Ulla Gudmundsson minns påve Franciskus under rubrik ”Franciskus talade oftare om människohandel än om abort”
”Påve Franciskus förflyttade kyrkans tyngdpunkt från Rom till fältet, från centrum till periferi. Han lät alla frågor, även den tabubelagda, luftas utan risk för utfrysning och repressalier, skriver Ulla Gudmundson, tidigare ambassadör vid den Heliga Stolen.”
”Att lyfta fram periferin handlade inte bara om geografi. Franciskus intresserade sig mer för lidande människor än för läroprinciper. Han kallade kyrkan ett fältsjukhus och eukaristin, nattvarden, medicin för själar i nöd, inte en belöning för gott uppförande. Betecknande är att han flyttade enheten för lärofrågor, traditionellt den tyngsta i Vatikanens hierarki, till andraplatsen, efter enheten för evangelisering. Franciskus ändrade på ingen punkt kyrkans lära om äktenskap, abort och homosexualitet. Men i sin första encyklika, ”Evangelii gaudium” (Evangeliets glädje), lyfte han fram evangeliets budskap om kärlek och barmhärtighet. I skrivelsen ”Amoris laetitia” (Glädjen att älska) öppnade han för att ge nattvarden till katoliker som skilt sig och gift om sig. Präster fick av honom tillstånd att välsigna samkönade par. Franciskus talade betydligt oftare kritiskt om människohandel än om abort.”
”Det viktigaste arvet som Franciskus lämnar till sin kyrka tror jag kan sammanfattas i ett grekiskt ord: parrhesia. Allt har fått diskuteras. Parrhesia betyder rättigheten att tala fritt, och skyldigheten att göra det för det allmänna bästa. Även med personlig risk. Reformkatoliker har känt taket lyfta sig under Franciskus. ”
https://www.dn.se/kultur/ulla-gudmundson-franciskus-talade-oftare-om-manniskohandel-an-om-abort/
// Irène