Läs meddelanden
Medlemslista
Vanliga frågor
Användargrupper
Profil
Sök
Logga in
Bli medlem
Forumindex
->
Övrigt
Svara på ämne
Användarnamn
Rubrik
Meddelande
Smilies
Fler smilies
Font Färg:
Standard
Mörkröd
Röd
Orange
Brun
Gul
Grön
Oliv
Cyan
Blå
Mörkblå
Lila
Rosa
Vit
Svart
Font Storlek:
Pytteliten
Liten
Normal
Stor
Enorm
Stäng öppna taggar
[quote="Gert"]Vänner, I det senaste numret av The Tablet handlar ledaren om kraven på Tridentinsk mässa. I ledaren står det bl a: "Some Catholics hold to, and expect others to observe, a very narrow definition of the faith. Theirs is a kind om Catholic Puritanism which, like the protestant Puritanism of the seventeenth century, tends towards scrupulosity and even, on ocations, bigotry, witch-hunts and paranoia." Jag tycker det är en mycket träffsäker beskrivning av den auktoritära konservatism som nu breder ut sig i kyrkan. Vad tycker ni? Gert Gelotte[/quote]
Alternativ
HTML är
PÅ
BBCode
är
PÅ
Smilies är
PÅ
Infoga en bild
Inaktivera HTML i det här inlägget.
Inaktivera BBCode i det här inlägget.
Inaktivera smilies i det här inlägget.
Om du har dålig syn eller på annat sätt inte kan läsa denna kod, kontakta
administratören
för hjälp.
Bekräftelsekod: *
Ange koden exakt så som du ser den. Koden är känslig för stora/små bokstäver, och noll har ett diagonalt streck genom sig.
Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Hoppa till:
Välj forum
Välkomna! / Welcome!
----------------
Välkomna! / Welcome!
Aktuellt / News
----------------
Aktuellt / News
Kvinnor i kyrkan /Women in the Church
----------------
Kvinnor i kyrkan
Ämbetsfrågan
Prästcelibatet / Celibacy of priests
----------------
Prästcelibatet
Homosexuella i kyrkan /Homosexuals in the Church
----------------
Homosexuella i kyrkan
Äktenskap / Marriage
----------------
Äktenskap/samlevnad
Preventivmedel
Etiska frågor / Ethical issues
----------------
Etiska frågor
Kyrkan och alkohol
Kommunion - till vilka? / Communion - to whom?
----------------
Kommunion - till vilka?
Delaktighet och medansvar / Participation and shared responsibility
----------------
Delaktighet och medansvar
Demokrati
Påvens roll / the role of the Pope
Andligt liv och teologi / Spiritual life and theology
----------------
Andlig växt
Om Gud
Kyrka och kultur / Church and culture
----------------
Kyrka och kultur
Kyrkans sociala ansvar / Social responsibility of the Church
----------------
Kyrkans sociala ansvar
Kyrkans miljöansvar / The Church's environmental responsibility
----------------
Kyrkans miljöansvar
Ekumenik / Ecumenism
----------------
Ekumenik
Interreligiös dialog / Interreligious dialogue
----------------
Interreligiös dialog
Fråga Kyrkorättaren / Ask the Church jurist
----------------
Fråga Kyrkorättaren
Pastorala scenen / The pastoral scene
----------------
Pastorala scenen / The pastoral scene
Heta stolen / The "hot" chair
----------------
Heta stolen / The "hot" chair
I skrattspegeln / Catholic jokes
----------------
Katolsk humor
Övrigt / Other topics
----------------
Övrigt
Diskussionsteknik
Bön
----------------
Förbön
Ämneshistorik
Författare
Meddelande
LenaA
Postat: fre sep 21, 2007 4:18 pm
Rubrik:
Jag tycker också att det var ett intressant påstående och skulle vilja veta mer om vad som menades med det.
Jag vet mycket väl att Wikipedia är tveksam som källa, men den är väldigt bra ändå på många sätt, till exempel för att snabbt få en bild av vad något handlar om.
Klippt och klistrat:
Inkvisitionen (latin undersökning), romersk-katolsk domstol eller myndighet med uppgift att bedöma och bekämpa irrläror.
Den spanska inkvisitionen har anklagats för att under vissa perioder ha gått den politiska maktens ärenden snarare än kyrkans och därvid liknats vid säkerhetspolisen i moderna stater. Inte minst framhålls dess roll i samband med fördrivningen av muslimer och judar från Spanien i slutet av 1400-talet.
Modern forskning räknar med att den spanska inkvisitionen under åren 1476-1834 avkunnade mellan 3000 och 5000 dödsdomar.
I dag används inkvisition som nedsättande benämning för rättegångar utan vederbörlig hänsyn för idag gängse rättsprinciper. Jämför häxjakt.
Bedömer och bekämpar Katolsk Vision irrläror?
Vem vet, men tror inte att det var vad Goofy menade.
Går Katolsk Vision den politiska maktens ärenden snarare än kyrkans?
Ah, det här skulle kunna vara vad Goofy ville säga. Var det det?
Dödsdomar?
Det är knappast vad som pågår här.
Nedsättande benämning?
Jag misstänker att det var menat så, men kanske inte syftande på rättegångar.
Gert
Postat: fre sep 21, 2007 2:54 pm
Rubrik:
Goofy,
Intressant påstående. Kan du leda det i någon form av bevis eller med sakargument göra det sannolikt?
Gert Gelotte
Goofy
Postat: fre sep 21, 2007 10:48 am
Rubrik:
Jo jag tycker Katolsk Vision är förvånansvärt lik Spanska Inkvisitionen.
Julius
Postat: tor jul 05, 2007 4:02 pm
Rubrik:
Citat:
Är det inte just detta som Vatikanen så idogt ägnar sig åt? Att skärpa reglerna mer och mer, och med järnhand se till att de hålls?
Nej det tycker jag inte att man gör. Om Vatikanen verkligen styrde med järnhand och fullt ut utnyttjade de mycket stora maktbefogenheter som påveämbetet och läroämbetet förfogar över så skulle en stor del av de som vi diskuterat här på forumet redan ha varit exkommunicerade. Påve Benedictus har ju inte innehaft ämbetet särskilt länge men om man dömer av det dom skett hittills så verkar han inte vara inne på någon sådan kurs. Visst har han påtalat och inskärpt vissa regler men han har i vart fall hittills undvikit att ta till hårda maktmedel för att tvinga igenom ett fullständigt anammande av dessa regler. Och inte heller har han slagit igen den ekumeniska dörren, något som nog skulle vara det första tecknet om mera puritanskt katolska krafter toge över ledningen av kyrkan.
Charlotte
Postat: tor jul 05, 2007 12:50 pm
Rubrik:
Citat:
så att vi får en slags fariseeisk kyrka som mest ägnar sig åt att hålla efter ett överdrivet och alltför detaljstyrande regelverk.
Kan vi "få" något som vi redan har?
Är det inte just detta som Vatikanen så idogt ägnar sig åt? Att skärpa reglerna mer och mer, och med järnhand se till att de hålls?
Frågan är alltså vad vi ska göra åt snedvridningen så att den bättre representerar den breda mittfåran, dit jag skulle räkna även mig själv (enligt din beskrivning av den - för jag är varken konservativ eller liberal i den extrema meningen) - så jag är väl undantaget som bekräftar regeln - en som talar istället för att tiga. Det som redan är bra behöver ju inte kommenteras så mycket - så därför ägnar jag krutet åt sådant som inte är bra.
Charlotte
Gert
Postat: ons jul 04, 2007 11:18 pm
Rubrik:
Julius,
Så händer det igen. Vi är tämligen ense. Dock är väl det faktum att den diskussion som pågår på KV:s hemsida inte är möjlig någon annan stans i stiftet ett tecken på att allt inte står rätt till.
Gert Gelotte
Julius
Postat: ons jul 04, 2007 10:30 pm
Rubrik:
Nej grupper som vill tvinga sin åsikt på andra är väl aldrig särskilt lyckat. Men de här mera extrema grupperna har väl knappast något större stöd inom beslutshierarkin heller så risken att de verkligen lyckas tvinga igenom något är nog inte så stor. Visst har det skett en viss uppstriktning om man kan kalla det så även av de officiella linjerna och påve Benedict hör ju till viss del till den konservativa sidan. Men det är ju ändå ljusår ifrån de radikala grupperna som vill föra kyrkan tillbaka till de ställningar som gällde för hundra år sedan. Dessa grupper erkänner ju ibland inte ens den nuvarande ledningen som legitim, så sannolikheten att de skulle bli de som ledde påvens agerande är nog obefintlig.
Grundfrågan som sådan är ju komplicerad. Det får ju inte bli så att kyrkan flummar iväg till en soppa av oförenliga åsikter som bara har organisationen gemensam, men inte heller så att vi får en slags fariseeisk kyrka som mest ägnar sig åt att hålla efter ett överdrivet och alltför detaljstyrande regelverk. I bägge de ytterlighetsfallen så finns det en klar risk att Kristus kommer bort i sammanhanget. Puritanism som sådan fungerade inte inom de protestantiska kyrkorna och lär inte göra det inom katolska kyrkan heller.
Gert
Postat: ons jul 04, 2007 7:15 pm
Rubrik:
Julius,
Visst märks en polsarisering. Men jag tycker inte att det är där problemet sitter.
Jag har inget emot att konservativa och auktoritetsbundna katoliker förblir både konservativa och auktoritetsbundna. Däremot har jag mycket emot dessa katolikers tydliga behov av att pressa sin konservatism och sitt auktoritetsberoende på alla andra.
Gert Gelotte
Julius
Postat: ons jul 04, 2007 6:32 pm
Rubrik:
Det är kanske inte så att kyrkan i sin helhet går mot någon slags "puritanism" och kraven på tridentisnsk mässa har nog inte så särskilt stor andel av kyrkans folk bakom sig. Men man kan nog se en allmän tendens till en polarisering: vissa grupper drar åt det extremliberala hållet, där det mesta av kyrkans nuvarande regelverk helst skall skrotas och kyrkan skall "anpassas till samhället", medan vissa grupper drar åt det ärkekonservativa hållet med krav på återgång till pre-Vat II-förhållanden och en sträng katolsk kyrka som tvärtemot skall rensas från alla eventuella anpassningar till nyare tider. Men är det inte delvis så att det blir de två extremriktningarna som syns och hörs mest ? Den stora massan i mitten ligger rätt tyst och säger inte så mycket eftersom man till stora delar tycker förhållanden är ganska bra som de är.
Tendensen till ökad polarisering syns inte bara inom katolska kyrkan utan även i andra religioner. Inom islam har vi en växande fanatisk grupp som med våld och terror vill tvinga fram sharialagar och tvinga alla människor att underkasta sig dess regler. Samtidigt finns en ganska så sekulariserad och inte alls fundamentalistisk islam i flera stora muslimska länder, bland den stora befolkningen. Men även där så blir det extremisterna som märks, i synnerhet när de tar till våldsmetoder. Även inom hinduismen kan man ju se att det finns extremfanatiska grupper som inte skyr några medel för att tvinga fram en viss utveckling, och även där har vi en gigantisk massa som inte alls vill ha det på det viset.
Gert
Postat: tis jul 03, 2007 4:18 pm
Rubrik: Katolsk puritanism
Vänner,
I det senaste numret av The Tablet handlar ledaren om kraven på Tridentinsk mässa. I ledaren står det bl a:
"Some Catholics hold to, and expect others to observe, a very narrow definition of the faith. Theirs is a kind om Catholic Puritanism which, like the protestant Puritanism of the seventeenth century, tends towards scrupulosity and even, on ocations, bigotry, witch-hunts and paranoia."
Jag tycker det är en mycket träffsäker beskrivning av den auktoritära konservatism som nu breder ut sig i kyrkan. Vad tycker ni?
Gert Gelotte
Powered by
phpBB
v2 © 2001, 2005 phpBB Group ¦
Swedish
translation by
phpBB Sweden
and
Virtuality
© 2003-2005 ¦
Theme:
PussycatBlue
¦
RSS-Feed
|
Sid Karta
|
Skapa forum
|
Support
|
Forumkatalogen
|
Forumportalen.se