Kan katoliker fira Pride ? Ja svarar James Martin SJ

James Martin sammanfattar vad Pride i HBTQI sammanhang innebär

Att stödja HBTQI personers  

 – fundamentala mänskliga rättigheter  

– rätt att leva i säkerhet

– rätt att behandlas som jämställda

rätt att helt och fullt vara välkomna i samhället 

PS Nu börjar Pride veckan i Stockholm. Nätverket HBTQI i katolska kyrkan deltar.

// Irène

PS Den som vill förkovra sig i vad bibeln förtäljer om homosexualitet rekommenderas å det varmaste Thomas Kazens bok Smuts, Skam, Status. Perspektiv på samkönad sexualitet i Bibeln och antiken”

”Västerlandet har en historia av förtryck och förtal av homosexuella som bygger på en blandning av religiösa och kulturella föreställningar. Men de bibliska texter som fördömer samkönade sexuella handlingar är få och knappast begripliga utan grundläggande kunskap om antika samhällsmönster och föreställningar. 

Smuts, skam, status. Perspektiv på samkönad sexualitet i Bibeln och antiken granskas ett urval texter från Främre Orienten, Grekland och Rom utifrån tre tolkningsparadigm: renhetorenhet, makt och underordning, samt heder och skam. Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Teologiska högskolan Stockholm, visar hur en bakomliggande hierarkisk och hedersrelaterad grundsyn kan göra texterna mer begripliga. Han reflekterar också över de stora skillnader och likheter mellan antika och moderna värderingar, som kan anas här.”

PS Bekymmersamt, sorgligt och pinsamt, att som katolik i Stockholms katolska Stift ta del av en av dess officiella representanter – diakon Göran Fäldts – reflexioner kring homosexualitet .

”Fy skam igen diakon Göran Fäldt och fy skam igen Katolsk Horisont” http://www.katolskvision.se/blog/?p=31114

PS Min krönika 2015 Dagens Seglora

http://dagensseglora.se/2015/04/24/kristna-maste-sluta-hyckla-om-homosexualitet/?fbclid=IwY2xjawEULjRleHRuA2FlbQIxMAABHZv7BQZcX0XCjiFV63s0THIgcBUoOwAZ7hXbHM1yUi5muy88q95VYDpjkw_aem_QficXNSTvaRqbQHG3lrY5A

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *