Om statusskillnad mellan mystik, new age och nyandlighet

I gårdagens  Understreckare i SvD tar  Inga Sanner – professor i idéhistoria vid Stockholms universitet – under rubrik  ”Andligheten blir allt mer likriktad”  sin utgångspunkt i en ny antologi

Mystik och andlighet. Kritiska perspektiv” (Dialogos) med Simon Sorgenfrei som redaktör och medförfattare och där ett tiotal  religionsvetare bidrar ”med olika typer av såväl mystik som andlighet i den moderna tiden.”

”Varför betraktar många Dag Hammarskjölds ”Vägmärken” som uttryck för djup religiositet medan böcker av den indisk-amerikanske gurun Deepak Chopra anses som rent och skärt flum? Det verkar som om skillnader i status gör sig gällande också vad gäller trosuppfattningar och att det ena betraktas som finare än det andra, åtminstone i den kulturella offentligheten.

Skillnaderna kommer till uttryck även rent språkligt. När det gäller Hammarskjöld används gärna ordet mystik medan det om Chopra är vanligt att tala om new age eller nyandlighet.”

http://www.svd.se/kultur/understrecket/andligheten-blir-allt-mer-likriktad_8296332.svd

// Irène

PS  Även begreppet ”gnosticism”  -som dock inte nämns i Understreckaren – skulle vara värt en Understreckare…….

http://sv.wikipedia.org/wiki/Gnosticism

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Om statusskillnad mellan mystik, new age och nyandlighet

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Iréne,
    Jag har beställt Simon Sorgenfreis bok och ser fram emot att läsa den under semestern. Förhoppningsvis får han nu när boken är klar mer tid över till den angelägna bloggen ”Religionsvetenskapliga kommentarer”.
    Anneli

  2. Irène Nordgren skriver:

    Anneli

    Jag har inte heller hunnit läsa Sorgenfreis bok men tänker göra så i sommar.

    ”Simon Sorgenfrei vill också nyansera den vanliga bilden av sufismen som en enbart positiv och som en kontrast till den strikta, lagbundna formen av islam.”

    Om detta berättar han i Människor och Tro ”Amerikanska sufister”

    http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=416

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *