Gert Gelotte i GP ”Manipulera inte med fakta”

Läs morgondagens krönika i GP av Gert Gelotte 
 ”Manipulera inte med fakta”

”Skolan skall varken ta ställning för eller emot kristendomen. Men att kristendomen präglat Sverige och västerlandet är ett faktum. Det borde Skolverket begripa”

”Vad håller Skolverket på med? Grundskolan skall få ny läroplan och det ena förslaget dummare än det andra skickas ut på remiss. Ämnet historia moderniseras – genom att antiken avskaffas. Från årskurs sju börjar vårt gemensamma förflutna med industrialismen. Snacka om alexanderhugg.”

”Det står självklart var och en fritt att tycka vad som helst om kristendomens inflytande över Sverige, men den är ett faktum. Detta faktum skall Skolverket låta bli att manipulera.”

http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.317105-gert-gelotte-manipulera-inte-med-fakta

// Irène

PS  Gert, en jättebra krönika.  Och dessutom kul. Gillade särskilt detta

”Nästa steg på denna rättvisans väg måste bli en kursplan i geografi där alla floder behandlas lika. För inte är väl Hallands floder mer betydelsefulla än Ganges, Brahmaputra, Chang Jiang och Huang He? ”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 svar på Gert Gelotte i GP ”Manipulera inte med fakta”

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Ja, den var bra! Nästan i klass med den om det nya biljettsystem för kollektivtrafiken i Göteborg, som jag tyckte var extra rolig eftersom jag, som turist, inte ens lyckades förstå det gamla, utan ofrivilligt tjuvåkte en hel kväll…
    /Anneli 🙂

  2. Ingvar i Gbg skriver:

    Skrivet 23 feb 2010 10:48 Ingvar i Gbg (Ej registrerad)

    Religionen har en mycket stor betydelse, nere i Europa. Här uppe i Sverige, har de korrekta vänstervidna riksdagspolitikerna och deras myndigheter, med juornalistrar, reportrar satt locket på om detta. Det får absolut inte komma ut, på annat vis än att alla äro vi lika o.s.v.
    Vi kristna fick ju lära oss, de tio guds bud, då vi var små, samt förklaringarna och liknelserna, ganska så tjatigt, vill jag minnas.
    Min fråga är?
    Läser islamisterna, samma lära. Om de inte gör det, så befarar jag att det blir en ganska så stor kollision, mellan den kristna och den nya islamiska religionen, här i Sverige så småningom. ( Se bara i Malmö, det börjar likna mer och mer Beyrut. Eller hur???)
    Nere i Europa börjar så smått katoliker och protestanter, vilka krigade mot varandra förr enas nu, och bildar en kristen front.
    Många religionskrig har det varit i Europa. Svenskarna var ju med i 30 år, vill jag minnas.

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Ingvar,
    Om du nu läser den här bloggen. Din kommentar visar på hur viktigt det är att både läsa om kristendomen och de andra världsreligionerna, som Gert Gelotte också skriver. Vi behöver både kunskap om vårt eget kulturarv för många, tro för några och kunskap om hur andra tror och tänker.
    Sverige och kanske världen i stort är lite för mycket av antingen eller samhällen i stället för det både och som verkligen behövs.
    /Anneli

  4. Niclas D skriver:

    Fantastiskt bra!

    Mitt favoritstycke är det nedan citerade:

    ”I religionernas historia, och nutid, finns mycket mörker. Men även om vi söker oss mot mörkrets hjärta, så var inkvisitionen ett förskoleseminarium jämfört med Lenins Tjecka och Stalins NKVD.”

    Bra skrivet!

  5. Ingvar i Gbg skriver:

    Till lilla Anneli.
    Jag vill minnas då Tage Erlander de sista åren då han var statminister, jag råkade vara hemma i Sveige då, det var jul och nyårshelg. Tage var med i TV och höll ett litet tal.
    Vad vi svenskar skall vara stolta över, är att Sverige är det landet i Europa, som har minst kriminalitet i hela Europa, per invånare. Detta är något vi skall vara stolta över, kanske det beror på på att vi svenskar är det mest homogena folket, inom Europas gränser det var hans teori och trodde så, i varje fall.
    För egen del, så vart man inte så intresserad, då man for med styckegodsfartyg runt hela jordklotet, nya hamnar och nya famnar.
    Men jag vill minnas att då fartyget, skulle hem till Sverige, att vi gamla sjöfolk kallade Sverige, det gamla trygga hemlandet uppe i norr.
    Men sedan då Olof Palme, välkomnade in 21 tusen islamister från Mellanöstern år 1985, då fick jag och många sjöfarare en chock och slutade att rösta på det partiet.
    Konstigt är det men Olof hade en väldig övertalningsförmåga, han fick t.o.m sina egna motståndare inne i riksdagen, över på sin sida. ”Sverige” skall bliva ett mångkulturellt land. Resultatet, kan varje normal svensk medborgare se nu. Eller hur???

  6. Anneli Magnusson skriver:

    Ingvar,
    Jag skrev med anledning av Gert Gelottes ledare att jag håller med honom om att vi både behöver skolundervisning om den kristna tron specifikt och även om andra religioner för att öka förståelsen. Ditt svar nummer två förstärker bara det intrycket. Likaså att undervisningen i vanlig normal hyffs uppenbarligen varit undermålig i många år med tanke på din ålder…

    Att integrationen här i landet lämnar mycket i övrigt att önska är en annan fråga.
    /Anneli

  7. Ingvar i Gbg skriver:

    Till lilla Anneli.

    Min kunskap i den kristna religionen, var ett ämne då jag gick i folkskolan.
    De andra länders religioner, har jag inte läst om, utan det jag kan om dem är av, egna erfarenheter.
    I muslimskska länder fick jag redan, som ung 1953, en praktisk lektion då jag, som ung grön nyligen komfirmerad och oerfaren att aldrig mera gå iland på sådana platser ensam. Jag har dock varit iland där, men det har varit med min 10-växlade Cresent racercykel, och detta gick utan problem. Annars så har jag varit i så gott, som alla länder utom Thailand, Island, Libyen, Gönland, Nya Zeeland och Nya Guinea. Kanske det finns något till land ute på Östern, som jag inte varit på besök.
    Men, som sagt var den lektion jag råkade ut för i Alexandria (Egypt) sitter ännu kvar inne i ryggraden på mig. Du får ursäkta mig, men så är det.

  8. Anneli Magnusson skriver:

    Ingvar,
    Kontentan av vad du skriver är, som jag uppfattar det, att du rest jorden runt och varit livrädd för de människor och den kultur du mött. Det ursäktar i och för sig mycket, dock inte ditt dåliga uppförande.
    /Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *