Vänner,
Ny ordförande för den tyska biskopskonferens är ärkebiskop Robert Zollitsch. Det är en man som, trots låsningar vad gäller kvinnliga präster ”det förblir väl så”, förefaller öppen för reformer. Ur en intervju för Der Spiegel citerar vi gärna följande. Sven Volk Jovinge har översatt.
Gert Gelotte
SPIEGEL: Ni arbetar för att er kyrka i framtiden starkare öppnar sig för nya miljöer i sam-hället. Ni propagerar för en öppen katolicism. Är den också öppen för homosexuella, som regelbundet utgränsas av sin kyrka?
Zollitsch: Det är för mig ingen fråga om liberalitet. För mig är det en fråga om den samhälleliga realiteten. Som kristen och katolik håller jag självklart på äktenskap och familj som ideal. Men när det finns människor med denna läggning, kan staten besluta om motsvarande regler för dessa.
…
SPIEGEL: En annan tradition som hör till er er kyrka, är celibatet. Det avkräcker många unga män från att bli präster. När faller det?
Zollitsch: Ni förstår väl att den som länge arbetat inom prästutbildningen och senare var per-sonalreferent, tänker mycket på den frågan. Å ena sidan är det en stor gåva för vår kyrka. att prästen är ogift. Det är alltid en avgörelse, en utmaning: Är gud den realitet, för vilken jag sätter allt på ett kort? Utan denna förbindelse mellan prästvigning och avståendet från äkten-skapet skulle troligen bara mycket få tänka på det med detta alvar. Vi ser dock att återväxten i ordnarna minskar, efter som det är svårt att förmedlar evangeliets utmaning. Och självklart är förbindelsen mellan prästämbetet och celibatet teologiskt inte nödvändigt.
Ja, denna intervju är ett nöje att citera ur, men än mer att läsa, läsa om, läsa upp för andra katoliker. Jag tycker helheten behövs, vi kanske skulle be Spiegel om tillstånd? Eljest kanske det dyker upp så många delcitat att man har hela intervjun…jag tycker Spiegelintervjuaren är oerhört skicklig, om det nu inte rentav är ett noga planerat och genomfört joint venture med ärkebiskopen. Vidare citat om celibatet, som utmynnar i ett som jag tycker mycket starkt uttalande om att det är så mycket ogjort efter andra vatikankonciliet:
…
SPIEGEL: Man skulle med hänvisning till den avsevärda prästbristen helt enkelt avskaffa celibatet.
Zollitsch: Ni märker ju att jag i den frågan är mot förbudet att tänka. Men jag har också gjort erfarenheten, att biskopar t.ex. från Asien och Afrika förvånar sig över, att vi i Tyskland vill lätta på denna tradition.
SPIEGEL: Skulle detta avsked från celibatet vara bra eller dåligt för er kyrka?
Zollitsch: Det vore en revolution, som en del av kyrkan inte kunde vara med på.
SPIEGEL: Skulle ni kunna tänka er att celibatet till att börja med avskaffades i några länder eller måste det ske samtidigt i hela världen?
Zollitsch: Så som katolska kyrkan förstår sig, måste det ändras för hela världen. Vid två biskopskonferenser i Rom var den stora majoriteten varje gång mot en ändring. Något sådant skulle efter mitt förmenande inte kunna ändras utan att inkalla ett nytt konsilium; för det skul-le djupt gripa in i katolska kyrkans liv.
SPIEGEL: Det vore väl tid för ett nytt konsilium. Det är redan 42 år sedan förra., och världen har förändrats enormt sedan dess.
Zollitsch: Men ni måste se att mycket av det som det förra konsiliet har gett oss har vi ännu inte omsatt i verklighet. Det är för mig den andra sidan. Ett konsilium är en väldig kraftansträngning.
Jag tycker de har en mycket skicklig, raffinerad och dubbelbottnad dialog, den skall ju tåla granskning från ”ledningsstruktur av män”. Jag blir därtill nyfiken på vem den skicklige intervjuaren är.
Krister Janzon