Vänner,
En viktig princip i ekumeniken är att varje kyrka och samfund granskar sina egna tillkortakommanden i arbetet för en större kristen enhet. Att i stället angripa förmenta brister hos de andra är att fly från det egna ansvaret. Ledaren i Katolskt Magasin nr 10 är ett flagrant exempel på detta.
Med untgångspunkt från att Svenska kyrkans kyrkomöte förväntas säga ja till könsneutrala äktenskap framförs flera anklagelser.
Att det står Svenska kyrkans medlemmar fritt att i kyrkovalet organisera sig i vilka grupper eller partier de vill ses som ett exempel på att statskyrkosystemet består.
Vad skall man då säga om att det inte spelar någon som helst roll hur medlemmarna i katolska kyrkan organiserar sig eller rösta i de så kallade valen, de är ändå ingenting att säga till om?
Att det finns en minoritet inom Svenska kyrkan som motsätter sig könsneutrala äktenskap används som en anklagelse mot majoritetet. Oklart för vad.
Vad skall man då säga om Katolska kyrkan där majoritet eller minoritet är betydelselösa storheter? En man bestämmer.
Att majoriteten är för könsneutrala äktenskap anförs som exempel på att Svenska kyrkan inte längre respekterar Bibeln.
Vad skall man då säga om Katolska Kyrkan där Bibeln per definition är föremål för traditionens tolkning?
På ett ställe i texten ägnar sig Katolskt magasins ledarskribent utan att tveka det minsta åt förtal. Detta när hon/han skriver: ”Att den reella makten ligger hos politiker, där bindningen till partiet i vissa fall tycks väga tyngre än kärleken till kyrkan, gör inte ekumeniska kontakter lättare.”
Vad vet Katolskt magasins ledarskribent om detta? Varför skulle ett ja till könsneutrala äktenskap inte kunna vara ett uttryck för kärlek till kyrkan?
På ett annat ställe i ledaren beskrivs ett nej till könsneutrala äktenskap som en del av ”trons fundament”.
Det är att använda stora ord för att försvara fortsatt förtryck av homosexuella. Vår kristna tros absoluta fundament är att vi skall behandla andra som vi själva vill bli behandlade och följaktligen inte behandla andra som vi själva inte vill bli behandlade.
Vill vi inte bli förtryckta och diskriminerade skall vi alltså låta bli att förtrycka och diskriminera andra. Detta har vi uttryckligen Jesu ord på och han gör inga undantag – varken för homosexuella eller kvinnor.
I ekumenikens namn har jag ett förslag. Låt Svenska kyrkan göra upp med kristenhetens diskrimineringsproblem i fred. Där har man klarat av att sluta diskriminera kvinnor och kommit fram till att man bör behandla även homosexuella som man som heterosexuell vill bli behandlad själv.
Vi katoliker har betydligt mer att göra. Vi har inte ens slutat diskriminera och förtrycka den halva av mänskligheten som är kvinnor. Och ekumeniskt orsakar vi stora problem genom att vägra diskutera frågan. Katolsk kyrkotidnings redaktion kan härvidlag visa civilkurage genom att gör något åt bjälken i det egna ögat i stället för att ha synpunkter på grandet i nästans.
Gert Gelotte
Gert
”Vår kristna tros absoluta fundament är att vi skall behandla andra som vi själva vill bli behandlade och följaktligen inte behandla andra som vi själva inte vill bli behandlade.”
”Absoluta fundament” blir på något sätt synonym för ”grundlag”.
Och så länge som kristendomen vilar på denna grundlag så måste alla andra kristna lagar vara kompatibla mot denna grundlag, dvs får inte strida mot denna grundlag eller utgöra undantag /särlagstitning i strid mot denna grundlag.
Och aldrig någonsin har ju någon kristen människa under 2000 år föreslagit en grundlagsändring.
Kristendomen utgörs av alla DÖPTA och följaktligen är det vi katoliker som bryter mot kristendomens grundlag och inte svenska kyrkan.
”Där har man klarat av att sluta diskriminera kvinnor och kommit fram till att man bör behandla även homosexuella som man som heterosexuell vill bli behandlad själv.”
Katolska Kyrkans Katekes (KKK) § 2357- 2359 avsnitt om ”Kyskhet och homosexualitet” strider inte bara mot kristendomens grundlag utan också mot dagens vetenskapliga och beprövade erfarenhet.
Att tillåta självmotsägande formuleringar om homosexuella av nedanstående slag i KKK § 2358 kommer att på sikt bli förödande för katolsk trosuppfattning.
”Man skall ta emot dem med respekt, medlidande och finkänslighet. Varje tecken på orättfärdig diskriminering när det gäller dessa människor skall undvikas.”
http://www.katekesen.se/index.htm?kkk2331-.htm#2357
// Irène
Den viktiga ekumeniska princip Gert nämner, innebär också rimligen att Kyrkans Tidning nu avråds från att publicera hans debattartiklar. Eller..?
Tröttnad,
du fann en möjlighet att avsiktigt missförstå vad jag skrivit. Som debatteknik är sånt bara tröttsamt.
Gert Gelotte
Gert,
Jag är nog för obegåvad för att ”avsiktligt missförstå” Dig. En viktig ekumenisk princip hindrar Katolsk Magasin från att trycka kritiska synpunkter gentemot Svenska Kyrkan? Men samma princip gör det OK för Kyrkans Tidning att trycka kritik gentemot Katolska kyrkan? Helt ärligt – jag förstår inte principen.
PS. Jag är nog inte ensam om att inte förstå. I Kyrkans Tidning har en för mig okänd person, Gustaf Stenström, (apropå debatten om Newmaninstitutet) lämnat följande kommentar: ”Jag finner det underligt att denna debatt som tycks i mina ögon vara en inom-romersk-katolsk debatt förs i en annan kyrkas forum… Det är som om Svenska kyrkan skulle driva samkönade äktenskapsfrågan i Katolsk kyrkotidning.. eller något liknade…”
Ledsen att jag tröttat Dig.
Bäste Tröttnad,
skillnaden är att i Kyrkans Tidning förs en debatt där alla åsiktsriktningar kommer till tals. I Katolskt Magasin råder strikt censur. Därför tycker jag att KM skall städa den egna trappan innan man anmärker på grannens.
Gert Gelotte
Tröttnad.
Nu ser inte verkligheten ut så att vi kan välja i vilka fora vi kan föra debatt. Det är INTE så att vi föredrar att föra inomkatolsk debatt i Kyrkans Tidning framför Katolskt Magasin. Tvärtom erbjöd vi tidigare debattartiklar FÖRST till Katolskt Magasin som avböjde. Motivering ”vi skrämde sköra katoliker” och därför blev vi bojkottade. ”Det är som om Svenska kyrkan skulle driva samkönade äktenskapsfrågan i Katolsk kyrkotidning..” Den parallell du åberopar av Gustaf Stenström – och som du tycks samtycka i – skulle i verkligheten ALDRIG komma ifråga och är därför helt irrelevant i sammanhanget. Om något kontroversiellt ämne tas upp i Katolskt Magasin så är villkoret att det får stå OEMOTSAGT. Åtminstone av oss. Ta KM senaste exempel i nr 10 med ledaren ”Svenska kyrkans kyrkomöte -nöt att knäcka”. Den uppfattning som där förs fram skulle ingen av oss få ifrågasätta i KM .
Irène Nordgren
Gert Gelotte
”Alla åsiktsriktningar” i Kyrkans Tidning? Hur ofta publicerar KT debattartiklar från SvK:s egna dissidenter? Fast yttrandefrihet för s.k. ”kvinnoprästmotståndare” och dylika är kanske inget att bry sig om…?
Hej Tröttnad, alias Gudsfolket alias Den lille, alias … Ja du milde, snacka om multippel personlighet.
Jag läser inte Kyrkans Tidning regelbundet, men tillräckligt ofta för att ha läst artiklar och inlägg av Svenska kyrkans ”dissidenter”. Det är trist att behöva säga det, men Kyrkans Tidning är det som Katolskt Magasin inte är men borde vara.
Gert Gelotte
”Den lille”, ja, det var länge sedan, det hade jag faktiskt glömt. Men annars tycker jag det är trevligt med variation och förnyelse.
Jag har just fått veta att ”låtsaskatoliker” inte är önskvärda på er blogg.
Så, bye, bye.
Tröttnad
”trevligt med variation och förnyelse.”
Ja men bara när det gäller signaturer ty i kyrkliga sammanhang tycker du ju det motsatta.
Där gör du ju allt som står i din makt att motverka förnyelse.
Och vad beträffar ”låtsaskatoliker” så är det en etikett speciellt framtagen för dig. Kanske bäst att du inte tvingar mig att förklara.
// Irène
Gert,
Jag tycker att det är viktigt att som du skriver många olika åsikter får komma till tals, så länge man håller sig inom lagens råmärken förstås.
En del katoliker jag talat med har (avsiktligt?) utelämnat den öppenhet för att låta andra åsikter än era egna som finns hos KV komma till tals.
Det är rätt torftigt att den enda möjligheten att föra en diskussion om katolska kyrkan och dess riktning i media är i andra samfunds tidningar.
Politiska partier rackar ju ner på varandra å det grövsta för att vinna poäng, men att kristna samfund ska ägna sig åt samma sak, känns verkligen inte bra, de borde stå över ett så lågt beteende. Detta skriver jag väl medveten om att många med god insyn i kyrkans värd skrattar rått…
/Anneli