Jag har fått tillåtelse av Ritva Jacobsson att publicera den text hon skrev om Memorandum som hamnade under rubriken insändare i Katolskt Magasin. Irène Nordgren nämner den under ett annat ämne på bloggen.
”Att älska kyrkan, att efter sitt samvete tjäna henne och förnya henne. Det är om detta de tyska teologernas Memorandum handlar – det hade lika väl kunnat heta Pro ecclesia, ”för Kyrkan”.
Var och en som försöker ta sin katolska tro på allvar kan inte vara annat än bekymrad över det aktuella läget: å ena sidan sexskandalerna, å andra sidan en tilltagande maktkoncentration och kontroll. Var finns andan från II Vatikankonciliet? Inte är det svårbegripligt att präst- och ordenskallelser minskar dramatiskt och att många katoliker i västvärlden lämnar kyrkan.
I flera decennier har problemen hopats – se bara på den irländska kyrkan, med sin lysande andliga tradition men där nu speciellt de unga tar avstånd från den kyrka de växt upp i.
Så många engagerade katoliker, även präster och ordensfolk, talar sedan decennier om demokratiunderskottet, en rad katastrofala biskopsutnämningar, en rigid och auktoritär hållning från många inom kyrkans ledning, en defensiv klerikerkultur som fruktar förändring, ja t o m det öppna samtalet om reformer. Detta kritiska samtal speglas i en lång rad böcker och reflekteras i mediedebatten. Det tyska teologmanifestet Memorandum (just nu undertecknat av minst 500 teologer och av 60.000 stödunderskrifter) är ett offentligt uttryck för en rörelse som har pågått länge. Texten är relevant inte bara för Tyskland. Den är värd att läsas noga i sin helhet, utan kommenterande pekpinnar. Den innehåller en del konkreta förslag, t ex att gifta män och även kvinnor skulle kunna prästvigas. Inga teologiska skäl förbjuder detta. Grundidéerna är transparens och demokratisering. Och om allt detta har vi både rätt och plikt att tala.
Det som förvånar mig är det ofattbara avståndet mellan Jesus Kristus, så som jag möter honom i evangelierna, och den komplicerade maktapparat som bara tycks hårdna allt mera, samtidigt som skandalerna exploderar. Vi har en kyrka med ett underbart rikt andligt och kulturellt arv, vi har alla troende som historien igenom har vittnat om Kristus! Vi kan inte förlora hoppet!”
Som läsare hade jag förstås önskat att Ritva Jacobsson skickat texten till en större tidning, där den förhoppningsvis hamnat hos en duktig redaktör, som kunnat be denna lärda professor emerita om en längre artikel. Men det kanske inte är för sent än.
Läs också den utmärkta artikeln om Memorandum av sr. Madeleine Fredell OP i senaste numret av Signum.
/Anneli Magnusson