-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
- Charlotte 986300 Åkerlind om Svar från biskop Anders
- Charlotte Åkerlind om Öppet brev till biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: september 7, 2016
Doften av rykande vekar
2014 firade Uppsala ärkestift 850 årsjubileum. I samband med jubileet visades en utställning som väckte ilska. Lärda katoliker protesterade mot att Svenska kyrkan skrev ärkestiftets historia som om reformationen inte ägt rum. Ett nytt inlägg i debatten kom häromdagen när … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
3 kommentarer
3 svar till ”Doften av rykande vekar”
Vänner,
Fredrik Heiding SJ, en av redaktörerna bakom ”Doften av rykande vekar” berättar om boken i en intervju för Vatikanradion:
http://sv.radiovaticana.va/news/2016/08/23/pater_fredrik_heiding_reformationen_var_ett_radikalt_ingrepp_på_kulturen/1253161
Gert
Hej Gert
Nu har jag lyssnat och tycker det var värt att lyssna på. Fredrik Heiding har delvis rätt i att man kan kalla reformationen för en forna ”kulturrevolution” i Sverige men det är onekligen ett vanskligt ordval. Den kulturrevolution de flesta har i åtanke är Mao’s i Kina och då mördades en ofantlig mängd människor. När reformationen kom fick ordensfolk en möjlighet att lämna Sverige eller att bli präster i den lutherska kyrkan resp. att leva ett vanligt liv. En del nunnor gifte sig eller möjligen giftes bort. Jag vet detta efter som jag hade en anfader som tycks ha varit den sista bårdskäraren (kirurg(läkare) i Vadstensklostret och stad när lutheraner och kungens knektar stängde klostret. I Vadstenadiariet står ju mkt intressant att läsa. Och jag har läst på pga anfadern.
Men däremot är det rätt att kulturen med vägkors och kapell försvann och det är bara sorgligt. Vi reser idag söderöver för att få uppleva det. Likaså tyckte jag mycket om hans beskrivning av hur man innan reformationen tog nattvard från tabernaklet och gick i procession till den sjuke. Att det försvann är likaledes en stor förlust. Idag känner man knappt igen likbilar och folk vill helst slippa begrava sina döda…av tidsbrist eller rädsla. Sådan ”små” detaljer är egentligen stora detaljer eftersom vid vart av dessa exempel på kulturförluster minns man G-d. En religiös kultur eller en existentiell kultur o förvisso eventuellt en konst-kultur ….
Jag ger däremot inte mycket för Piltz gäng som gav sig på Uppsala’s firande på ett sådant lumpet sätt. Det var yxa och nedlåtande tal …från ovan… och arrogant. Jag gillar inte sånt. Fredrik Heiding var däremot sympatisk och hade en ödmjukare approach. Kanske hade de kommit till sitt förnuft och önskat fred istället för ofrid med tanke på att påven är tillräckligt fredsälskande… för att tacka ja till svenska kyrkans inbjudan.
Ja, jag känner inte till alla spel i kulisserna … och jag är förvånad över att du lyssnar på Vatikanradion. Kanske fick du tips av någon.
Agneta
Agneta,
jag hittade inslaget från Vatikanradion av en slump när jag sökte på nätet efter kommentarer till boken. Men kanske borde jag lyssna på Vatikanradion 😉
Gert