Europa är det stora undantaget

Kyrkans Tidning har i senaste numret en tankeväckande recension av teologen Ola Sigurdson. Han skriver om boken ”Religious America, Secular Europa? A Theme and Variatons.”, skriven av Peter Berger, Grace David och Effie Fokas. Jag citerar lite ur början av recensionen /klicka/.

”Skillnaden ligger i den roll de kristna kyrkorna spelat historiskt: i Sverige och Europa har majoritetskyrkorna varit så förknippade med staten att nationell identitet och religiös tillhörighet gärna – främst i de nordiska länderna – identifieras även efter statskyrkosystemets fall. I USA har däremot kyrkorna karaktären av frivilligorganisationer verksamma i det civila samhället, och ingen höjer på ögonbrynen för att dessa ställer vissa krav på vad som gäller för medlemskap. I Europa tillhörde man tidigare kyrkan för att man måste, i USA har man i modern tid tillhört kyrkan för att man vill. Olika historier ger anledning till olika religiösa mentaliteter.

 Exemplet är hämtat från boken Religious America, Secular Europe?, skriven av några av de mest namnkunniga samtida religionssociologerna i syfte att undersöka vad som varit ett av religionssociologins mest efterhängsna problem: Vad förklarar den stora skillnaden mellan den offentliga roll som religion spelar i Europa respektive USA, givet att båda är moderna kontinenter? ”

 

Krister Janzon 

  

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.