I dagens läsning talades om det främsta budet, att man ska älska sin Gud och sin nästa. Av Joshua McElwees artikel på NCR får man intrycket av att när det gäller Katolska kyrkan är det främsta budet snarare att man ska följa Katolska kyrkans morallära.
Vad som hänt är att ett amerikanskt universitet, University of San Diego, med mindre än två veckors varsel dragit tillbaka en inbjudan till den välkända brittiska teologen Tina Beattie. Anledningen som uppges är att finansiärerna hotat med att dra in bidragen om Beattie föreläser vid universitetet.
Beattie är bekymrad, inte så mycket för sin egen del som för den förändrade kultur inom Katolska kyrkan det här är ett uttryck för:
”It’s unheard of, certainly in Britain, for a theologian in my position to feel threatened by this kind of action,” Beattie said. ”It’s not about me; it’s about some change in the culture of the Catholic church that we should be very, very concerned about.”
Även andra teologer både i USA och i Storbritannien är förstås bekymrade över det försök till tystande av en ifrågasättande röst som det här är. Många säger sig också ha skrivit till universitetsledningen om saken.
Tina Beattie själv tror att skälet till att hon inte är välkommen är att hon anses ha uttalat sig mot Katolska kyrkan morallära. Detta efter att universitets president Mary Lyon sagt följande:
”This would include clear and consistent presentations concerning the Church’s moral teachings, teaching with which you, as a Catholic theologian, dissent publicly. In light of the contradiction between the mission of the Center and your own public stances as a Catholic theologian, I regretfully rescind the invitation that has been extended to you.”
Jag har tidigare tagit upp problemen för katolska forskare att bedriva en forskning av tillräckligt hög kvalitet, på grund av att de förväntas uppnå resultat som stämmer med kyrkans lära. Som alla förstår kräver forskning en tankefrihet för att den ska leda någonvart. Frågan är hur det är ställt med den saken på Katolska universitet? Jag tror inte att jag är ensam om att efterlysa forskning på det området.
Anneli
Anneli,
utan frihet att fråga och frihet att pröva varje svar är vetenskap inte vetenskap. Tyvärr har kyrkan de senaste decennierna återvänt till en antiintellektuell tradition, vilket är märkligt. Kyrkan hävdar ju att tro och förnuft inte motsäger varandra. Vi skall alltså inte behöva sluta tänka för att kunna tro. Då är det svårförståeligt att kyrkans makthavare är så rädd för förnuftet. Tydligen litar man inte på att tron skall bestå förnuftets prövning.
Gert
Gert,
Nej, det verkar paradoxalt nog vara så att Katolska kyrkan inte vågar tro att det man tror håller för en närmare granskning.
Jag tror att man behöver blottlägga de underliggande motiven till det som är destruktivt, inte minst då försöken att styra och tysta forskare. Förhoppningsvis blir det som med trollen i solsken.
Anneli
Sr Katrin Åmell OP fyller på med ytterligare bakgrundsinformation på Signumbloggen.
http://signum.se/university-of-san-diego-drar-tillbaka-inbjudan-till-tina-beattie/
Anneli
Annelie
Beattie skyddas alltså av det faktum att hon arbetar på ett statsunderstött universitet. Tänkvärt.
Gert