Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”

Spekuleras bli nästa påve

Att vara kardinal innebär att man är med och väljer en ny påve, men också att man kan bli vald till påve. Det har fått den franska tidningen Le Figaro att spekulera i att Anders Arborelius kan vara en framtida kandidat. Tidningen beskriver Anders som ”först och främst en bönens man, men också en uppmärksammad teolog, engagerad i ekumeniken”. Det uppges att han besitter ”en tydlig karisma, vilket är något oumbärligt för en påve.

Anders är inte förtjust över tidningens teorier.

– Det är brist på hänsyn att spekulera så länge påven lever. Han har också sagt att han inte ska avgå i förtid.

Men skulle du säga ja om du tillfrågades?

–Jo, man förväntas ju att säga ja, men jag tror att det mer är en fiktiv fråga.

Vill tillbaka till karmelitklostret i Tågarp

Vid 75 år pensioneras han som biskop, men eftersom det inte finns någon efterträdare på gång, så fortsätter Anders ett tag till. Sedan hoppas han dra sig tillbaka till karmelitklostret i Tågarp igen.

Varför behövs kyrkan idag, tycker du?

– För mig är Gud någon som kan förklara livets djupaste mysterium och ge oss oändlig kärlek.

– Men jag tycker också att alla viktiga frågor har med kyrkan att göra, samhälle, miljö, familjeliv…  Kristendomen kan inspirera människor att engagera sig för allas bästa.

Anders Arborelius menar också att kyrkan kan fungera som en sorts ”integrationsverkstäder”, särskilt för andra generationens invandrare.

– Länge har man sagt att religionen är ett hinder för integration. Men nu förstår man att religion och etik ofta är väldigt sammankopplade, och förlorar man sin religion, förlorar man också sin etiska kompass.

Är du rädd för att dö?

– Inte just nu, sedan vet man aldrig när det kommer till kritan. Men som kristen är du hela tiden medveten om att detta är en tillfällig vistelse.”

Biskop Anders Arborelius: ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”

  1. Irene Nordgren skriver:

    DAGEN 5 aug ”Anders Arborelius lite förskräckt över att pekas ut som påvekandidat” https://www.dagen.se/nyheter/2024/08/05/anders-arborelius-blev-forskrackt-nar-jag-pekades-ut-som-pavekandidat/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *