Vänner!
Häromdagen började jag fundera över ordet gudstjänst. Vad betyder det? Konstigt att jag inte funderat över det tidigare, så många gudstjänster jag deltagit i.
Gudstjänst består av två ord, Gud och tjänst. Vänder man på Gudstjänst blir det tjänst och Gud, kanske tjänst åt Gud eller att tjäna Gud.
När gör vi det – tjänar Gud? Säkerligen när vi går till Gudstjänst. Fast ibland undrar jag hur mycket skridande i procession, rituellt prat, trist musik och repetitiva liturgiska beteenden Gud behöver för att bli nöjd med oss. Fast det är kanske vi som behöver allt det där för att bli nöjda med Gud? Vem vet?
Och varför har så många av kyrkans celibatära män ett sånt behov av att gå långsamt i spetsprydda underkjolar? Rena prideparaden ibland. Jaja, så kan man fundera. Och allt behöver ju inte tas på blodigt allvar.
Men när man sitter där i sin bänk och undrar varför man gick dit, varför man sitter kvar, varför predikanten inte förberett sin predikan eller om han gjort det, varför han inte lät bli samt hur många gånger Gud skall behöva påminnas om vår existens och om våra behov, ja då kan det vara trösterikt att fundera över ordet Gudstjänst.
Omvänt erbjuder det rika möjligheter resten av veckan. Att göra nytta är gudstjänst, men också att finnas till och att säga ifrån.
Gert Gelotte
Gert,
Visst är det välgörande att betrakta det självklara med nya ögon!
Man borde ”vila” i de välbekanta ritualerna och samtidigt uppleva varje mässa/gudstjänst som ett unikt och värdefullt tillfälle att tjäna/fira Gud. Borde skriver jag eftersom jag själv oftast bara lyckas koncentrera mig korta stunder.
Som jag skriver på ett annat ställe är jag övertygad om att det är otroligt viktigt att vara närvarande och medveten om vad man gör, så att inte mässan blir något man ”river av” på rutin. Vare sig som präst eller församling.
Sedan har ju olika inslagen i liturgin symbolisk betydelse, just nu kommer jag bara på att rökelsen symboliserar våra böner som stiger till himlen. De ska inte bara vackra inslag utan hjälpa oss att fokusera på det väsentliga. Men hur många tänker på det? Det är som med äldre målningar, de är fyllda av symboler och hur spännande som helst om någon tolkar dem för en.
Jag tror inte heller att gudstjänsten är något som är avgränsat till söndagen utan att konsten är att få/hämta inspiration för att sedan tjäna Gud resten av tiden.
/Anneli
Vänner,
jag har just raderat en lika anonym som snaskig kommentar. Det här med ironi och självironi är tydligen alltför svårt och utmanande för några.
Gert Gelotte