Vänner,
jesuiten Thomas Reese skriver i National Catholic Reporter om kommande kardinalsutnämningar och deras betydelse för kyrkans framtid.
http://ncronline.org/news/vatican/new-cardinals-be-appointed-may-include-next-pope
Beroende på vilka kardinaler påven utnämner kan man dra slutsatser om vilken framtid han önskar för kyrkan. Att den blir mindre västerländsk är ingen djärv gissning. Intressantare blir vilka slutsatser man kan dra om kyrkans framtid i Europa och USA. Den förre påven jämförde vår tid med århundradena efter Västroms fall. Han såg alltså framför sig en betydligt mindre men pålitligt konservativ kyrka som uthärdar vintern i väntan på nästa vår.
Jag tror kyrkans framtid snarare avgörs av dess anpassningsförmåga. Vad den nuvarande påven anser vet jag inte. Vad tror ni?
Gert Gelotte
Gert
Jag tror att Franciskus har fullt schå att frigöra sig från inflytandet från alla de KNÄPPA biskops-och kardinalsutnämningar som hans föregångare givit upphov till.
Ett tecken på nytänkande är att påven petat kardinal Burke från Biskopskongregationen för att på så vis SLIPPA dennes destruktiva inflytande på kommande utnämningar.
http://www.katolskvision.se/blog/?p=11591
Synd dock att Franciskus lät Müller sitta kvar på sin post…….men respekten för B16 är för stark …..
Bortsett från att Franciskus har kvarvarande rigid inställning till kvinnliga ämbetsbärare så har påven lyckats röra om i grytorna på ett sensationellt sätt……..
// Irène
PS Gert det du och många med dig kallar ”anpassningsförmåga” kallar andra i samstämmighet med fd B16 för ”relativismens diktatur……”
Språket avslöjar vårt sätt att se på tingens ordning. Fd B16 uttryck illustrerar en snart förhoppningsvis förgången påvlig DIKTATUR över katolikers tänkande.
// Irène
Irène,
jag ser mycket lite praktiskt resultat av påvens omrörande i de kyrkliga grytorna. Ja bortsett från ansatser till administrativa reformer. Men i de centrala frågorna har ingenting hänt:
Kvinnors jämställdhet med män.
Pliktcelibatet.
Demokratireformer (att rådfråga fler kardinaler är inte demokrati).
Ekumeniken.
Synen på äktenskap, familj och sexualitet.
Toleransen med oliktänkande i kyrkan (Bourgeoise är fortfarande exkommunicerad, Flannagan tystad och Küng förbjuden att undervisa. För att några uppenbara exempel)
Ingenting har hänt. NADA!
Som jag sagt förr:
De konservativa, traditionalisterna o de reformivriga… alla kommer bli lika osäkra ang vad denne påve egentligen tycker, tänker o kommer att genomföra. Antingen betyder det att det blir dunder o brak när denne påve dör eller så är det en förhalningsteknik. Jämte förhalningstekniken finns ut-tröttningstekniken som innebär att folk blir lika trötta som likgiltiga i slutändan. Förutom den stora massan följsamma som fortsättningsvis föder i flertal barn där inte alla barnen är lika följsamma som föräldrarna. Såsom allt färre prästbarn inom lutherdomen idag läser till präster, samma sak.
Det är maktsystemet som är out-of-time o jag tror inte kyrkan består mer än 100 år till.
En intressant tanke är att om inte påven gör skillnad o allt mals ner så kanske den katolska reformrörelsen med tiden uppmärksammar andra religioners reformrörelser o då blir det verkligen spännande att vara troende.
Agneta
Gert
Jag har inget att sätta mot till det du säger förutom min rent subjektiva känsla av en första kyrklig ATTITYDFÖRÄNDRING åt RÄTT håll som i sig föder ett HOPP om ”praktiskt resultat”.
Jag ser tiden an ……..
// Irène