-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: februari 6, 2012
En teologilektion på tåget på väg mot Teologifestivalen
Jag sitter på tåget från Stockholm till Uppsala på väg till Teologifestivalen när en man sätter sig på den lediga platsen mittemot. Han vet inte vem jag är och jag har ingen aning vem han är. Han ska också till … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
Lämna en kommentar
”För att världen ska leva ” Teologifestival 2012
Under helgen 3-5 februari har det åter hållits Teologifestival i Uppsala. Temat denna gång var ”För att världen ska leva.” Många olika seminarier eller ”strömmar” som det heter i Teologifestivalsammanhang fanns att välja på. Se programmet här http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=762242 Jag valde … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
3 kommentarer
3 svar till ””För att världen ska leva ” Teologifestival 2012”
Irene,
Ja, man borde suttit med! Du återger din och festivaldeltagarnas hoppfullhet. Som en början på något. Teologi är för mig ofta den knastrande torra läran o ifrågasättandet av Guds existens men här verkar det som om ni tagit ett steg vidare. Ni bad tillsammans.
Kanske beror det på att åtskillnaden mellan teologi o religionsvetenskap har förtydligat teologi. Läran om Gud har inkluderat mer en tro på Gud eftersom man föredrar teologi före religionsvetenskap. Det behöver inte vara en åtskillnad eftersom de måste berika varandra. Teologer speciellt prästbarn (det är ofta prästbarn som fått kallelse häpnadsväckande nog …genetiskt arv?) behöver förstå ex. religionssociologi o religionspsykologi för att inte bli alldeles mossiga o fadersbundna.
Men det intressanta är att du frågar om Katolska kyrkan kommer att berätta om denna festival eller ej. Nu förstår jag inte riktigt om man nu bjuder in Ulf Johnsson från Signum till att medverka så är det väl kristet hederligt att berätta om det i Signum? Om nu inte KM kan det. KM kan ju låta Johnsson skriva. Annars verkar det ju som om man motverkar
kristendom på gräsrotsnivå.
Que pasa?
Agneta
Agneta
Teologifestivalen är en fantastisk upplevelse.
”Ni bad tillsammans”
Låt mig förklara. De enda katolska företrädarna som jag såg var med och ”bad tillsammans” på söndagen i högmässan i domkyrkan i Uppsala var dominikansystrarna Madeleine Fredell och Katrin Åmell.
Ulf Jonsson SJ och hans medbroder Fredrik Heiding SJ medverkade i 2 programpunkter under festivalen men var inte med i högmässan. Då hade de för säkerhets skull återgått till Sankt Lars.
Hittar du något skrivet i Signum om Teologifestivalen så säg till. Jag har inte sett en rad – ÄNNU.
Jag tror inte att Katolskt Magasin tycker att Teologifestivalen som samlade 1200 människor är något som är värt att skriva om.
I varje fall har jag inte hittat något på KM blogg eller som förhandsinformation i papperstidningen.
Och följaktligen kunde jag räkna katolska lekmän jag känner till på ena handens fingrar om jag ska överdriva något.
Agneta det jag skriver om påven och SSPX i annan kommentar gäller även i denna kommentar.
Kristen ENHET ur Roms synpunkt gäller inte till varje pris.
Påvens attityd blir normgivande för alla lokala biskopar inklusive vår egen Anders Arborelius.
Och Anders Arborelius hållning är absolut normgivande för Ulf Jonsson på Signum och Margareta Murray Nyman på biskopens husorgan Katolskt Magasin.
Kom ihåg en viktig sak att biskopar inom katolska kyrkan VÄLJS av påven utifrån sin fallenhet och FÖRMÅGA att identifiera och SYNKRONISERA sitt tänkande med påvens tänkande.
Här skårar biskop Anders fallenhet in högt.
Viljan och visad lust att tänka självständigt och i tal DESSUTOM dokumenterat detta ger så pass mycket minuspoäng för biskopskandidater att när påven ser nuncieprotokollet med dessa minustecken så lägger han omedelbart protokollet i en annan hög. Högen med präster som aldrig kommer PÅ FRÅGA.
Påven vill att all ekumenik med kyrkor som har kvinnliga präster ska hållas på absolut MINIMAL SPARLÅGA.
Detta vet Ulf Jonsson och Fredrik Heiding som måste som jesuiter vara särskilt lydiga mot påven genom sitt 4 löfte.
Därför lite ironi i alla fall att Newmankillarna som jesuiter uppkallat sitt institut efter kardinal Newman som gjort sig känd för att säga att han först skålar för samvetet och sedan för påven om han anmodas att utbringa en skål………..
KG Hammar står inte högt i kurs inom katolska kyrkan. Han ”söker ju sanningen”. Och det anses som mycket fult att göra om man är biskop.
För att inte tala om KG syster – Anna Karin Hammar en lesbisk biskop. Tänk på att kvinnliga präster – och kvinnliga biskopar som dessutom är lesbiska ska vi bara inte tala om – är det största hot Rom kan tänka sig.
Hotet om kvinnliga präster är värre än hotet om miljöförstöring i Rom.
Och Påven äger ju SANNINGEN – äger den ABSOLUTA sanningen. Det anses som fint att kunna säga att man äger SANNINGEN om man är katolik. Och det gör man per automatik i och med att ens påve gör det.
I seminariet jag deltog i om Tro och Vetande pekade biskop Antje Jackelén på faran med den absolute monarken när det gäller Tro och Vetande. Hon nämnde särskilt Ludvig XIV och hans L’ État c’est moi.
Jag la märke till att Ulf Jonsson inte protesterade……..
Men hans högste chef kan ju inte annat än kallas för en absolut monark som lever efter mottot L’Église c’est moi.
Läs Wikipedia vilka som räknas som Absoluta monarkier
http://sv.wikipedia.org/wiki/Absolut_monarki
Brunei (sultan)
Förenade Arabemiraten (emirat)
Heliga stolen och Vatikanstaten (påvedöme)
Oman (sultanat)
Qatar (emirat)
Saudiarabien (kungadöme)
Swaziland (kungadöme)
// Irène
Irène,
Om teologifestivalen är återkommande, så lägg ut information här nästa gång. Det finns så mycket okunskap om Svenska kyrkan bland katoliker, så många skulle verkligen ha nytta av att vara med!
Sedan bör förstås Katolska kyrkans ledning också signalera att teologifestivalen är något positivt om man vill framstå som seriös när det gäller ekumeniken.
Anneli