Vem ska in och vem ska ut i katolska kyrkan ?

 

Ärkebiskopen i Paraiba i Brasilien har suspenderat Luiz Couto, präst och politiskt aktiv och medlem av Brasiliens kongress, på grund av att denne offentligt i media givit sitt stöd för användandet av kondomer, stöd åt homosexuellas likaberättigande och kritik av celibatkravet.

Fader Luiz Couto är arbetarpartiet PT representant för staten Paraiba.

Läs här.

Samtidigt läser vi hur Vatikanen bemödar sig om SSPX biskopen Richard Williamson och nu fått honom att be om ursäkt för sitt uttalande i SVT.

En egendomlig ursäkt minst sagt. Indirekt ber Williamson enbart om ursäkt för att det blivit ett sådant rabalder dvs ” konsekvenser” kring hans uttalande i SVT. Inte ett ljud om att han tycker han de facto haft fel och djupt ångrar att han spridit felaktigheter.Gaskamrar omskrivs i ursäkten med “orättvisor”.

Läs här.

 

Hur tänker Vatikanen?

Vilka vill man måna om ? Vilka vill man med olika medel bana väg för in i katolska kyrkan ?

Och vilka vill man göra sig av med ?

Det är FRÅGAN som Hamlet brukar säga.

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 svar på Vem ska in och vem ska ut i katolska kyrkan ?

  1. Jonas B. skriver:

    Svaret på frågan är enkelt: Det finns inget i kyrkan dokument som talar om gaskamrars beskaffenhet i Auschwitzlägret eller antalet dödsoffer i nämnda läger. Däremot finns det auktoritära uttalanden om preventivmedel (Humane Vitae), om homosexualitet (KKK), och om celibatet (SACERDOTALIS CAELIBATUS mfl). Man kan inte begära ofelbara uttalanden av biskopar om allt mellan himmel och jord, i synnerhet inte när det explicit uttalar sig som privatpersoner. Detta gäller även präster som Luiz Couto. Det är skillnad om de undervisar i direkt konflikt med kyrkans uttalade lära.

    Det är svaret.

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    bra fråga och svaret är väl uppenbart. Det handlar om vilka personer och vilka organisationer som påven och Vatikanen anser sig ha nytta av när de vill forma kyrkans framtid.
    Benedikt XVI vill tillbaka till det förflutna. Då vore SSPX ett komplement vid sidan av Opus Dei med flera konservativa och auktoritära organisationer i kyrkan.

    Gert Gelotte

  3. Jonas B. skriver:

    Det handlar alltså inte alls om det. Man blir inte med eller utanför den sakramentala gemenskapen beroende på åsikter om politik, historietolkning, konst, musik… eller andra ämnen som inte direkt kan anföras till tron på Uppenbarelsens sanning.

    Att sprida att ”Vatikanen” – vad är det? – är en högerpolitisk bastion är att medvetet förminska kyrkans gudomliga natur och ledning – det är verkligen att undergräva den katolska tron. Varför vill du det, Gert Gelotte?

  4. Irène Nordgren skriver:

    Jonas B

    Att Vatikanen har större DRAGNING åt SSPX hållet än åt befrielseteologihållet står väl utom allt rimligt tvivel.

    Dessutom att beskriva en förintelseförnekare som

    ”Man kan inte begära ofelbara uttalanden av biskopar om allt mellan himmel och jord,”

    låter som att du plojar med oss.

    // Irène

  5. Gert Gelotte skriver:

    Jonas B,

    du är bara tröttsam.

    Gert Gelotte

  6. Jonas B. skriver:

    Kyrkan har ofta i skarpa ordalag fördömt ideologier som medför en människosyn som strider mot det kristna sanningen. Därom råder ingen tvekan.

    Men exkommuniceringar och hävning av dessa rör inte dagspolitiska frågor. Det är 1. en själavårdsfråga och 2. en fråga om bekännelsen till kyrkans tro.

    Detta måste man kunna skilja på.

    Att GG avslutar en i högsta grad saklig diskussion på detta sätt är verkligen uppgivet.

  7. Joacim skriver:

    Varför gör Katolsk Vision inget annat än att kritisera påven. Som konvertit och f.d. anstäld inom Svenska Kyrkan tycker jag att det är förfärligt att Katolsk Vision vill införa all de ”självmordpiller” som Svenska Kyrkan har inom Katolska Kyrkan – låt Katolska Kyrkan vara Kyrka. Om ni tycker så mycket om liberalisering ja varför inte gå över till Svenska kyrkan om liberalisering av tron är så bra.

  8. Jonas B. skriver:

    Det är en omöjlig uppgift att försvara alla personer som förföljs på grund av sina åsikter. Men här kanske man bör tillägga vad SvD artikeln missade: Sista meningen i Williamsons uttalande: ”Så som den Helige Fadern sade, varje handling av orättfärdigt våld mot en enda människa skadar hela mänskligheten.”

    Orättfärdigt våld alltså.

    Varför citerades inte det? Och – vet någon egentligen vem denne Williamson är? Vet man något om hans person? Är han antisemit? Hatar han judar? Kanske det faktiskt är så, kanske någon vet – av intervjun framkom inget direkt bevis på detta dock. Ett klipp på 2,51 minuter i TV. Det räcker alltså för hetsjakt, landsförvisning, hot om åtal och fängelse, hatkampanj…

    Så alla här på detta forum för större tolerans mot oliktänkande i kyrkan: Var försiktiga!

  9. Gert Gelotte skriver:

    Jonas B, m fl.

    Vid det här laget borde ni ha upptäckt att invändningar på teman som: det står i katekesen, det har en påve sagt, det står i kanoniska lagen, så har det alltid varit, varför går ni inte över till svenska kyrkan, med mera inte leder någon vart.
    Så varför fortsätter ni detta meningslösa tjat?
    Jag föreslår att ni antingen börjar argumentera eller att ni skriver på en annan hemsida som inte provocerar er så mycket. Med andra ord: tillför någonting eller lägg av!

    Gert Gelotte

    PS. Den som vill veta vad Williamson och SSPX står för kan enkelt inhämta denna information på nätet.

    DS

  10. Krister Janzon skriver:

    Inlägget av Irène utmynnar i:

    ”Hur tänker Vatikanen?

    Vilka vill man måna om ? Vilka vill man med olika medel bana väg för in i katolska kyrkan ?

    Och vilka vill man göra sig av med ?

    Det är FRÅGAN som Hamlet brukar säga.”

    Jag tycker de frågorna är klart berättigade att ställa till kyrkans ledning, både i Rom och Sverige, till Nordiska biskopskonferensen. Även till alla katoliker som vill ta emot den, men i första hand till
    våra biskopar, då vi är och vill vara en biskopskyrka /episkopal kyrka/ som har en kollegial ledning.

    Svaren vi får bör inte vara triviala utan reflekterande utifrån tron och praxis.

    Så att de repekterar en ”kristen människas frihet” och allvar.

    Och att de fortsätter att ställas vid mångahanda tillfällen, som t ex nu närmast i nutid i Stockholm,
    när representanter och funktionärer för Katolska kyrkan i Sverige framträder.

    Krister Janzon

  11. Irène Nordgren skriver:

    Joacim

    Det är jag som raderat dina 2 senaste inlägg. Det har inget med censur att göra utan enbart med att jag är allergisk mot tjat och upprepnigar.

    Du har FRITT för 2 dagar sedan fått uttrycka din åsikt om Katolsk Vision här ovan i en kommentar som kvarstår.
    Att du därefter tycker det är nödvändigt att dagligen mala om samma åsikt är ett personligt behov som Katolsk Vision inte ser som sin uppgift att behöva tillgodose.

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *