Ännu en rapport

Vänner

”De blev slagna nakna mitt i natten, utsatta för sexuella övergrepp och psykiskt nedbrutna i katolska skolor. Irlands regering släppte på onsdagen en rapport om de tusentals barn som tvingats utstå katolska institutioner” skriver TT/AFP/DN.

Hela artikeln här: http://www.dn.se/nyheter/varlden/ingrodda-overgrepp-i-irland-1.870930

Övergreppen är för många och för spridda över hela den katolska världen för att kunna skyllas på enskilda personers tillkortakommanden eller osunda förhållanden i vissa stift. Det är hög tid att kyrkan söker efter det eller de systemfel som gjort övergrepp som dessa i en sådan omfattning på så många platser möjliga.

Ett förslag: Den auktoritära kulturen där absolut lydnad underifrån ses som en absolut dygd och där absolut makt uppifrån utövas i Guds namn.

Fler förslag någon? 

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Ännu en rapport

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Det är hög tid att kyrkan söker efter det eller de systemfel som gjort övergrepp som dessa i en sådan omfattning på så många platser möjliga.

    Det du skriver är SOLKLART. Och just därför desto mer tragiskt att det inomkatolskt i Sverige bara är Katolsk Vision som gång på gång hakar på de röster som dock finns inom katolska kyrkan där ute i världen och som pläderar mot katolska kyrkans nuvarande centralstryrning och för en mer demokratisk maktfördelning.

    Vad hjälper det att som biskop Anders och Bengt Malmgren bara åja sig och bli upprörda varje gång en ny skandal dyker upp ?

    ”Den katolske biskopen i Stockholm, Anders Arborelius, är upprörd över att få ta del av ännu en rapport om att katolska präster missbrukat sin position och utsatt barn och ungdomar för övergrepp.”

    http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=170779

    ”Det är skrämmande och upprörande läsning, ” (Bengt Malmgren )

    ”I miljöer där kyrkan har makt och där inspirationen till den kristna tron inte kommer utifrån en personlig omvändelse, utan styrs av tradition och maktbegär, så är det kyrkliga sammanhanget ingen garanti för att människans sämsta sidor inte kommer fram.” (Bengt Malmgren)

    http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/default.aspx

    Synd då att inte Bengt Malmgrens korrekta slutsats om maktens farlighet givit större AHAUPPLEVELSE än att tro ”att bara kyrkan på ett mer kraftfullt sätt tar tag i situtaionen och vidtar åtgärder mot förövarna ”etc

    Suck !

    Och synd att inte biskop Anders och alla andra katolska biskopar världen över mer tar sin biskopsmakt i anspråk och via sina biskopskonferenser samfällt KRÄVER en förändring av Vatikanens TOPPSTYRNING.

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *