http://katolsktforum.blogspot.se/
”Med anledning av Trons År 2012-2013 samt andra Vatikankonciliets dryga 50 år arrangerar Katolskt Forum och Studieförbundet Bilda en serie parsamtal. Katolska teologer möts två och två. De intervjuar varandra med fokus på de egna specialområdena och med Andra Vatikankonciliet som utgångspunkt. Varje par möts 2 gånger.”
Detta mycket lovvärda initiativ kommer från biskop Anders och som han därför ska ha eloge för.
Om det var för att våren äntligen intog Stockholm en fredagskväll eller om Stockholmskatolikerna lyste med sin frånvaro pga ointresse för teologiska samtal må vara osagt men den lilla skara lekmän som förutom ordenssystrar deltog i premiärkvällen var tyvärr lätt räknade.
Sr Madeleine var kvällens frågeställare till professor Gösta Hallonsten. Men även publiken fick ställa frågor.
En eloge också till både Gösta Hallonsten och sr Madeleine för att de ställde upp och bjöd på sig själva.
Kanske måste dock ”parsamtalen ” fortsättningsvis lite mer samtrimmas och bli till lite mer kortfattade frågor och svar än – visserligen mycket intressanta men dock – parallella anföranden. Samtalsmodellen ger sig säkert framöver.
Sr Madeleine inledde kvällen med att ur klassisk teologi förklara begreppen FIDES QUAE dvs trosinnehållet och FIDES QUA dvs tron/ tilliten med vilken den troende tror.
Första frågan till Gösta Hallonsten handlade om kyrkan här håller en balans eller om hon överbetonar den ena aspekten på bekostnad av den andra ?
2 katolska teologer , en man och en kvinna, en ordenssyster och en katolsk professor i systematisk teologi reflekterade tillsammans och gav i sin tur mig följande personliga reflexioner.
Om fides qua också tillåts inbegripa den troendes EGEN syn på sin EGEN samtids kyrkohierarkis praxis att se på relationen mellan fides qua och fides quae så råder helt uppenbart olika uppfattningar mellan teologer.
Sr Madeleine menade att kyrkan betonar fides quae på beskostnad av fides qua medan Gösta Hallonsten menade att ”vi inte bör överbetona skillnaden .”
Min reflexion blev att den som i likhet med Gösta Hallonsten vill skyla över en eventuell obalans gör detta utifrån att vederbörande därigenom underlättar sin egen angelägenhet om att alltid låta sitt eget fides qua gå hand i hand med fides quae.
Hur mycket måste en katolik så att säga ”finna sig” ?
Gösta Hallonsten besvarade frågan åt sig själv ”jag måste finna mig i sådant jag inte alltid håller med om ………..”
Ty underförstått om detta lyckas så infinner sig ”ett totalt avspänt förhållande ” i relation till Läroämbetets tolkningsföreträde, något som Gösta Hallonsten stolt beskrev sig vara i besittning av och som jag tolkade som ett slags belöning och vars konsekvens – som ett slags extrabonus – också blir att slippa all den frustration och anspänning som sr Madeleine och miljontals andra kvinnor visar sig ha över att Magisteriet bara består av män………
Intressant vore om i detta sammanhang de under kvällen också påbörjade frågorna och svaren om kyrklig lojalitet, tolkning , tolkningsrätt och tolkningsföreträde kunde belysas närmare i kommande samtal.
I frågan om kvinnliga ämbetsbärare nämnde Gösta Hallonsten att det var positivt att jesuiternas tidskrift Stimmen der Zeit tagit upp frågan till debatt och att ärkebiskop Müller av Regensburg – innan han blev prefekt för Troskongregationen- givit sig in i debatten med en artikel förra året.
Min egen reflexion blev att det hade varit betydligt mer positivt om denna debatt skett under mer demokratiska villkor och betingelser än vad som var fallet i Stimmen der Zeit. Det hela började med att den välrenommerade katolske professor em i dogmatik Georg Kraus först talade sig varm FÖR kvinnliga ämbetsbärare i en artikel, vilket medförde att Troskongregationen gick i taket och protesterade till högste jesuitgeneralen och via honom tvingade redaktionen för Stimmen der Zeit att publicera en artikel ”som presenterar kyrkans lära på ett adekvat sätt.” Underförstått en MOTARTIKEL.
Det blev Regensburgs ärkebiskop Gerhard Ludwig Müller, tidigare professor i dogmatik, och sedermera prefekt för Troskongregationen som kom att ”presentera kyrkans lära på ett adekvat sätt.”
http://www.katolskvision.se/blog/?p=6497
// Irène
PS Vore spännande om Gösta Hallonsten och sr Madeleine tillsammans skulle vilja reflektera över olika ståndpunkter för och emot kvinnliga ämbetsbärare ( som bla framförts i Stimmen der Zeit ) utifrån sr Madeleines text
Tolkningsrätt eller makt ?
http://www.dominikansystrarna.se/viewNavMenu.do?menuID=29
Läroämbetet, tolkningsrätt och sensus fidelium
Vore också intressant att höra hur 2 kompetenta svenska katolska teologer som professor Gösta Hallonsten och sr Madeleine Fredell OP uppfattar och närmare preciserar vad som menas med ” katolskt” och ”katolicitet” utifrån att ärkebiskop Müller deklarerat
”Katolskt inte detsamma som tutti frutti ” säger Troskongregationens nye prefekt