-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: maj 27, 2012
Kyrkans födelsedag
Hej Samuel Din beskrivning av kyrkans födelsedag förtjänar ett eget – nedanstående blogginlägg. Du skriver ”Födelsedagens katolska betydelse, dvs demokratiskt allmänneliga innebörd, är vad Kyrkan borde fira.” Håller med dig om att ” det är pingstdagens budskap. ” Den särställning … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
4 kommentarer
4 svar till ”Kyrkans födelsedag”
Svar från urkyrkan: Tu es Petrus et super hanc petram… (Matt. 16:18–19).
Pär.
Ja, det är till synes en entydig utsaga, men varför, tror du, finns inte ”skymten av ett exklusivt petrusämbete” i vare sig Apostlagärningarna, Petrus brev eller något annat NT-brev?
Som messiansk bekännare var Petrus den första klippan, den första levande stenen i Guds tempel, sedan följde övriga apostlar, lärjungar och därefter alla vi som tagit emot deras ord och övertygats om att Jesus är Kristus, kommen i mänsklig gestalt, ty ”ingen kan säga: ”Jesus är herre”, om han inte är fylld av den heliga anden” (1Kor 12:3) och ”Gud ger Anden utan att mäta” (Joh 3:34). Kristi bekännare är alla klippor.
Aposteln Petrus är alltså i bokstavlig mening den första klippan av likar, primus petra inter pares.
Denne princeps gör klart vem han anser vara huvudet för Kyrkan när han skriver: ”Till era äldste riktar jag nu denna maning, jag som själv är en av de äldste och kan vittna om Kristi lidanden … Uppträd inte som herrar över dem som kommit på er lott, utan var föredömen för hjorden. Då skall ni, när den högste herden träder fram, krönas med ärekransen som aldrig vissnar.” 1Pet 5.
Urkyrkan tillämpar en kollektiv – demokratisk skulle vi säga – styresform, vilket framgår av Apg 15:22: ”Då beslöt apostlarna och de äldste tillsammans med hela församlingen…”. Och i sin första ”encyklika” skriver Jerusalemförsamlingen:”Vi har därför enhälligt beslutat att…” Konsensus i såväl tro- som personfrågor inom ekklesian är alltså den beslutsmodell som etableras tidigast i Kyrkans historia.
Vi ser Jesus bygga sin kyrka på gudsfolkets klippfasta bekännelse till Kristus – deras sensus fidelium.
Samuel.
Kasuistik, sofism, en massa ord. Jag föredrar: Tu es Petrus.
Pär. Är då inte Petrus den bäste uttolkaren av Jesusordens innebörd? Samuel.