Det katolska Polen och det sekulariserade Sverige

Vänner,

nyligen var jag i Krakow i sydvästra Polen. Det är en fantastisk stad på alla sätt, fylld av polsk och europeisk historia. I centrum kan man lätt få för sig att man befinner sig i Rom.  Överallt kyrkor, ordenssystrar och präster i sutaner. Många är väldigt unga. Krakow är en universitetsstad med ett av Europas äldsta universitet.

Polen sägs vara Europas kanske mest katolska land och på ytan är det lätt att få det intrycket. Hur det ser ut på djupet vet jag inte, men det finns märkliga motsättningar.

I helgen vann konservativa Lag och Rättvisa parlamentsvalet. Det är ett främlingsfientligt parti som kampanjat mot den avgående mer liberala regeringens beslut, efter hårda tyska påtryckningar,  att Polen skall ta emot 7 000 flyktingar. Före EU-förhandlingarna om flyktingkvoter ville Polen inte ta emot några flyktingar alls. Så skillnaderna mellan partierna är i praktiken inte så stor – vad gäller inställningen till flyktingar.

I förra veckan, alltså på sju dagar,  tog Sverige emot snudd på 9 500 flyktingar. Migrationsverket förmodar i sin senaste prognos att 190 000 flyktingar kommer att söka asyl i Sverige under 2015. Alla får inte stanna, men alla erbjuds tak över huvudet medan de får sina asylskäl prövade. Det är en betydande påfrestning på det svenska samhället, men inte omöjlig. Det är långt kvar innan vi kan tala om en flyktingkatastrof – i Sverige. Det vet alla som har en tv och vet hur katastrofer ser ut.

Sverige brukar beskrivas som ett av Europas mest sekulariserade länder. Det stämmer så tillvida att man under en promenad i Göteborg eller Stockholm knappast får känslan av att befinna sig i Rom.

Men hur ser det ut på djupet? Det katolska Polen tar under protester emot 7 000 flyktingar – kanske. Vad den nya regeringen tänker om detta vet vi inte ännu. Det sekulariserade Sverige tar emot 190 000 flyktingar, inte utan debatt och med åtgärder som på marginalen gör landet lite mera otillgängligt. Men jämfört med Polen är Sverige en annan värld för flyktingar.

Hur kan detta komma sig? Är den polska katolicismen bara ett skal?

Jag antar att en del av våra läsare har sitt ursprung i Polen eller kunskaper om landet som jag inte har. Det vore intressant att få ta del av era synpunkter.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *