiska frågor / Ethical issues
----------------
Etiska frågor
Kyrkan och alkohol
Kommunion - till vilka? / Communion - to whom?
----------------
Kommunion - till vilka?
Delaktighet och medansvar / Participation and shared responsibility
----------------
Delaktighet och medansvar
Demokrati
Påvens roll / the role of the Pope
Andligt liv och teologi / Spiritual life and theology
----------------
Andlig växt
Om Gud
Kyrka och kultur / Church and culture
----------------
Kyrka och kultur
Kyrkans sociala ansvar / Social responsibility of the Church
----------------
Kyrkans sociala ansvar
Kyrkans miljöansvar / The Church's environmental responsibility
----------------
Kyrkans miljöansvar
Ekumenik / Ecumenism
----------------
Ekumenik
Interreligiös dialog / Interreligious dialogue
----------------
Interreligiös dialog
Fråga Kyrkorättaren / Ask the Church jurist
----------------
Fråga Kyrkorättaren
Pastorala scenen / The pastoral scene
----------------
Pastorala scenen / The pastoral scene
Heta stolen / The "hot" chair
----------------
Heta stolen / The "hot" chair
I skrattspegeln / Catholic jokes
----------------
Katolsk humor
Övrigt / Other topics
----------------
Övrigt
Diskussionsteknik
Bön
----------------
Förbön
Ämneshistorik
Författare
Meddelande
Charlotte
Postat: mån jul 09, 2007 12:26 pm
Rubrik:
Debatten kan gärna fortsätta fast ämnet nu har flyttats.
Men var snälla och försök hålla er till ämnet - det finns andra rubriker där andra saker är tänkta att diskuteras - för att det lätt ska gå att hitta just till debatt om de ämnen man är intresserad av.
Enligt önskemål finns en ny rubrik för diskussionsteknik under övrigt.
Det går också att starta nya trådar inom den här rubriken för olika aspekter av ämbetsfrågan, ifall det är till någon hjälp för en fördjupning av debatten.
Charlotte
Agneta
Postat: sön jul 08, 2007 7:21 pm
Rubrik:
Detta är en fin grej med att vara registrerad.
Jag refuserade mig själv (om ni undrar). Tyckte jag var stygg och tjatig.
tips.
Agneta
Gert
Postat: sön jul 08, 2007 12:30 pm
Rubrik:
Julius,
Det finns ingen anledning varför du skall behöva diskutera regelfrågor - om du inte vill det. Vill du inte så slipper du enklast genom att låta bli.
Det är riktigt att kyrkan inte skulle fungera utan en organisation. Men kyrkan är inte en organisation.
I en organisation kan man komma överens om vilka regler som gäller. För kyrkan går detta bara i viss utsträckning. Inte ens läroämbetet förfogar över stadgarna - skulle man kunna säga.
Gert Gelotte
Julius
Postat: sön jul 08, 2007 11:07 am
Rubrik:
Jo jag märker att ni har olika uppfattningar i fråga om vad som skall gälla på forumet. Men det hade varit önskvärt att ni gjort upp de diskussionerna INNAN ni körde igång. Då hade man sluppit motsägelser och sluppit att diskutera regelfrågor här i forumet.
Citat:
Ditt resonemang om lojalitet bygger på att du jämför kyrkan med föreningar, organisationer, partier eller företag. Kyrkan är ingetdera.
Jo kyrkan är en organisation, om än en något annorlunda sådan. Utan en organisation kan kyrkan inte fungera, inte annat än som en lokal företeelse (typ lokala husförsamlingar utan inbördes samarbete). Frågan är väl rentav om inte kyrkan är världens största organisation. Oberoende av hur man definierar organisation så kommer lojalitet inom organisationen att vara nödvändig om organisationen skall kunna verka på ett vettigt sätt. Skall man försöka definiera vad som är organisation eller inte så kan man väl säga att den romersk katolska kyrkan är en organisation, med alla de för en organisation typiska kännetecknen: stadgar och regler, en hierarkisk struktur, chefer på olika nivåer och en beslutsprocess som följer givna regler. Talar man om kyrkan som den världsvida kristi kyrka, oberoende av samfund, så kan jag hålla med om att DET inte är en organisation. Där finns t.ex. inget gemensamt regelverk och ingen högsta ledning o.s.v. Men här i forumet är det ju kring den romersk katolska kyrkan som diskussionerna rör sig.
Gert
Postat: sön jul 08, 2007 8:39 am
Rubrik:
Julius,
Detta börjar bli tröttsamt. Det ÄR tillåtet att vara anonym och det ÄR tillåtet att ogilla detta. Och, tro det eller ej, inom KV ÄR det tillåtet att ha olika meningar om huruvida detta är önskvärt eller inte. Men det ÄR tillåtet. Kan vi därmed anse den diskussionen avslutad?
Sen till viktigare saker. Ditt resonemang om lojalitet bygger på att du jämför kyrkan med föreningar, organisationer, partier eller företag. Kyrkan är ingetdera.
Gert Gelotte
Julius
Postat: lör jul 07, 2007 10:45 am
Rubrik:
Citat:
Reglerna på detta forum är glasklara och har varit så hela tiden. DET ÄR TILLÅTET ATT VARA ANONYM!
Men detta står ju i direkt kontrast till vad din mederatorkollega anförde att ni vill att alla som skriver inlägg skall vara registrerade och att det faktum att det över huvud taget går att skriva anonymt berodde på att ni p.g.a. påstådda datatekniska begränsningar i forumet inte var i stånd att hindra detta. Återigen kluvna tungor...
Citat:
Förövrigt, kanske något för Uppdrag Granskning? Det kunde heta "Rädsla urholkar själen" fast det lär det väl inte heta utan något typ "Åsiktsreglering och åsiktsregistrering inom Katolska kyrkan".
Jag tror knappast att de skulle vara särskilt intresserade, i vart fall inte så länge som det inte handlar om någon form av olaglig registering av åsikter eller liknande. För om det inte finns något ytterligare dolt någonstans så skulle man i rubriken ovan kunna byta ut "katolska kyrkan" mot namnet på i det närmaste vilken organisation som helst. I de flesta sammanhang får den som öppet går emot en organisation där han/hon arbetar, är aktiv eller innehar förtroendeuppdrag räkna med att det kan bli problem och obehagligheter. Det är på inget sätt unikt för katolska kyrkan.
Citat:
Lojalitet mot kyrkan är självklar - man är ju knappast illojal mot sig själv, eller hur? Med vad är lojalitet? Lojalitet och lydnad är knappast samma sak. Lojalitet och "håll käft eller försvinn" är inte heller samma sak.
Lojalitet och lydnad är förvisso inte riktigt samma sak men av anställda i en organisation förväntas båda delarna. I fråga om kyrkan har ju dessutom en stor del av de som innehar ämbeten avlagt ett direkt lydnadslöfte. Men i alla organisationer så förväntas man åtlyda det som bestämts på högre plan. En chef på ett lägre plan kan inte strunta i VDs instruktioner ostraffat. Och sedan finns det ju en allmän regel som brukar tillämpas på många arbetsplatser: om du tycker något är bra gå gärna ut med det offentligt. Om du tycker något är dåligt tala om det privat för dina överordnade. Och om man inte ens vill acceptera de grundregler som gäller inom en organisation får man nog söka sig någon annanstans.
Agneta
Postat: fre jul 06, 2007 4:18 pm
Rubrik:
Minns ni att jag tyckte att vi borde ha permanent ett ämne diskusionsteknik och kanske med tillägget samtalsetik. Jag nämde det förr men du Charlotte tyckte då det var onödigt. Jag ser att vi ofta hemfaller åt samma pajkastning gällande anonymiteten. Jag förordar fortfarande att vi inför ett tema på ämnet diskussionsteknik och att vi där kan byta tankar då och då. Nu faller vi ifrån ämnet "kvinnliga präster".
Sedan vill jag bara säga att jag träffade en av SVT chefer (Umeå) i Fredrika som chefade program om tro/existens. De var mkt väl insatta i vårt forum och att det finns en livaktig blogg med manifestare... och katoliker som ömsom väljer att stå för sin tro och kyrka via anonymitet och de (få) katoliker som presenterar sig med namn. Det bör vara talande nog och i sig nästan skapa ett debattprogram.
Förövrigt, kanske något för Uppdrag Granskning? Det kunde heta "Rädsla urholkar själen" fast det lär det väl inte heta utan något typ "Åsiktsreglering och åsiktsregistrering inom Katolska kyrkan".
Jag förordar att vi inrättar en gång för alla ett ämne där vi kan lufta våra klaustrofobiska känslor när vi skuggboxas. Agneta
Gert
Postat: fre jul 06, 2007 9:29 am
Rubrik:
Julius.
Reglerna på detta forum är glasklara och har varit så hela tiden. DET ÄR TILLÅTET ATT VARA ANONYM! Det innebär inte att alla gillar att konversera med skuggor. Och det innebär inte att det skulle vara förbjudet att tala om detta.
Så till ditt lojalitetsresonemang. Lojalitet mot kyrkan är självklar - man är ju knappast illojal mot sig själv, eller hur? Med vad är lojalitet? Lojalitet och lydnad är knappast samma sak. Lojalitet och "håll käft eller försvinn" är inte heller samma sak.
Problemet för katoliker som står i ekonomiskt beroendeställning till kyrkan är att de i stor utsträckning förväntas hålla med eller hålla tyst. Det är inte heller lojalitet.
Lojalitet är att ställa upp för varandra och det förutsätter ett stort mått av ömsesidig respekt och tolerans.
Gert Gelotte
Julius
Postat: tor jul 05, 2007 11:39 pm
Rubrik:
Citat:
Även de med moderatorstatus kan och har ofta olika uppfattningar i olika frågor.
Ja självfallet i sakfrågor. Men knappast i frågor som rör vilka regler som skall gälla på forumet. Moderatorerna är ju en slags domare som skall de till att de regler som gäller på ett visst forum följs. Då förutsätts man vara överens om spelreglerna. Tänk följande situation: man skall just starta en ishockeymatch när man upptäcker att de tre domarna i domarteamet har var sin oliklydande regelbok som de tänkt döma efter. Hur skulle det fungera ? Och vad skulle de göra: 1. vänta med att köra igång tills eventuella missförstånd retts ut. X. köra igång matchen och var och en döma efter sin bok eller 2. köra igång och hoppas att man kan snacka ihop sig i periodpausen. Gissa tre gånger...
Citat:
Eller är det någon som tror att alla kyrkligt anställda som öppet uttalar sig och inte håller med till punkt och pricka om samtliga katekespunkter skulle bli avskedade? Vilka skulle då arbeta i kyrkan? Så enkelt är det inte att avskeda folk heller med gällande arbetsmarknadsregler.
Nej men det måste väl inte gå så långt som till avsked för att det skall kunna bli mycket obehagligt för personen i fråga. Att ha en konflikt med sina överordnade eller sina kolleger och veta att enda skälet till att man får jobba kvar kanske är just att arbetsmarknadsreglerna gör att man inte kan sparkas är nog ganska påfrestande i längden. Och även om det inte går så långt som till avsked så kan ju schismer lätt leda till t.ex. att förordnanden inte förlängs, att befodran uteblir, att man fär mindre gehör vid lokala löneförhandlingar m.m. Plus förstås den mycket trista atmosfär som kan uppstå om man får ett dåligt förhållande till sin chef eller till sina arbetskamrater. Om man t.ex. stämplas som illojal av sina kolleger är det i sig själv säkert mycket påfrestande. Blir stämningen riktigt dålig kan man känna att enda utvägen är att själv säga upp sig.
Citat:
Och vilka skulle ersätta dem? Sådana som svär en tystnadsed? Om att tiga med sina egentliga tankar?
Någon tystnadsed avkrävs väl inga kyrkliga medarbetare (bortsett självklart från den absoluta tystnadsplikt som hör själavården till) men däremot så avlägger ju alla ämbetsinnehavare en ett trohetslöfte mot kyrkan. Präster måste t.ex. i kanonisk ordning följa vad deras biskopar bestämmer i enlighet med kyrkans regler. De får inte själva gå ut med egna tankar som går emot kyrkans. Men detta är ju inte unikt för kyrkan, i alla organisationer måste man inordna sig efter organisationens regler och principer. Man måste lojalt ställa upp för sin organisation. En Volvoförsäljare som öppet går ut med att han tycker att Saab är en bättre bil lär inte få behålla sitt jobb.
Charlotte
Postat: tor jul 05, 2007 12:17 pm
Rubrik:
Julius,
Vi kan som moderatorer inte stoppa inlägg, men vi kan mycket riktigt ta bort dem när de väl är inlagda. Detta gör vi ytterst sparsamt - just för att alla olika åsiktsriktningar fritt ska få komma till tals.
Detta är inte ett forum där bara en riktning gäller - utan ett öppet samtalsforum för alla. Därför är det egentligen fel att koppla det till någon särskild förnyelserörelse. Men frågor som finns t.ex. i manifestet (= KV) ges företräde och obegränsat med utrymme eftersom de i princip inte talas om öppet någon annanstans. Men man måste inte hålla med för att debattera. Då vore det ju ingen debatt.
Åsiktsregistret är mycket stort även bland sådana som önskar förnyelse - oavsett om de associerar sig med KV eller inte. Det finns många förnyelserörelser med liknande uppfattningar även i Sverige - men de flesta är underjordiska. Tyvärr. Hoppas att det kan bli ändring på det en dag så att folk inte tror att det endast är ett litet fåtal som har dessa åsikter.
Det är just det omutliga kravet att blint "köpa hela paketet" som en hel del katoliker framhåller - och som förstör många möjligheter till öppna samtal. "Allt eller intet."
Sådant som tas bort eller modereras är aldrig inlägg i sakdebatten - däremot sånt som inte hör dit - spam etc.
Det är bara två inlägg som har rensats bort i denna rekordlånga kvinnoprästdebatt så vitt jag vet - och dem hann jag inte ens läsa innan de var raderade. Så det är oerhört sällsynt att något behöver tas bort.
Vanligtvis är det de som skriver öppet som bemöts respektlöst av dem som skriver anonymt. Det är beklagligt att vissa inte förmår hålla ens en rimlig samtalsnivå. Därav kritiken ibland mot att några gömmer sig bakom anonymitet - för att vara elaka. Men sånt är förstås inte OK, och gynnar inte sakdebatten.
Jag undrar för övrigt om det är så värst många, om ens någon som skriver här, som står i beroendeställning till kyrkan? Det är omöjligt att veta eftersom det ni skriver inte avslöjar detta. Vore det farligt att säga att ni är anställda och därför skriver anonymt? Det skulle förbättra den här märkliga skuggteatersituationen om ni åtminstone sa det.
Vi kommer snart att inbjuda olika gäster till forumet, som kommer att intevjuas under sina riktiga namn - bland dem inkluderas katoliker som arbetar inom kyrkan.
Kanske det kan få fler som döljer sig i kulisserna att våga träda fram och stå för vad ni tycker - oavsett vad ni tycker? Så "farligt" är det nu inte i lilla Sverige. Eller är det någon som tror att alla kyrkligt anställda som öppet uttalar sig och inte håller med till punkt och pricka om samtliga katekespunkter skulle bli avskedade? Vilka skulle då arbeta i kyrkan? Så enkelt är det inte att avskeda folk heller med gällande arbetsmarknadsregler. Det skulle bli mycket dyrt att göra sig av med folk. Och vilka skulle ersätta dem? Sådana som svär en tystnadsed? Om att tiga med sina egentliga tankar? Är det en sådan kyrka vi vill ha? Där allt bara är teater...påklistrade leenden...väl dolda tankar. Då har vi uppnått en fullfjädrad katolsk diktatur.
Ökad öppenhet kommer däremot på sikt att leda till ännu mer öppenhet och transparens - ju fler som vågar, desto fler följer i deras spår. Då kan vi till slut få en fri och öppen kyrka där det är tillåtet att tänka själv, och vara sig själv, och där hierarkin lyssnar än mer lyhört till Andens röst, som inte bara kommer ovanifrån utan mycket ofta underifrån.
Charlotte
Gert
Postat: ons jul 04, 2007 11:13 pm
Rubrik:
Julius,
Även de med moderatorstatus kan och har ofta olika uppfattningar i olika frågor. De som har skrivit under manifestet står för detta. I övrigt är KV till för den fria och öppna debatt som borde vara en självklarhet i kyrkan. Det är således OK att ha olika uppfattningar även om anonymiteten.
Enligt min mening visar man lojalitet genom att vara uppriktig. Tanke- och diskussionsförbud har i längden samma effekt som om man försöker kontrollera en kokande ångpanna genom att skruva åt säkerhetsventilerna.
Rädsla för en bitter strid om kvinnliga präster är inte ett godtagbart argument, vare sig mot debatten eller saken. Detta är en fråga om grundläggande rättvisa. Det går inte att motivera fortsatt diskriminering med att det blir så uppslitande att avskaffa det.
Gert Gelotte
Julius
Postat: ons jul 04, 2007 10:57 pm
Rubrik:
Citat:
För andra skulle offentlighet kosta betydligt mer och jag har all respekt för dem som därför väljer att delta anonymt.
Ja Gert, jag har märkt att du inte vid något tillfälle som jag har sett har åsidosatt den respekten. Men åsikten delas tydligen inte av andra som medverkar här, även de med moderatorstatus. Ni måste nog försöka reda ut vad som gäller mellan er. Som det nu är talar ni med kluven tunga.
Citat:
Tyvärr har du ju alldeles rätt i att det inte är möjligt för katoliker som står i beroendeställning till stiftsledningen eller Rom att delta offentligt på denna debattsida - om de inte i alla konstroversiella frågor instämmer i kyrkans officiella uppfattning. Så får ju exempelvis frågan om kvinnliga präster inte ens debatteras.
En större öppenhet och debattvilja inom kyrkan skulle vara positivt, men så långt som att alla problem med att uppträda offentligt med synpunkter som går emot de officiella försvinner helt lär det nog aldrig gå, varken inom kyrkan eller inom andra organisationer. Hur skulle det t.ex. tas emot om någon som arbetar inom försvaret skrev försvarskritiska inlägg på något forum ? Eller synpunkter mot kärnkraft om man jobbar på Forsmark ? Om man skriver positivt om moderata förslag fast man jobbar som ombudsman för socialdemokraterna ? I alla organisationer finns ett visst krav på lojalitet med gruppen. I vissa organisationer är dessa krav väldigt starka, i andra fall mindre uttalade men nästan aldrig obefintliga.
JP-IIs "förbud" mot att diskutera frågan om kvinnliga präster kom väl av en stark önskan att slippa en fortsatt strid om något som han ansåg som redan avgjort. En långvarig och bitter strid i denna fråga kan få allvarliga konsekvenser för kyrkan. Spåren från andra kyrkor som haft kvinnoprästfrågan som kontinuerligt stridsäpple under årtionden förskräcker. Och den vändning som det nu har tagit att vissa grupper helt på egen hand utser präster som inte är erkända av kyrkan kan nog leda mera till inbördeskrig inom kyrkan än till någon konstruktiv debatt.
Rent allmänt vore det väl klart önskvärt med en ökad kontakt och dialog mellan kyrkans ledning och dess gräsrötter. Men medans detta är lätt att säga är det svårt att genomföra. Kyrkan är en kolossalt stor organisation och avståndet mellan Vatikanen och de enskilda medlemmarna blir med nödvändighet stort. Det vore ju en total omöjlighet att som påve sitta och diskutera trosfrågor med hundratals miljoner katoliker världen över. Påven är verkligen beroende av den Helige Andes ledning. Skulle han inte vara lyhörd för den kan det bli hur galet som helst.
En möjlighet kunde kanske vara att vissa saker som inte är centrala trosfrågor fick diskuteras och beslutas om lokalt, stift för stift. Men det skulle då ge en mindre homogen kyrka, där t.ex. mässan kan se helt olika ut beroende på var man går. Lite av den unika katolska världsgemenskapen skulle gå förlorad.
Citat:
Emellertid vore det bra om alla deltagare, som du gör, valde att underteckna med förnamn, eget eller lånat. Det skulle då bli lättare att hålla isäg olika bidrag. I bland vet jag inte riktigt vem jag svarar.
Jo det underlättar ju om man vet vem man talar med även om man inte vet vilken fysisk person som det svarar mot. Och jag kan inte heller se några risker med detta, själva anonymiteten finns ju kvar.
Gert
Postat: ons jul 04, 2007 7:30 pm
Rubrik:
Julius,
Tyvärr har du ju alldeles rätt i att det inte är möjligt för katoliker som står i beroendeställning till stiftsledningen eller Rom att delta offentligt på denna debattsida - om de inte i alla konstroversiella frågor instämmer i kyrkans officiella uppfattning. Så får ju exempelvis frågan om kvinnliga präster inte ens debatteras.
Ju fler som deltar med namn dessto fortare kan vi ändra på detta missförhållande. Men det är lätt för mig att säga. Jag riskerar ingenting - förutom obehag och lite trakasserier. För andra skulle offentlighet kosta betydligt mer och jag har all respekt för dem som därför väljer att delta anonymt.
Emellertid vore det bra om alla deltagare, som du gör, valde att underteckna med förnamn, eget eller lånat. Det skulle då bli lättare att hålla isäg olika bidrag. I bland vet jag inte riktigt vem jag svarar.
Gert Gelotte
Julius
Postat: ons jul 04, 2007 6:19 pm
Rubrik:
Citat:
Vi kan inte tvinga någon att registrera sig, eller hindra anonyma från att skriva - det ingår i forumets automatiska funktion.
Detta är inte sant. Göm er inte bakom något felaktigt påstående att det inte skulle gå att hindra för det stämmer inte. Som moderatorer kan ni stoppa eller ta bort vilka inslag som helst. Ni kan om ni så vill se till att bara de som stöder era teser kan/får skriva. Och lite ditåt är det tydligen tänkt. Effekten blir ju precis den om ni stoppar möjligheten att vara anonym: de som är aktiva inom kyrkan och regelbundet träffar de inom kyrkan som har makt och bestämmanderätt kommer inte att våga skriva här utan kvar blir bara ni som ligger i öppen opposition mot kyrkans ledning. M.a.o. så får ni en klubb för inbördes beundran där ni lugnt kan debattera med er själva utan att ha "problem" med att det finns massor av folk inom kyrkan som inte stöder er. Debatt blir väldigt enkel om alla har samma åsikt.
Påståendet om att vi skulle få "påvlig medalj" är ju rent löjligt. Även vi som i just denna fråga stöder kyrkans officiella linje gör inte med någon slags automatik detta i varenda fråga. Varje frågeställning är ju unik och det är inte fråga om hela åsiktspaket där man måste anta eller förkasta hela alltet.
Jag har aldrig i något sammanhang sett ett forum för debatt där man på detta sätt har ett debattupplägg som medger anonymitet men där man sedan inte respekterar denna utan tydligen ser ner på de som väljer att utnyttja den. Den är en klart ojust teknik och ger debatten felaktig slagsida.
Citat:
Det gör debatten väldigt konstig - den sker inte med öppna kort och på lika villkor.
Det blir precis tvärt om! Om alla tvingas att framträda under namn DÅ blir debatten inte på lika villkor. Då kan ni som valt att gå i öppen opposition mot kyrkan framföra era åsikter utan problem, medans alla som är aktiva inom kyrkan tvingas vara ytterligt försiktiga med vad de skriver för att inte orsaka onödiga onödiga konflikter. För alla som är yrkesverksamma inom kyrkan och/eller har avgett lydnadslöften så är det närmast omöjligt att framföra åsikter här, i all synnerhet om de på någon punkt går emot den officiella linjen. Men det är kanske just så ni vill ha det, ni begränsar då debattörerna till er egen medlemsskara.
Charlotte
Postat: ons jul 04, 2007 10:50 am
Rubrik:
Julius,
Om du läser texten för registrering i forumet så ser du att alla som skriver här uppmanas att registrera sig - med sitt riktiga namn. Det står även i välkomstmeddelandet överst.
Vi kan inte tvinga någon att registrera sig, eller hindra anonyma från att skriva - det ingår i forumets automatiska funktion.
Men vi vill att man skriver under eget namn - just för att folk inte ska uppmuntras till att gömma sig bakom pseudonymer och vräka ur sig elaka saker som de inte skulle säga om vi visste vilka det var - om vi visste att vi ses på söndagarna i mässan. Vilket vi kanske gör? Det är ju bara ni anonyma som vet om ni brukar träffa oss eller inte. Det gör debatten väldigt konstig - den sker inte med öppna kort och på lika villkor.
Jag undrar bara: varför skriver ni anonymt, ni som är så måna om att vara "politiskt korrekta"? Vad är ni rädda för? Träder ni fram får ni antagligen påvlig medalj! Så vad har ni för anledning att gömma er - när inte vi gör det - som - tvärtemot er - skulle ha all anledning till det?
Charlotte
Powered by
phpBB
v2 © 2001, 2005 phpBB Group ¦
Swedish
translation by
phpBB Sweden
and
Virtuality
© 2003-2005 ¦
Theme:
PussycatBlue
¦
RSS-Feed
|
Sid Karta
|
Skapa forum
|
Support
|
Forumkatalogen
|
Forumportalen.se