”Påven rasar mot den nya kapitalismen”

Tidningen AB hade första adventssöndagen en ledarkrönika med den rubriken av Katrine Kielos.

Många intryck och värderingar av påven. Läs, tänk och smält, det har jag inte gjort färdigt…

Klicka HÄR

Krister

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på ”Påven rasar mot den nya kapitalismen”

  1. Agneta Sofiadotter skriver:

    Krister,

    Det var en sällsynt bra artikel om Fransiskus.
    Det är sant att det är helt fantastiskt underbart att höra dessa ord från en världsledare om detta sjuka konsumtionssamhälle.

    Som parentes kan jag nämna att vi konstnärer diskuterade detta häromdagen när vi för tusende gången sett snören, tegelstenar, ordflöde på vägg o tomma stolar utställda som koncept o som speglingar över samhället. Nutida konsthögskole-elever är teoretiker o anser att den vanliga målaren är ett utdött släkte. Konst är konsumtion o gallerier i Berlin o Malmö blir lägenheter där utvalda får komma o spekulera eller så är som sagt konstnärerna teoretiker. Det vanliga folket åker på konstrundor o köper hantverksänglar som kallas konst.

    Med andra ord detta är i grova drag vad som hänt själ, sinnlighet o konst brukar vara en navigator för hur samhället är o folket mår.

    Så påven har helt rätt. Bravo!

    Men när Kielos frågar i artikeln om det eventuellt bara är pr för att hålla reformrörelsen på plats…
    då blir man skakis.

    Agneta

  2. Krister Janzon skriver:

    Agneta,

    Ditt parentes-exempel är lysande! Att viss nutida konst har degenererat på detta sätt, iställer för att utmana och lyfta våra själar och vår ande.
    ”Hantverk” är bra på sitt sätt, men hjälper väl oss föga i våra egna och samhällets svåra kriser.

    Krister

  3. marcus sr skriver:

    Om påven fortsätter så här då kan vi ”avfällingar” återkomma till moderkyrkans famn.

  4. Krister Janzon skriver:

    Marcus sr,

    Javisst, och jag hoppas alltfler ”avfällingar” känner sig välkomna. Att hindren inte uppfattas som så hindrande längre. Och att vi på detta sätt blir många fler som pläderar för och inför nödvändiga förändringar i RKK, också med hjälp av ekumeniskt samarbete.

    Krister

  5. marcus sr skriver:

    Krister

    Den andliga gemenskapen kan vi ha redan nu , precis som flera påvar har önskat. Det finns så mycket i RRKs andliga historia som berikar alla människor med god vilja.

    Men som sagt, RKKs struktur som institution är tungt belastad med onödiga ,visserligen historiskt motiverade, bråte som hindrar oss uppvuxna i en icke hierarkisk tradition att helhjärtad dela den organisatoriska gemenskapen tills vidare.
    Synd.

    Markku Hirn

  6. Krister Janzon skriver:

    Hej igen Markku,

    Du har så rätt i vad du skriver. RKKs struktur är för tung och hierarkisk, även om struktur och någon hierarki torde behövas i en så stor och omfattande kyrka. I min ungdom kände jag en dominikanmunk i Lund, som var starkt påverkad av Vännerna. Han lämnade såsmåningom sin orden, men har fortsatt vara troende kristen, troligen katolik. Luthers allmänna prästadöme är på många sätt att föredraga framför det romersk-katolska, tycker

    Krister

Kommentarer är stängda.