-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: juli 23, 2012
Religionsfrihet som alibi för inomkyrkligt förtryck i USA ?
I dagens understreckare i SvD under rubrik ”Mångfalden ett starkt försvar för religionsfriheten ” recenserar Hans Ingvar Roth -professor i pedagogik vid Stockholms universitet- den amerikanska filosofen Martha Nussbaums nya bok The new religious intolerance: Overcoming the politics of fear … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
7 kommentarer
7 svar till ”Religionsfrihet som alibi för inomkyrkligt förtryck i USA ?”
Irène,
jag tror att ett grundläggande problem i relationen mellan katolska kyrkan och det civila samhället/staten bottnar i frågan vem som har rättigheter.
Kyrkan agerar som om den hade rättigheter gentemot staten på sina medlemmars vägnar. Men i ett samhälle präglat av upplysningen och liberalismen är det endast individer som har rättigheter.
Individer har rätt till religionsfrihet, rätt att bilda religiösa samfund och rätt att utöva eller inte utöva en tro. Men de samfund eller kyrkor de bildar har inga rättigheter utöver medlemmarnas individuella rättigheter.
Gert
Irène,
Tack för länken till intervjun med syster Pat Farell. Jag hoppas många lyssnar till henne.
http://www.npr.org/2012/07/17/156858223/an-american-nun-responds-to-vatican-condemnation
Gert
Gert
”Individer har rätt till religionsfrihet, rätt att bilda religiösa samfund och rätt att utöva eller inte utöva en tro. Men de samfund eller kyrkor de bildar har inga rättigheter utöver medlemmarnas individuella rättigheter.”
Så länge samfund och kyrkor är bildade på ojämlika individuella rättigheter mellan män och kvinnor dvs tex som i katolska kyrkan där enbart vigda ämbetsbärare ( läs män ) har rätt att utforma kyrkans troslära så länge sitter vi fast i ett moment 22.
Påven i Rom och under honom kardinal Dolan i USA är helt överens om att syster Pat Farell och hennes medsystrar inte kan ha samma individuella rättigheter som de själva.
Påven kan säga till syster Pat Farell – om hon skulle bli för påstridig – att hon inte får vara med i kyrkan längre och så kan man kontinuerligt rensa bort individer som mopsar sig mot Vatikanens syn att män ska ha MER rättigheter än kvinnor och sedan kan påven (och Dolan) lugnt fortsätta att hävda sin kyrkas rättigheter gentemot det civila samhället / staten.
// Irène
Ulla Gudmundson svarar på min bloggkommentar tidigare idag
http://blogg.ud.se/gudmundson/2012/07/23/svar-till-irene-nordgren/
// Irène
Irène,
”Påven kan säga till syster Pat Farell – om hon skulle bli för påstridig – att hon inte får vara med i kyrkan längre och så kan man kontinuerligt rensa bort individer som mopsar sig mot Vatikanens syn att män ska ha MER rättigheter än kvinnor och sedan kan påven (och Dolan) lugnt fortsätta att hävda sin kyrkas rättigheter gentemot det civila samhället / staten.”
Ja, men bara om de som blir utrensade accepterar att bli utrensade. Om de i stället säger nej och vägrar flytta på sig har påven ingen makt alls över dem. Makt är aldrig ett solistuppträdande. Makt förutsätter att någon/några underkastar sig.
Gert
Gert
”Ja, men bara om de som blir utrensade accepterar att bli utrensade. Om de i stället säger nej och vägrar flytta på sig har påven ingen makt alls över dem.”
Nu kanske du har en massrörelse i åtanke typ ”Kyrkoherdeuppropet för olydnad ” i Österrike ?
Eller hela LCWR ?
Men ta Marcel Lefebvre som exempel – han tvingades starta eget- till slut vill säga- efter att ha gjort lite som han tycker i 18 år.
Men det är skillnad på folk och fä i Vatikanen.
Vissa åker ut fortare än kvickt ur kyrkan eller förlorar sin universitetstjänst etc och för en enskild (i Vatikanens ögon) obstinat präst eller ordenssyster är det svårt rent praktiskt att sätta sig på tvären och vägra flytta på sig. Överordad blir hotad av Vatikanen mm Lön ? Bostad ?
// Irène
Irène,
Jag vet, det är lätt att säga nej för den som inte riskerar något. Men till sist så landar vi ändå där – att makt förutsätter underkastelse.
Bästa sättet är det klassiska – att vara tillräckligt många. Eller som man säger: Om du är skyldig banken 1 miljon kronor så är det ditt problem. Men om du är skyldig banken 100 miljoner kronor så är det bankens problem.
Gert