Vänner,
Kvinnors uppgifter och fulla jämställdhet i kyrkan var tillsammans med kyrkans styrelseskick de två huvudämnena för delegaterna vid det andra internationella mötet för reformsinnade prästgrupper och lekmannaföreningar. Mötet hölls i Limerick, Irland och bland deltagarna märktes Deborah Rose-Milavec, Tony Flannery och Helmut Schüller.
Deborah Rose-Milavec leder den amerikanska organisationen Framtidens kyrka (Future Church)
Av referatet i NCR kan man dra två slutsatser. Dels att Franciskus pontifikat har öppnat möjligheter för reformer. Dels att tålamodet är kort. Mötet diskuterade att fira mässan med män och kvinnor gemensamt vid altaret men avstod under påtaglig vånda.
”Vi resonerade: Eucaristin, tecknet och symbolen för vår enhet i kyrkan borde spegla vårt gemensamma arbete i Limerick som jämlikar, förklarade rose-Milavec.
Efteråt skrev Flannery på sin blogg: ”Detta skapade ett enormt dilemma för fleratalet av oss … Det blev mycket smärta, sorg och tårar när många brottades med sina samveten och kom ansikte mot ansikte med sin rädsla på ett väldigt öppet sätt.”
Till sist beslöt gruppen att inte fira mässan tillsammans utan att i stället hålla en gemensam bönegudstjänst.”
Jag tror inte att det blir så många gånger fler som möten av den här sorten avstår från ett gemensamt och jämställd mässfirande. Under hela 1400-talet diskuterade kyrkan behovet av reformer. Ingenting hände förrän allt och mer därtill hände på en gång. Reformationen var ett resultat av att nödvändiga reformer aldrig genomfördes när det fortfarande fanns tid att göra det utan att splittra kyrkan. Än finns tid att dra lärdom och inte upprepa 1400-talets misstag. Men det finns inte hur mycket tid som helst.
Även det österrikiska kyrkoherdeinitiativet rapporterar på sin blogg om konferensen i Limerick. Klicka på rubriken under ”Aktuell”:
http://www.pfarrer-initiative.at
Gert Gelotte