Sensus fidelium

Vänner,

när jag vittjade brevlådan häromdagen fann jag en bunt valinformation inför det stundande kyrkovalet i Svenska kyrkan. I Göteborg blir det ett komplicerat val i fyra delar med med många grupperingar och partier där en del är svåra för en utomstående att skilja åt. Alla medlemmar som fyllt 16 år får rösta och det är ett val på riktigt. De som väljs bestämmer i god demokratisk ordning tills det är dags för nästa val.

Kontrasten mot valen i Stockholms katolska stift är närmast oändlig. I vår kyrka och vårt stift är val en mycket tunn pseudodemokratisk fernissa över en djupt odemokratisk organisation och struktur.

Ibland framhålls det odemokratiska som en garanti för att kyrkan styrs av aktivt troende och inte av politiska partier. Men om bara vissa medlemmar räknas, vem räknar dem och på vilka grunder? Och hur kyrkans medlemmar väljer att organisera sig inför ett val tycker jag är medlemmarnas ensak.

Demokrati är förstås aldrig enkelt, varken i kyrkan eller i samhället. Men alternativen är inte enklare, bara osmakligare. Demokrati i kyrkan är att ta sensus fidelium på allvar.

Gert Gelotte

Sensus fidelium kan översättas till de kristnas/kyrkans samlade trosmedvetande.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Sensus fidelium

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”I vår kyrka och vårt stift är val en mycket tunn pseudodemokratisk fernissa över en djupt odemokratisk organisation och struktur.”

    Jag tycker det är så mysigt med katolska kyrkoherdars inflytande på val till olika förtroendeupdrag i församlingen också utifrån att kyrkoherden är biktfar till sina församlingsmedlemmar ……..

    Och när det gäller begreppet sensus fidelium – fråga en kvinna (eller man) i tredje världen som inte kan läsa eller skriva vad detta begrepp betyder …….. och du får som svar Que ? Quoi ?
    Hakuna Matata !

    // Irène

  2. Anneli Magnusson skriver:

    Visst borde även Katolska kyrkan ha demokratiska val. Det vanligt förekommande klankandet från katolskt håll på att det bara är partipolitik i Svenska kyrkan är inget skäl till att inte införa demokrati i Katolska kyrkan.
    Man får skapa något bättre helt enkelt och ha tålamod med att det troligen blir lite stapplande i början eftersom katoliker är så ovana att ha inflytande.
    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *