Sr Madeleine i Agenda om påvevalet

I AGENDA  söndag 17 mars.

”Efter påvevalet. Reportage från katolska Irland där var fjärde präst kräver att celibatet slopas. I studion: Madeleine Fredell, Dominikansystrarna, och Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter.”

Sr Madeleine  STRÅLANDE  bra som Stiftets  företrädare  i detta sammanhang.

Äntligen kanske Stockholms katolska Stift har förstått  att  det är klädsamt att en kyrka som hävdar mäns och kvinnors lika värde  visar detta i praktiken.  Till att börja med genom att låta ÄVEN kvinnor representera stiftet i offentliga sammanhang.

Sr Madeleine säger

”Hur kommer nya  påven ställa sig till kvinnornas frågor ? Det vet vi inte . Vi är många kvinnor som är trötta  på att bli omtalade av denna manliga skara. Vi vill själva kunna använda oss av den röst vi har.”

”Vi är trötta på det också” fyller  Erik Helmerson i.

Hoppsan ! säger jag .  Menar Erik Helmerson att han också varit trött länge på att inte kvinnor får höras inom katolska kyrkan ?   Varför har han i så fall  aldrig  uttryckt och skrivit om detta  tidigare ?

Eller så kanske Erik Helmerson bara menar  att inte heller män dvs lekmän fått höras inom kyrkan.

Inte heller om detta har dock Erik Helmerson varit särskilt högljudd att påtala tidigare.

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 svar på Sr Madeleine i Agenda om påvevalet

  1. Markku Hirn skriver:

    Om Erik Helmerson har skådat ljuset nu, varför skälla på honom för gamla synder? Det är hans nuvarande inställning som är viktig och värvar honom till kampen för rättvisare samfund.

    Får man inte gör bot från gamla synder. Jag trodde att det är Katolska Kyrkans specialitet att förlåta dom som ångra sig.

    Nya Påven är ett bra exempel. Han var möjligen alltför passiv under militär juntan i Argentina men efteråt har han visat stor lojalitet för dom sämst ställda. En sådan person passa alldeles utmärkt på syndaren Petrus stol.

  2. Irène Nordgren skriver:

    Markku

    ”Skälla ?” Du och jag har uppenbarligen olika känsla och uppfattning för vad ”skälla” innebär.

    Du kan tydligen inte tolerera att jag tillåter mig en liten randanmärkning.

    Och by the way bakom formuleringen ”Om Erik Helmerson har skådat ljuset nu….” finns ju också en liten randanmärkning inbyggd…….

    //Irène

  3. Markku Hirn skriver:

    Irene
    Jag trodde att ordet ”skälla” i det här sammanhang är en mildare variant av tillrättavisande.

    Jag trodde också att jag hade använt en smula skämtsam tonfall.Beklagar om det känns som en elakhet.
    Och du har rätt,att det hade varit önskvärt att vederbörande hade insett vad rättvisan för halva mänskligheten kräver långt tidigare.

    Där ser man vilka svårigheter vi invandrare har med språkliga nyanser ,att inte tala om grammatiken.

    Men vist är det bra om Erik Helmersson menar allvar med sitt omvändelse?

  4. Irène Nordgren skriver:

    Markku

    ”Jag trodde också att jag hade använt en smula skämtsam tonfall.”

    Det trodde jag om mig själv också.

    ”Men vist är det bra om Erik Helmersson menar allvar med sitt omvändelse?”

    Det är JÄTTETOPPEN !

    // Irène

  5. Jack skriver:

    Helt otroligt att stiftet kan tillåta sr Fredell uttala sig offentligt om hennes känsla och upplevelse av vad katolsk tro är. Intressant att Agenda tog med tre liberaler, som om de skulle representera 99% av världens katoliker. Torde väl kunna hitta fler än en katolsk präst på Irland.

    Sr. Fredell talar ju också mot bättre vetande!

  6. Anneli Magnusson skriver:

    Jack,
    Vare sig du eller någon annan kan uttala sig om vad 99% av världens katoliker tycker. Du gör ett kardinalfel när du gör dig själv och dina åsikter till norm för vad katoliker tror.

    Jag tror att vi katoliker är en brokig skara och ju fler som får vara med i den offentliga debatten desto bättre. En grupp jag saknar är de katoliker som inte bryr sig så mycket om ideologiska strider och inte heller bygger sin katolska identitet på antalet mässbesök. Jag misstänker nämligen att den gruppen är stor om än inte 99%.

    Vi behöver mer av öppenhet och tolerans i kyrkan! Den som inte delar ens åsikt behöver inte per definition vara en dålig katolik, eller som det grövsta jag läst vara djävulens representant på jorden.
    Anneli

  7. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    här är en länk till Agenda. Inslaget om katolska kyrkan med syster Madeleine och Erik Helmersson börjar 18:40 in i programmet.
    http://www.svtplay.se/agenda
    Gert

  8. Jack skriver:

    Men snälla Anneli, kan du inte läsa.

    ”kardinalfel när du gör dig själv och dina åsikter till norm för vad katoliker tror.”

    Gör mig själv, mina åsikter. Vilka är dessa? Framgår de i ovanstående text?
    Vad för slags slutsats drar du? Vad tror jag?

  9. Anneli Magnusson skriver:

    Jack,
    Eftersom du inte är nöjd med min förra kommentar är det är nog bättre att du själv förklarar vad du menade och vad du tror.

    Jag lyssnade en gång till på inslaget och tycker att både sr Madeleine och Erik Helmersson är bra. Ingen av dem säger något som är felaktigt eller konstigt, tvärtom det är utmärkt att även icke-katoliker får veta sådant som att Katolska kyrkan hade gifta präster under de första 1000 åren och att kardinaler inte måste vara präster.

    Det här är egentligen första gången biskop Anders försäkran om att det råder yttrandefrihet för stiftets anställda, präster och systrar testas. Visar det sig att det bara är tomt prat är det allas vår skyldighet att agera.
    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *