Vänner,
Diskrimineringsombudsmannen (DO) sa idag nej till att ta upp barnmorskan Ellinor Grimmarks anmälan om diskriminering. Det är ett klokt beslut. Grimmark sökte arbete som barnmorska på en klinik där även aborter utförs. Hon anfärde samvetsskäl mot att medverka vid aborter och blev då inte anställd.
Hon sökte alltså ett arbete hon delvis inte vill utföra. Att hon inte fick det kan, menar jag, inte ses som diskriminering.
Gert Gelotte
Gert
Jag läser om situationen i Uganda där utövad homosexualitet är straffbart. Den katolske talesmannen för Uganda Catholic Medical Bureau, UCMB , Sam Orach, gör nu ett uttalande och säger att ”trots den nya lagen ska homosexuella få tillgång till sjukvård på katolska sjukhus och där bli behandlade som vilken annan patient. Det kommer inte att göras någon skillnad. ”
http://religion.orf.at/stories/2641016/
// Irène
PS Ska man skratta eller gråta över ett sådant uttalande. Man tror ju inte att det är sant när man läser det första gången…..
Jag undrar tänk om det finns vårdpersonal på katolska sjukhus i Uganda som av samvetsskäl inte klarar av att behandla öppet homosexuella patienter . Jag undrar vad biskop Anders – som skrivit på Manifestet för samvetsfrihet och ömmar specifikt för vårdpersonal säger……….?
Iréne,
man kanske skall bli glad. Trots att det är för bedrövligt att något sådant behöver sägas, så är det bra att det sägs. Sam Orach torde dessutom ta en personlig risk.
Gert
Gert och Iréne,
DO kom fram till det enda vettiga beslutet. Vill man inte göra sitt arbete fullt får man leta efter andra tjänster.
Jag håller med DN:s Hanne Kjöler som påpekar att även vårdpersonal som propsar på att bära långärmade kläder av religiösa skäl bör få nej eftersom det bryter mot hygienföreskrifterna.
Anneli