-
Länkar
-
Senaste inläggen
- Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Jesuiterna i Stockholm sätter upp vindskydd mot den Helige Ande
- Biskop Anders Arborelius i TV4 – Efter fem
- Göran Rosenberg ”Israel – det förlorade landet”
- Påve Franciskus 10 år på 10 min
Senaste kommentarer
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
- Charlotte 986300 Åkerlind om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: september 3, 2013
Påven stödjer bildandet av ”Carlo Maria Martini Foundation”
På kvällen den 31 augusti -årsdagen av kardinal Carlo Maria Martinis död – kallade påve Franciskus sin medbroder i jesuitorden och forskaren i bibelkunskap ”en profetisk person och en urskillningens och fredens man.” ”The late cardinal, who died Aug. 31, … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
1 kommentar
Ett svar till ”Påven stödjer bildandet av ”Carlo Maria Martini Foundation””
Irène.
”Kardinal Martini – den mest klarsynte, visaste och frispråkige kardinal jag känner till…”
…kunde varit ett citat av Franciskus, ett stort Martini-fan och mitt hjärtas bundsförvant i Rom.
Genom att bekänna Martini som ”en andlig fader för hela Kyrkan” visar sig påven vara en andlig arvtagare till kardinalen och positionerar sig i ett ideologiskt ställningstagande som ligger i linje med reformrörelsens aggiornamento. Låt oss ta vara på hans bekännelse och bulta på hans hjärtas dörr.
Genom att göra de fattiga och ”dessa mina minstas” intressen till högsta prioritet har påven – som Sr Joan Chittister noterar – ställt sig bakom de maktfattiga, marginaliserade kvinnornas kamp för rättvisa, social upprättelse och fullt erkännande i Kyrkan. Med eller utan Mor Maria som förebild, men Marias lovsång visar på en ödmjuk stolthet som kunde vara en förebild för alla i Kristi efterföljd.
Genom att kalla Bergspredikan och Matteus 25 ett ”program för livet” – som påven skriver på Twitter – gör han Jesu etik och Jesusbönen ”… ske din vilja på jorden så som i himlen …” till sitt höga ideal. Ett ideal som uppfordrar till handling, till förändring i jordiska – och därmed alla kyrkliga – angelägenheter.
Genom att vara en lyssnande herde och beredd att ”göra sinnesändring” – som i sin kontrovers med sina politiskt radikala jesuitbröder i Buenos Aires, som han senare räddade livet på under juntatiden och senare försonades med – har påven gjort sig mottaglig för argument och visat sig villig att ”evolvera” i sina övertygelser. Och i praktisk handling.
Låt oss hjälpa honom fördjupas i sin mariologiska feminism och i alla andra reformfrågor.
Samuel.