Studio Ett idag 20 mars P1 sändes från Sankta Eugenia kyrka i Stockholm om ”Påven provocerar”
”Fördömande av kondom som aidsbekämpning, förintelseförnekande biskopar, och bannlysning av de som hjälpt en nioåring i Brasilien med abort. Många har blivit provocerade av påvens kontroversiella uttalanden på senare tid. Varför dessa utspel? Är alla katoliker eniga? Och vad får hans uttalanden för betydelse i praktiken? Samtal med bl a Peter Loewe, frilansjournalist, Olle Brandt, fd medarbetare vid vatikanradion och Birgitta Olsson, (FP) utrikesutskottet”
Dessutom medverkade sr Madeleine Fredell OP och Maria Hasselgren pressansvarig för katolska kyrkan
– ”Framför allt beklagligt när kyrkans högsta ledare gör en viss typ av fadäser utåt. Det är inte påven utan det är hans medarbetare som gjort det här, i de flesta fallen, med de här uttalandena. Påven är kanske den ende personen parallellt med FN generalsekreterare som verkligen kan tala för hela mänskligheten, för enskilda människor och grupper som förföljs och förtrycks osv. och det är väldigt viktigt att den rösten kan bli hörd när den verkligen behövs. Men om sådana här händelser sker för mycket för ofta då försvagas ju den rösten och därmed den auktoriteten” framhöll sr Madeleine.
” 18 % av afrikanerna är katoliker. Devota. Påven populär ” rapporterade Margareta Svensson från Johannesburg bla.
Peter Loewe DN korre i Rom propagerade för ”Tystnadens Evangelium” dvs att påven inte skulle behöva ta varje tillfälle i akt och dra fram samma saker och ”sätta kniven i såret.”
Han nämnde också ”Problem inom kyrkans ledning Kurian. Den håller inte längre samman. Håller på att förflackas. ”
Maria Hasselgren tillförde inte debatten något nytt men verkade ta ett visst intryck av sr Madeleine Fredells sätt att tänka självständigt.
Inte heller Olle Brandt, studierektor fär påvliga institutet för kristen arkeologi i Vatikanen, tillförde något nytt eller väsentligt. Han blev dagens andre snicksnackande katolik och beskrev bla Benedikt XVI som en ”debattglad” påve.
sr Madeleleine replikerade
– ”Jag håller inte riktigt med om att påven skulle vara ”debattglad.”
”Jag tycker att det finns ganska mycket misstänkliggörande i kyrkan idag. Alla åsikter får inte komma fram. De stoppas väldigt tidigt. Det kan vara alltifrån teologiska frågor, etiska frågor där man förutsetts företräda en mer konservativ linje i kyrkan. Det här är inget nytt. Det har pågått faktiskt i 100 år. Däremot har det inte varit så i början på 1800-talet och tidigare. Det måste man börja studera vad det beror på för att kunna komma åt det här klimatet där inte alla åsikter får komma fram.”
Vidare framhöll sr Madeleine
– ”Jag skulle naturligtvis ha önskat från påvens sida en hand uträckt åt tex de som arbetar för ett prästämbete öppet för kvinnor samtidigt som påven räcker ut handen till den här mer högerextremistiska rörelsen. Då hade det varit lite mer balans. Nu behövs det att påven vänder sig också till andra i kyrkan som står för andra värderingar. Det tror jag är viktigt. ”
”Alla ska i princip kunna få plats inom kyrkan. Det är en mångfald som ska kunna uttrycka sin tro.”
sr Madeleine Fredell var den som visade prov på egen reflexion istället för bara snicksnack och fick på så sätt representera att det finns katoliker och till och med ordensfolk som vågar och vill offentligt stå för en mer nyanserad och när så krävs mer kritisk bild av katolska kyrkan. Därigenom blir hon en katolsk röst som mer effektivt kan bidra till att åter höja trovärdigheten för katolska kyrkan i Sverige än alla de gängse ”försvarsadvokater” som bara gör sitt jobb och rabblar i förväg instuderade fraser och floskler dvs ger redan förutbestämda svar på alla frågor.
Birgitta Ohlsson fp fick sista ordet.
”Vi måste markera mot religiös fundamentalism som kränker mänskliga fri och rättigheter. Sverige är pionjär när det gäller barns och kvinnors rättigheter. Vi måste markera att vi inte håller med Den Heliga Stolens skenhelighet på den här fronten.”
http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=1637
// Irène
Bästa fröken/fru Nordgren!
Man kan konstatera att dominikanorden inte är vad den var, eller vad den bör vara. Syster Fredell uttrycker sig som en gammal vpk- eller kuare. A. S. (Hoppas att biskopen ingriper! Se http://www.lifesitenews.com/ldn/2009/mar/09031814.html)
Att överhuvud tro att 1789 års idéer skall vara tvingande eller vägledande för en Kyrkans dotter eller son är skär lögn och dikt. Även om många uttalanden från kyrkligt håll under årens lopp kan ge intryck att socialdemokratisk partibok är förenligt med den heliga Kyrkans tro, så kvarstår en oförsonlighet utan like – broderskapsrörelse eller inte: Antingen Gudsriket eller Människoriket. Tertium non datur.
Den politiska korrektheten bröstar sig i media och politik alltmer… Åsiktsfriheten inskränks och tänkandet likriktas… Därför må Kyrkans döttrar och söner ber och agera, be och agera, be och agera… Ecclesia Militans – dygd, ära, redlighet, godhet, disciplin… Honnörsord ingjutna med sann mening!
Ett oblodigt krig pågår… framtiden har katakomber, förföljelser och många blodiga martyrer i sitt sköte. Därför bör vi idag be rosenkransen, planerat potatis och lära oss martyrskapets gåva.
Aldrig plastbandage på manslemmarna! Aldrig barnamord! Nej, öppna, nakna, sårbara och sanna inför Gud och Hans skapelse skall vi vara.
Tradidi quod et accepi
Hälsningar,
// Bo Hagerf
Bäste hr. Hagerf sr.,
fundera ett slag huruvida det är rimligt att vänta sig ett anständigt bemötande (eller ett bemötande över huvud i sakfrågor) från Katolsk vision. Överväg därefter att börja skriva en egen blogg med fokus på frågor av katolskt intresse.
Ibbe B
Ditt förslag till herr Hagerf GENIALISKT.
Det tycker jag herr Hagerf verkligen ska ta till sig och nappa på.
Tänk att få sprida sina tankar och åsikter till tacksamma, belevade och artiga åhörare.
Tänk att få bli anständigt bemött av likasinnade.
Vore inte det något att tänka på………..?
// Irène