Läs Göteborgsposten ”Vägra diskriminering !”

Läs dagens huvudledare ”Vägra diskriminering !” i Göteborgsposten.

”När det lagliga förtrycket av homosexuella avvecklas upphör inte inte den vardagliga ringaktningen och diskrimineringen av sig själv. Att stå upp för allas lika värde och allas lika rätt är allas ansvar.”

”I dag inleds årets pridefestival i Stockholm. Den är en viktig markering. Visserligen undanröjdes nyligen den sista lagliga diskrimineringen av homosexuella i Sverige när riksdagen antog en könsneutral äktenskapslagstiftning. Men det är långt till målet – när en människas homo-, bi- eller transsexualitet inte väcker mer intresse än att några är vänsterhänta.”

 ”Brottsförebyggande rådet (BRÅ) släppte nyligen en rapport som visar att hatbrotten ökat med 45 procent!”

Till vardags är det varje människas plikt att inte tolerera diskriminering och förakt för minoriteter – Inte av något som helst skäl! Det går till exempel inte att göra skillnad på homosexuell läggning och homosexuella handlingar. Att religiösa ledare här och var försöker sig på denna distinktion befriar inte vanliga troende från personligt ansvar. HBT-personer har samma rätt till sin sexualitet som heterosexuella. Allt annat är diskriminering.Politiskt måste diskriminerande lagstiftning bekämpas var den än finns.”

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=122&a=508074  

 // Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

18 svar på Läs Göteborgsposten ”Vägra diskriminering !”

  1. kalle skriver:

    ”rätt till sin sexualitet”

    varifrån kommer den?

  2. Irène Nordgren skriver:

    Kalle

    Varifrån kommer människan?

    I ditt svar på min fråga ligger också svaret på din fråga.

    // Irène

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Varifrån kommer sexualiteten, varifrån kommer ens tro, varifrån kommer människan? Stora existentiella frågor som bör inbjuda till ödmjukhet eftersom vi har så begränsad kunskap om svaren.
    Fruktan för den som på något sätt är annorlunda av livsåskådning, sexuell läggning, kön osv. tror jag är den stora drivkraften för diskriminering oavsett vilka omskrivningar man ger den.
    Mest absurt är att en som hör till en grupp diskriminerade utan att blinka själv kan diskriminera någon ur en annan grupp diskriminerade…
    /Anneli

  4. kalle skriver:

    Så människans alla böjelser skulle alltså komma från Gud? Det var en nyhet.

    Om all sexualitet är en rättighet är det också gott. Men – är verkligen all sexualitet av godo? Ska alla livsstilar bertraktas som lika bra, måste de alla mötas med samma accept? En absurd tanke. Och – naturligtvis helt okristen.

    Jag tror BRÅ är helt fel ute.

  5. Jack skriver:

    Sex med djur och med barn – vad är nästa steg i vårt så öppna samhälle. Är en 12 årig ett barn? Ja jag tycker det, hur kommer det sig då att p-piller ges till 12 åringar och att aborterna sjunker i åldrarna. Ja då har vi ju sex med barn redan i Sverige.

    Också kommer djuren, jag hörde för ett år sedan på P1 att det var en gumma som älskade sin lilla hund. Ja vi lämnar det åt fantasin. Suck.

    Vad händer här näst i vårt en gång så kristna land?

  6. Irène Nordgren skriver:

    Kalle

    ”Så människans alla böjelser skulle alltså komma från Gud? Det var en nyhet.”

    ” Böjelser ” ?

    Svårt med underförstådda betydelser som inte definieras.

    Det kräver att motparten måste gissa.

    Syftar du på att ”böjelser” är en synonym för homo-bi-transsexualitet?

    // Irène

  7. Irène Nordgren skriver:

    Jack

    ”Är en 12 åring ett barn? ”

    Jungfru Maria var väl i 12/ 13 års åldern när hon blev gravid.
    Den heliga Birgitta var 13 år när hon giftes bort.
    Muhammeds hustru Aisha lär bara varit 9 år då ”äktenskapet fullbordades”

    Alltså åldersgränser för sex har varierat över tid och kultur. Och även i våra dagar är synen på åldersgränser och allt som har med sex och samlevnad (monogami / polygami) att göra kulturellt och religiöst betingat.

    // Irène

  8. Gert Gelotte skriver:

    Jack och Kalle,

    Ni argumenterar på ett sätt som uttrycker ringaktning och förakt för homosexuella. Jag tycker ni skall sluta med det – i varje fall på den här bloggen. Det är inte seriöst att kalla sexualiteten för en böjelse och att jämföra homosexualitet med sex med djur eller pedofili.
    Den typen av argument leder ingenvart. De fördjupar inte vår förståelse och vidgar inte vårt moraliska beslutsunderlag. Ni är, kort sagt, enbart vulgära och det är tröttsamt.
    Ska ni skriva här, så ansträng er. Släppa brakfisar genom munnen kan ni göra någon annanstans.

    Gert Gelotte

  9. kalle skriver:

    Du kallar de eviga enkla, långt före Kristus omhuldade principerna för fortplantning och samlevnad för ”brakfisar”. Så även kyskhetsidealet är en ”brakfis”? Intressant, att ordet ”vulgärt” nämns i sammanhanget…

    All sex som inte har annat mål än njutning handlar om böjelser, svagheter. Det gäller för övrigt allt kroppsligt; mat och dryck, vila, droger…Nej, det kommer inte från Gud.

    Fös inte ihop debattörer med varandra – det brukar du ju vara så fin i kanten för själv här på bloggen.

  10. Irène Nordgren skriver:

    Kalle

    ”All sex som inte har annat mål än njutning handlar om böjelser, svagheter”

    Förstår jag dig rätt att när tex ett heterosexuellt gift par – låt säga i 30 -årsåldern – fått 2 barn och absolut inte kan tänka sig fler barn (dvs det saknas INTENTION att få fler barn) aldrig mer får ha sex under sitt äktenskap ?

    // Irène

  11. Stormuftin skriver:

    Varför skulle ett gift par i 30-årsåldern ”absolut inte kunna tänka sig fler barn” än två? Att i reproduktiv ålder motsätta sig barnalstring utgör ett hinder för att ingå äktenskap. Inte ska man väl behöva upplysa en kvinna kring de 60 vad kyrkan lär i så elementära frågor som vår överlevnad och ett av äktenskapets fundamentala syften? Strikt sett betyder två barn till två föräldrar vårt utdöende och ett omintetgörande av kulturen.

  12. Anneli Magnusson skriver:

    Katolska kyrkan är för sexfixerad tycker jag. Det kan vara på sin plats att påpeka att en kärleksrelation handlar om betydligt mer än sex. Kärlek och djup samhörighet t.ex.
    Det bör göra resonemang som ”böjelser och svagheter” mindre relevanta även för konservativa personer.

    Stormuftin
    Med tanke på hur överbefolkad vår stackars jord är, det är väl i stort sett bara i Skandinavien vi inte trängs, så är jag övertygad om att dina farhågor om människosläktets utdöende är obefogade.
    /Anneli

  13. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    signaturen Jack tycks ha tekniska problem med att publicera sina inlägg. Men detta vill han ha sagt:

    ”Gert! Är Sodomi en synd eller inte? Besvara min fråga utan att ta bort den.
    Katolsk Vision pratar så mycket om att vara så toleranta mot allt och alla,
    försök då med Era motståndare.”

    Och detta är mitt svar:

    Jag vet inte vad du menar med ”sodomi”, begreppet är inte entydigt. Men det brukar betyda homosexuella handlingar. Och om det är detta du menar med sodomi, så anser jag inte att sodomi i sig är synd. LIka lite som heterosexuella handlingar i sig är synd.
    Och för att bespara dig en onödig replik så är jag medveten om att detta innebär att jag inte delar kyrkans morallära i detta stycke.

    Gert Gelotte

  14. kalle skriver:

    ”Så människans alla böjelser skulle alltså komma från Gud? Det var en nyhet.

    Om all sexualitet är en rättighet är det också gott. Men – är verkligen all sexualitet av godo? Ska alla livsstilar bertraktas som lika bra, måste de alla mötas med samma accept? En absurd tanke. Och – naturligtvis helt okristen.

    Jag tror BRÅ är helt fel ute.”

    Detta inlagg menar GG vara en ”brakfis genom munnen”.

    Jag anbefaller moderator ingripa mot den prisbeliönade publicisten! Har spårar det ju ur helt.

  15. Gert Gelotte skriver:

    Kalle,

    argumentet att den som bejakar homosexualitet därmed godkänner alla former av sexualitet, inklusive pedofili, nekrofili samt, förmodar jag, våldtäkt, är lika intellektuellt undermåligt som lögnaktigt.
    Kan du inte åstakomma något bättre gitter jag inte debattera med dig.

    Gert Gelotte

  16. Kalle skriver:

    Jag vet inte varifrån dessa sjuka fantasier kommer. Jag har varken nämnt pedofili, nekrofili eller våldtäkt. Du får stå för dina ord.

    Däremot nämnde jag livsstilar. Och då menar jag så vanliga saker som samboförhållanden, barnbegränsningshysteri, utlevd homosexualitet, lek med könsroller. Eller för all del; konsumtionism, krogliv, drogromantik, gängmentalitet, idolkult…

    Det finns livsstilar man som kristen bara inte kan acceptera, då de innebär att man bryter mot Guds lagar. Om detta kallas diskriminering, ja då har ordet fått en ny innebörd.

    Om du inte kan hålla med om det…ja då tror jag att du inte förstått vad det innebär att vara en troende människa.

    (Sorgligt att det inte går att föra en diskussion utan att blir förolämpad här. Jag gick in och går ut igen. Uppsåtet luktar illa…)

  17. Anneli Magnusson skriver:

    Kalle,
    Jag skulle inte vilja påstå att du själv är ett mönster i att uttrycka dig hänsynsfullt och ödmjukt! Dessa ständiga och aldrig genomförda hot om att lämna diskussionen som du och någon till kommer med är direkt barnsliga. Begripligt om det kommer från en 6-åring men inte från en vuxen.

    Nåväl du tar dig friheten att på egen hand definiera vad som inte kan räknas som kristet beteende utan att lämna något som helst utrymme för att du kan ha misstagit dig. För mig låter det som att du försöker vara Gud, vilket bör vara det värsta en kristen kan göra, eller hur?

    I ett större perspektiv kan man undra hur det kommer sig att de stora religionerna inspirerat till intolerans, rädsla, förföljelse, terrorism, krig och framför allt en skriande brist på kärlek, ödmjukhet, hänsynsfullhet etc.?

    Förra helgen var jag in Göteborg för att bl.a. gå på den första av U2:s konserter och förutom den musikaliska och visuella upplevelsen fick jag en tankeställare av annat slag.
    U2 lyckades nämligen med konststycket att trots kyla och blåst till bortåt 60 000 personer förmedla just kärlek och uppskattning. Vilket förstås besvarades av publiken. Bandet har aldrig glömt vilka som försörjer dem och uppskattar att publiken är beredda att betala och köa i regn och kyla. De gjorde för den sakens skull sitt bästa även när förutsättningarna inte bidrog och det säkert var frestande att bara riva av en konsert på rutin.

    Tänk om alla bar med sig frågan, för vilka är jag här och ska göra mitt allra bästa och handlade därefter? Ibland blir resultatet bättre än andra gånger, men grundtanken är alltid engagemang.
    Jag tror att det blir som ringar på vattnet. Många U2 fans är engagerade mot fattigdom, miljöförstöring, för fred och rättvisa. De jag träffat är också hänsynsfulla och uppmärksamma på andra, jag tror t.o.m. att det gällde vid köandet till ståplatserna.
    Otydligt? Men det vore trist om allt måste vara färdigtänkt, utan utrymme för andra att fylla på.

    /Anneli

  18. Anneli Magnusson skriver:

    Jag kan i alla fall knyta i hop resonemanget så att jag får in Katolska kyrkan. Ett ”vi” vore värdefullt, jag tror att namnet ”We are Church” uttrycker en liknande önskan, vi är alla tillsammans kyrkan.
    Tar man en vanlig mässa som exempel så behövdes det kanske bara att prästen tänkte ”vi firar mässa tillsammans och var och en här är värdefull” för att det skulle märkas skillnad. Nu finns det givetvis de som gör det redan men alltför ofta upplever man det som att ”prästen firar mässa och bänkutfyllarna lyssnar mer eller mindre uppmärksamt” och det är en väldig skillnad från ett kärleksfullt vi.
    /Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *