Valet av Franciskus till påve får MVG av Hans Küng

Hans Küng i radiointervju med CBC.

Jag sammanfattar och översätter.

Med anledning av valet av  Jorge Mario Bergoglio till ny påve ger  Hans Küng en intervju från sitt hem i Tübingen och menar att med påve Franciskus kan det bli möjligt med reformer inom Vatikanen.

”Jag blev förvånad över valet och det var i positiv bemärkelse ” menar Hans Küng som inte var positiv till de som i förväg  nämnts som mest ”papabile”.  ”Men när jag hörde namnet Bergoglio blev jag överväldigad av glädje. ”

”Jag är glad att det här är en riktig kristen person och inte bara någon från romerska kurian utan en riktig latinamerkanere, vilket är bra. Och särskilt gladde det mig att han är jesuit.  Jag är är själv utbildad av jesuiter och jag hyser  den  största aktning för jesuitisk spiritualitet.  Det finns skäl att hoppas på den här mannen.”

Intervjuaren nämner att även jesuitorden  varit i blåsväder och  Küng förklarar orsakerna men  lyfter samtidigt  fram att det är jesuitorden som  är den orden  som varit mest framgångsrik att föra fram andan från andra Vatikankonciliet.

”Så låt oss hoppas att Bergoglio fortsätter  i andra Vatikankonciliets anda och inte i de två senaste påvarna från Polen och Tysklands anda.”

Jämförelsen mellan Johannes  XXIII och  nye påven är adekvat att göra utifrån bådas ödmjuka  personlighet och Küng beskriver Johannes XXIII som 1900 –talets störste påve.  Den här påven tror Küng  inte kommer att fortsätta  i pomp och ståt som hans föregångare utan  mer leva upp till sin namne Franciskus av Assisi.

Den nye påven är visserligen konservativt lagd men att ha en god start är också en god start att reflektera över de problem han kommer att stöta på. Han kommer inte att kunna undvika frågan om överbefolkning  särskilt  i  Latinamerikas  storstäder och hur detta  hör ihop med människors  fattigdom och detta i sin tur med ”pillret ”.

”Jag kan inte tänka mig att han från början börjar  propagera för att pillret är en dödssynd etc.  Frågan om  homosexuella  blir något annat. Vi får se hur han gör.”

Intervjuaren frågar om det finns risk att påven sugs in i kurian och Küng menar att en sådan risk är överhängande och pekar på att  faran med  ”skuggpåven”   Benedikt  inte är undanröjd.  Küng påpekar det olämpliga i  att den  nye och gamle påven ska dela på samma sekreterare.

Ang Franciskus roll under  militärjuntan i Argentina  menar Küng att han inte är tillräcklig sakkunig  att uttala sig  men påpekar att det var under mycket svåra förhållanden och omständigheter som  Bergoglio levt  under i Argentina som ansvarig för jesuitorden och Küng är säker på att Bergoglio inte gjort något som skulle ha varit emot hans samvete.

Nu viktigare att se framåt och de problem vi har framför oss än att titta bakåt på bakomliggande problem.

Påvens första uppgift  blir välja rätt personer. Vem blir statssekretarere tex ?

Och den viktigaste frågan. Var står påven i fråga om reformer ? Vill han  vidta reformer eller bara fortsätta  som tidigare ?  Om påven vill slå in på en reformväg  så kan han räkna med starkt stöd också utanför kyrkans  domäner men om han fortsätter på det nuvarande sättet kommer detta att framkalla olika sorters protester  och uppror.   Påvens situation är mycket känslig.

http://www.cbc.ca/thesundayedition/popupaudio.html?clipIds=2345729710

// Irène

PS   Ang situationen i Argentina under miltärjuntan skriver Thomas Reese i NCR kloka ord.

”De som ej levt under / i en diktatur ska inte vara för snabba att döma de som har gjort det  vare sig detta varit i diktaturer under det romerska imperiet, Latinamerika, Afrika,  Tyskland under nazitiden eller under forna kommunistregimer i  ÖstEuropa eller i dagens Kina. Vi ska vörda martyrer men inte kräva av varje kristen att bli det.

När Johannes Paulus II beundrare försökte  glorifiera dennes roll under  nazitiden svarade han med att  säga att han ”inte varit någon hjälte. ”

I mötet  med tyranni avspeglas 3 olika sorters männikor.

  1. De som intar profetens roll och dör som martyrer
  2. De som blir medlöpare
  3. De som gör vad de kan medan de ligger lågt.”   ( Min övers.)

http://ncronline.org/blogs/ncr-today/francis-jesuits-and-dirty-war

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Valet av Franciskus till påve får MVG av Hans Küng

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    låt oss vara optimister så länge inte verkligheten tvingar oss till pessimism. Snart nog kommer Franciskus att avslöja vem han är och vart han vill föra kyrkan.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *