Homosexuella inte välkomna till Kungsträdgården

Vänner,

Projektet ”religion hjärta hbt” är inte välkommet som utställare vid Jesusmanifestationen i Kungsträdgården i Stockholm den 12 maj, skriver Kyrkans Tidning:

http://www.kyrkanstidning.se/inrikes/hbt-fragor-nobbas-av-jesusmanifestationen

Jesusmanifestationens ordförande Lennart Möller försvarar beslutet så här:

– Detta upplägg har vi för att alla kristna grupperingar skall kunna delta.

Det är en märklig urvalsprincip. Varför är det angeläget att låta homofoba grupperingar bestämma villkoren? Jag tycker beslutet gör Jesusmanifestationen till ett osmakligt spektakel.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 svar på Homosexuella inte välkomna till Kungsträdgården

  1. agneta skriver:

    Jag tycker att namnet ”Jesusmanifestation” är svårt. Det känns aggressivt.

    Agneta

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène Nordgren skriver:

    Gert, Jesusmanifestationen klarade ej lackmustestet att leva upp till en manifestation för Jesus. Det hela blir enbart en ORDINÄR manifestation för en viss samhällsuppfattning som dock inte har något specifikt med Jesus att göra.

    Irène

  3. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    det finns goda skäl att följa diskussionen på Bengts Blogg i denna fråga.

    http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/default.aspx

    Gert Gelotte

  4. Krister Janzon skriver:

    Gert,

    Jag har nu läst KT-artikeln mycket noga ock kan inte stödja ditt omdöme
    i ditt inlägg: ”Jag tycker beslutet gör Jesusmanifestationen till ett osmakligt spektakel.”
    ”Osmakligt spektakel” är för hårda och onyanserade ord om en ”rörelse” som nu existerat under flera år. Visst är inte allt som glimmar guld, men i önskan att inte få in ”plakatdemonstrationer” utan snarare vittnesmål så accepterar jag anordnarnas åtskillnad på deltagande resp att ha utställningsstånd. Men sådana avvägningar är svåra och kan slå fel.

    Agneta,

    Att ”Jesusmanifestaton” skulle låta aggresivt förstår jag inte heller.
    Hade de använt ordet ”Jesusdemonstration” så hade jag tyckt som du.

    Irène,

    Detta med ”lackmustest” för att visa att det hela är en manifestation för Jesus och inte för en viss samhällsuppfattning förstår jag inte heller.

    Men som vanligt får vi skribenter ha olika uppfattningar utifrån och även om vårt Manifest (!) Katolsk Vision.

    Krister

  5. Anneli Magnusson skriver:

    Gert,
    Jag är inte riktigt lika negativ som du. Uppsåtet är väl egentligen gott, att kristna för en helg ska få känna sig normala i betydelsen norm. Att man stärker och peppar varandra är i sig inte fel. Man kan jämföra med Pridefestivalen senare i sommar som är viktig för många hbt-personer. Att den typen av arrangemang inte tilltalar mig är en annan sak.

    Svårigheten, som jag också tror att Pridefestivalens arrangörer brottas med, är väl att tillgodose alla dessa olika människors behov och att få alla att känna sig inkluderade.

    Konkret blir frågan om man utgår från ditt exempel, hur gör man det möjligt för homofoba och homosexuella kristna att kunna delta i samma arrangemang? Jag håller helt med dig om att lösningen inte kan vara att bara ta hänsyn till de homofoba.

    Kanske borde man helt skippa utställningarna? Det är otroligt svårt att hitta grupper som inte är stötande för några andra. Och det här med att man inte vill ta upp politiska frågor stämmer inte.
    Jag gick in på Jesusmanifestationens hemsida, det är lite svårt att se vad de olika organisationerna står för, men t.ex.POSK är ju en politisk gruppering i Svenska kyrkan! Som dessutom ställer upp i kyrkovalet, om jag förstår saken rätt.
    http://www.posk.se/
    Anneli

  6. Gert Gelotte skriver:

    Krister, Anneli,

    ibland tvingas man välja. Här står valet mellan kristna homosexuella som vill in och kristna homofober som vill hålla homosexuella utanför.

    Hur vi än vänder och vrider på situationen tvingas Jesusmanifestationens organisatörer välja. Man väljer då att låta homofoberna bestämma vilka som skall släppas in. Jag kan varken förstå eller acceptera det valet, inte på villkors vis.

    Gert

  7. Elisabet Albertsson skriver:

    Var inte Jesus inkluderande? Tog han inte alla människor till sitt hjärta?

    Med tanke på detta så är det obegripligt för mig att kristna grupperingar kan vara så stötande för varandra att de inte ens kan samsas i en manifestation för Jesus.

  8. agneta skriver:

    Jag tycker när jag ser på bilden att det inte är så olikt en gayparad. Dräkter, plakat, biblar i luften o strålande leenden. Säkert sång o slagord.
    Varför vara rädd för att ta in kristna homosexuella då?

    För jag kan tänka mig att arrangörerna varit rädda för att det ska bli som med gayparader (hej o hå jungman…)

    Och JA jag tycker att det är olyckligt med ”Jesusmanifestation”. Jag ser bara framför mig i fantasin hur Jerusalem fylls med ”Muhammedmanifestation”, Mosesmanifestation”, Bahaimanifestation, Mariamanifestation. Det känns otidsenligt.

    Finns Jesus så behöver man inte bete sig så o definitivt inte exkluderar… några som helst!
    Gör man det är det inte kristet.

    Och dessutom aggressivt.

    Agneta

  9. Anneli Magnusson skriver:

    Gert och alla,
    Jag utgår från att Jesusmanifestationens ledning vill väl. Sedan har man, precis som Pridefestivalen problem med att tillgodose alla olika intressen.

    Ytterligare ett bekymmer för Bengt Malmgren och de andra som organiserar helgen är att de grupper som närmast är att betrakta som sekter är så skickliga på att dölja sina verkliga budskap. Man kan inte bara gå in på deras hemsidor och läsa om kärlek och förböner t.ex. utan måste söka mer information.

    Ta t.ex. Ny generation, http://www.nygeneration.se/ av det som står på hemsidan verkar det vara en oförarglig kristen ungdomsrörelse. Men jag hade ett vagt minne av att ha läst mindre sympatiska saker om dem och googlade och hittade radioprogrammet Kalibers reportage om Ny generation och deras tvivelaktiga arbetssätt och nära koppling till Livets Ord
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=3730790

    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *