-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: oktober 12, 2011
1-1 i Wien mellan kardinal Schönborn och ”Kyrkoherdeinitiativet”
Idag på förmiddagen träffades för andra gången kardinal Schönborn och företrädare för det omstridda ”Kyrkoherdeinitiativet”. Det skedde i ”konstruktiv anda utan att handla om disciplinära åtgärder.” Kardinal Schönborn upprepade att också kyrkoherdars önskemål om reformer öppet får framföras i kyrkan … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
Lämna en kommentar
Varför är katolska ledare så rädda att ifrågasätta kyrkan?
Bengt Malmgrens senaste blogg börjar med kritik av Helle Klein, men den ska jag inte alls ta upp här, utan i stället den sedvanliga negativa inställningen till Svenska kyrkan som han fortsätter med. Vad den har att göra i sammanhanget … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
19 kommentarer
Teologi som befrielse eller dogm ?
Samuel I samband med biskop Santos och hans engagement i sociala orättvisor i Honduras nämner du begreppet ”befrielseteologi” och skriver ”Jag vet inte om Ratzinger anser att det är att svära i hans kyrka att nämna det ordet, men faktum … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
1 kommentar
Ett svar till ”Teologi som befrielse eller dogm ?”
Irène.
”Du pekar på att LÄSA och LEVA EVANGELIET inte per automatik sammanfaller.” Nej, sannerligen inte per automatik. Evangeliet måste uppfattas som ett konstant moraliskt och universellt imperativ. Bara så kan det tusenåra fredens rike byggas.
Precis som Mose kom Jesus med en befriande teologi, men till skillnad mot Mose var Jesus radikalpacifist och lät våldet drabba honom själv för att befria oss från just våldet, hatet, döden, lögnen, kort sagt syndens makt och dess många orättfärdiga följder.
Att reproducera det strukturella våldet mot Jesu minsta bröder är, som Boff visar, att korsfästa Kristus.
Men som aposteln Johannes framhåller visade Jesus på en ny väg, kärlekens väg som den gudomliga sanningens väg. Den ortopraxin är den sanna ortodoxin; där människor älskar sanning och frihet, där är Gud, ty Gud är kärlek.
Om vi ska kunna älska våra fiender, även klassfienden, måste vi ta emot den messianska tidsålderns sanning, den sanning som är namnet på vår innersta identitet: vi är alla födda med den gudomliga urbilden inpräntad i vår mänsklighet oavsett social ställning.
Biskop Santos tar konsekvenserna av denna insikt och väljer den praktik som bäst åstadkommer och upprätthåller alla människors värdighet: demokratins fredliga praktik. Den tillgodoser kraven på en oblodig revolution, som ger det förtryckta folkflertalet frihet och upprättelse som suveräna subjekt.
Ratzinger borde ta lärdom av Santos, avveckla teokratin och införa den enda styresform som ger legitimitet i väntan på Messias återkomst: det allmänna och konungsliga prästadömet.
Samuel.