”Moralens återkomst”

Håkan Boström skriver i dagen DN (4 aug) en signerad ledare som jag tycker är mycket viktig och läsvärd.

 

Som tar upp flera teman om Sverige och moralfilosofin, sekulariseringen, individualismen, huruvida en moral kan sägas vara sann, om än ej på (natur)vetenskaplig grund, etc.

 

Jag är inte moralfilosof och min tankeförmåga är minimalare än vanligt i den kvava värmebölja som jag är i, men läs den! Jag tycker varje politiskt parti och religiös kyrka och samfund kan se mycket av sitt läge i ljuset av dessa teman.

 

Flera av bloggkommentarerna med dess underkommentarer är mig läsvärda:

Niclas Berggren: http://nonicoclolasos.wordpress.com/2009/08/01/ingen-moral-ar-sann/ och Dagen: http://www.dagen.se/blogg/ledarblogg/2009/08/las-dns-ledare-om-moralens-aterkomst

 

Krister Janzon

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på ”Moralens återkomst”

  1. Gert Gelotte skriver:

    Krister,

    instämmer! En utmärkt ledare.

    Problemet med eviga världen är inte att de finns, för det gör de ju, utan att så många hävdar dem utan minsta spår av ödmjukhet och respekt inför livets alla gråskalor.
    Just därför tror jag många förnekar förekomsten av eviga världen. Man vill inte komma i lag med dessa fundamentalister som terroriserar alla andra med sin tvärsäkerhet.

    Gert Gelotte

  2. Krister Janzon skriver:

    Gert,

    javisst! Och därtill är ju även mera tids- och rumsbegränsade värden sanna i meningen att de
    uppfattas som bjudande att omfatta.

    Det har kommit en flod av värdefulla (!) bloggkommentarer till Håkan Boströms ledare, – bl a en som fömodar att HB vill slå ett slag för sin namne/släkting Pontus B’s filosofi, som var före och är annorlunda än Hägerströms – bl a en kommentar från Per Beskow på Signums web, samt flera inlägg om juridiken, Hägerström, positivismen och naturrätten.

    Krister

  3. Anneli Magnusson skriver:

    En anledning till motviljan kan vara att de moralfilosofiska resonemangen tenderar att bli mycket akademiska och därmed inte upplevs som relevanta av det stora flertalet.

    Eviga värden, det verkar finnas några som ändå överlevt tidens tand, man ska inte döda, inte stjäla, inte ljuga o.s.v.
    Men som Gert skriver finns det gråzoner och där blir det bråk om huruvida det är på rätt sida gränsen eller inte. Får man stjäla från rika om man är fattig t.ex..
    Ödmjukhet som Gert nämner är tycker jag nyckelordet för det mesta i tillvaron eller hur.
    /Anneli

Kommentarer är stängda.