-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: maj 7, 2012
Reformpräster på Irland
Vänner, kraven på grundläggande reformer i kyrkan sprider sig och växer i styrka. Här är en BBC-rapport från Irland där en mycket stor grupp präster samlats för att diskutera plan B. Rom kan vara på väg att förlora kontrollen. http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-17973830 … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
1 kommentar
Missionskyrkan skriver Öppet brev till Ledningsgruppen för Jesusmanifestationen
Öppet brev till Ledningsgruppen för Jesusmanifestationen Missionskyrkan har under några år gett ett ekonomiskt bidrag till Jesusmanifestationen och också tidigare funnits med i arbetet, bl a i ledningsgrupp och genom olika gudstjänster. Ett antal lokala församlingar har engagerat sig, både … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
3 kommentarer
”Confronting Power and Sex in the Catholic Church”
Bengt Om du gillar biskop Robinson. Special for you ! Ett lysande tal utifrån boken ”Confronting Power and Sex in the Catholic Church” (2008) http://www.unz.org/Pub/UCTV-2008-02466 // Irène PS Lyssna särskilt när biskop Robinson förklarar hur biskopar blir mer påvens män … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
Lämna en kommentar
Kardinalen – som inte förstod konsekvenserna av sexuella övergrepp på barn – vägrar avgå
”Kardinal Sean Brady uppmanas att avgå av ledande politiker på Irland efter att ett BBC program häromdagen avslöjade att kardinalen underlåtit att skydda en 14 -årig pojke av vilken han fått veta att han och andra barn var utsatta för … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
2 kommentarer
Erkännandet av påvens ofelbarhet som fel – förutsättning för grundläggande förändring
Lyssna på en intervju från mars 2012 med australiensiske biskop Geoffrey Robinson av Ingrid Schäfer vice ordförande i ARCC (Association for the rights of catholics in the church ) Obs del I-IV Biskop Robinson inleder med att beskriva sin syn … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
10 kommentarer
10 svar till ”Erkännandet av påvens ofelbarhet som fel – förutsättning för grundläggande förändring”
Irène, vänner,
Det allvarligaste problemet med ofelbarhetsdogmen är den glidande innebörden. Att allt påven säger ses som ofelbart eller i det närmaste ofelbart. Därmed görs påven till ett gudomligt orakel.
Dogmen i sig är så villkorad att den är de facto meningslös. Påven kan ju faktiskt inte uttala sig ofelbart om inte det han säger från början är både rätt och sant. Inga ofelbarhetsformuleringar kan förvandla osant till sant och fel till rätt.
Och vad gäller teologiska påståenden så kan de bara vara sanna som teologiska påståenden inom den begreppsvärld som gäller för just den teologiska tankemodellen.
Ju mer man reflekterar över ofelbarheten desto rimligare blir Küngs modell – att ofelbarheten är något som tillhör kyrkan i dess helhet.
Min gamle studentpräst uttryckte det så här: Ofelbarheten innebär att kyrkan aldrig kan miss sitt mål helt och hållet. Man skulle också kunna uttrycka ofelbarheten med ett citat: ”Löftena kunna ej svikas”.
Gert Gelotte
Gert
”Det allvarligaste problemet med ofelbarhetsdogmen är den glidande innebörden”
Bra beskrivning av problemet.
// Irène
Gert
”Küngs modell – att ofelbarheten är något som tillhör kyrkan i dess helhet.”
Ofelbarhetsdogmen kan diskuteras ur många aspekter.
Sett ur sammanhanget ”kyrkan i dess helhet” är det viktigt att framhålla att då talar vi inte bara om den romersk-katolska kyrkan utan också om östkyrkan.
Och sett ur den aspekten betraktar jag det närmast som en HÄDELSE av den romersk-katolska delen av kyrkan att på ett koncilium som inte är EKUMENISKT fastställa en OFELBARHETSDOGM.
Och bortsett från ”den glidande innebörden” som är ett STORT problem i sig i västkyrkan så är dogmen om påvens ofelbarhet det största problemet för ”kyrkan i dess helhet” dvs för den kristna kyrkans ENHET.
// Irène
Utomordentligt intressant intervju.
Irène,
jag skulle säga att vi talar om kyrkan i dess helhet – det vill säga om alla döpta.
Gert
Bengt,
jag instämmer.
Robinsons bok ”Confronting power and sex in the Catholic Church” är mycket bra. Den tog slut i ett nafs, men jag lyckades få tag i ett exemplar från en bokhandel i Sydney via internet.
I intervjun sätter Robinson fingret på den onda punkten. Ingenting kan förändras därför att det skulle innebära att påvar i det förflutna hade fel. Och hade påvar i det förflutna fel kan även den nuvarande påven och hans efterträdare ha fel.
Alltså är kyrkans kris en fråga om makt, maktmissbruk och frånvaron av ödmjukhet. Robinson har alldeles rätt när han säger att det är nödvändigt att få ha fel.
Gert
Vänner,
här är en länk till intervjun i sin helhet. Den har fyra delar.
https://www.youtube.com/watch?v=HGRKIbzkwhM&feature=relmfu
Gert
Gert
Jag märkte att jag satt ut länk med bara en del men har därefter ändrat.
// Irène
Alla-h,
Gert skriver:
”I intervjun sätter Robinson fingret på den onda punkten. Ingenting kan förändras därför att det skulle innebära att påvar i det förflutna hade fel. Och hade påvar i det förflutna fel kan även den nuvarande påven och hans efterträdare ha fel.”
Den märklige monsterpåven Alexander VI, född Borgia (som hade sju barn och en rad älskarinnor varav en möjligen var den berömda dottern Lucrezia) duger väl som bevis på att påvar kan både vara fel o ha fel. Hur kan de ha argument för ofelbarheten?
Agneta
Det är fint att höra Robinson prata, det tror jag inte jag gjort tidigare.
Sympatisk röst, det var roligt att märka.
Läste hans bok gjorde jag redan våren innan han åkte på sin första USA-resa 2008; han stoppades på några ställen, men det blev bara som isbrytare på andra.
Jag tyckte inte att han hade rätt i alla sina punkter, men hans patos är så härligt och befriande,
jag tänker nu mest på boken. Talen har jag inte hört färdigt; tack för hans så tydliga engelska-australiensiska!
Krister