Är sekularisering och avkristning samma sak?

Vänner,

senaste avsnittet av SVT:s programserie Idévärlden handlar om sekularisering. Har ni inte sett det tycker jag ni skall göra det.

Vad är sekularisering? Vanligen brukar ordet betyda avkristning i betydelsen att allt färre går i kyrkan och att formell kristen tros inflytande över samhället avtar. Men teologen och professorn i filosofi Bengt Kristensson Uggla argumenterar i programmet för en annan betydelse. Enligt Kristensson Uggla är sekularisering när staten tar över delar av kyrkans verksamhet. I Sverige, efter reformationen och så småningom, utbildningsväsendet och socialvården. Sekularisering och kristen tro utesluter i så fall inte varandra.

Resultatet är en paradox. Sverige beskrivs ofta som ett av världens mest sekulariserade länder, men lever, trots stora brister, bättre än flertalet mer formellt kristna länder upp till den kristna grundprincipen att vi skall behandla andra som vi vill bli behandlade själva. Kristensson Uggla tycke mena att flertalet svenskar inte vet hur kristna de är.

Oponenten Eva Hamberg, teologie doktor och före detta präst, försvarar i programmet en mer traditionell betydelse av ordet sekularisering. Hon lämnade Svenska kyrkan när hon inte stod ut med att tron och förkunnelsen blivit, som hon uppfattar det, otydlig.

Kanske är det dags att börja skilja på sekularisering och avdogmatisering. Kyrkan/kyrkorna vilar formellt sett på en dogmatisk grund, men flertalet medlemmar är kristna på egna villkor. Förhållandet till dogmatiken varierar högst väsentligt. Är det ett problem. Både ja och nej, tror jag.

Det är viktigare vad vi gör av vår tro än hur vi uttrycker den. Men i längden torde det vara svårt att behålla en kristen identitet utan någon form av gemensam samlande bekännelse. Samtidigt är försök att rädda en orubblig dogmatik dömt att misslyckas. När dogmatiken inte längre svarar mot människornas andliga behov upphör efter hand dess betydelse och inflytande oavsett vad kyrkans ledning tycker. Då uppstår paradoxen att djupt kristna människor samtidigt kan vara synnerligen sekulariserade.

Gert Gelotte

http://www.svtplay.se/video/12244482/idevarlden/idevarlden-sasong-1-avsnitt-4

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Är sekularisering och avkristning samma sak?

  1. Agneta Sofiadotter skriver:

    Gert,

    Ett folk som bl.a. sätter ut trafikskyltar för att ankmamman och hennes ungar inte ska ta skada … det är ett känsligt folk. Till skillnad från Armenien som jag bodde i 3 månader och som är världens första kristna land där man band hundar i källare o skog…magra och eländiga (förbannade människor!)

    Något av det mest ”kristna” jag har sett var det norska folkets svar på Breiviks sataniska mördande. Att ge ljus i mörker. Att ge kärlek som svar.

    Detta ämne är ju mitt favoritämne och det var roligt att det togs upp. Men kanske har det svenska folkhemstanken spelat en mer väsentlig roll än lutherdomen för att forma svenskens tro på medmänsklighet och jämlikhet och medansvar. Absolut på senare tid …Baltutlämningen var ju ingen höjdare och det är först på senare tid som vi kritiserar vapenexporten. Alltså vi är frommare idag än någonsin förr. Ju mer lutherdomen försvunnit ju mer fromma har vi blivit.

    Glöm inte vårt och norrmännens förhållande till naturen. Nu ska jag inte vara stygg mot tyskarna i vars land Lutherdomen uppstod … men deras förhållande till natur är inte så naturligt (tycks det mig) som det är för just norrmän och svenskar. Och denna vår naturlighet i natur är inte ointressant, den är unik. Och i Sverige har vi vår allemansrätt vilket också är unikt. Ingen äger egentligen stränderna eller bergen…utan skönheten och tystnaden är till för alla. Jag tror att många svenskar liksom jag själv ryser var gång man i naturen ser en skylt med ”privat väg” , en rysning man inte riktigt kan definiera.

    Svensken och norrmannen älskar sin natur men inte sin kyrka. Så är det bara. Och utifrån detta faktum är det fantastiskt att vi ..både svenskar och norrmän..blivit ett medkännande folk med världens fattiga och verkar för fred.

    ps: Eva Hamberg är pensionerad professor och hon var min granne i Lund och tillhörde då Laurentii-stiftelsen, en högkyrklig fristående församling i Lund. Eva är en stor djurvän!

    Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *