”Papa- vårt hopp står till Dig”
Medan kardinalerna som deltagit i konklaven håller på att packa ihop sina väskor och resa hem är det nu Franciskus som lämnas kvar att reformera kurian. Alla verkar eniga om att detta är nödvändigt och prio nr 1.
Thomas Reese SJ diskuterar i en artikel i NCR hur man först måste bli enig om vad som menas med att reformera kurian. En kuriekardinal är av uppfattningen att en reform innebär att han själva får mer makt inom sitt ansvarsområde på bekostnad av en annan kuriekardinal och dennes ansvarsområde.
Olika röster måste få komma till tals med varandra inbördes men det behövs också någon som får ihop allt i slutändan.
Reese menar att reformer måste börja med att inte utnämna kurians medlemmar till biskopar och kardinaler. Den nuvarande kurian är organiserad som hovstaterna under 1600-talet där prinsar och adelsmän hjälpte kungen att styra. Denna modell är antik och dysfunktionell.
Påvedömet fungerar som absoluta monarkier på 1600-talet gjorde där monarken själv innehade såväl den lagstiftande, verkställande som dömande makten. Dagens moderna regeringar förordar nödvändigheten av maktsfärernas åtskiljande.
Troskongregationen ska inte skapa lagar och samtidigt agera trospolis, åklagare, domare och den som verkställer straff när det gäller teologer.
Några kanske opponerar sig mot att införa sekulära modeller i kyrklig administration. Dessa förbiser i så fall påvedömets historia som är fyllt av exempel på påvar som lärt av sekulära regeringar och organisationer.
Övergripnade reformer är utmaningen som kanske behöver någon med både Helige Franciskus enkelhet och Helige Ignatius organisationsförmåga.
http://ncronline.org/news/vatican/how-pope-francis-can-reform-vatican-curia
// Irène
PS Övriga absoluta monarkier i världen förutom Vatikansstaten är Brunei som styrs som sultanat, Förenade Arabemiraten och Quatar som styrs som emirat och Saudiarabien och Swaziland som stryrs som kungadömen.
Påvar, sultaner, emirer och kungar i absoluta monarkier innehar ensamma den styrande, verkställande och dömande makten då dessa inte anammat Montesquieus maktdelningsprincip.
Påven blir som Gud – 3 personer i EN.