-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: september 28, 2011
Fler starka kvinnor med prästkallelser
NCR tipsar om sajten Catholica där jag hittade en intervju med Patricia Fresen, en av tre kvinnliga katolska biskopar i världen. Hennes situation verkar i mångt och mycket likna den som Carin Sandberg Hamar upplevde på 1970-talet och som Gert … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
Lämna en kommentar
Profeten Jesaja online
Nu finns de sk Döda havsrullarna med bla Jesaja rullen (som skrevs ca 125 f Kr.) och som hittades i Qumran 1947 och bevaras på museum i Jesusalem på internet. ”The Great Isaiah Scroll (1QIsaa) is one of the original seven Dead Sea … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
Lämna en kommentar
Ny blogg: kristen opinion
Prästerna Annika Borg och Christer Hugo har denna blogg som Forum för frihet och kritik. Den ser spännade och bra ut, tycker jag. Fler katoliker än jag har yttrat oss uppskattande om kunnigheten. Krister Janzon
Publicerat i Uncategorized
Kommentarer inaktiverade för Ny blogg: kristen opinion
Gert Gelotte i GP ”När fördomar faller infinner sig normaliteten fort”.
Läs Gert Gelottes krönika i GP ”Ofattbart att hon stod ut ” om Carin Sandberg Hamar och ”hur livet såg ut för en kvinna som studerade teologi i Göteborg på 70-talet för att bli präst i Svenska kyrkan.” Gert Gelotte skriver … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
2 kommentarer
2 svar till ”Gert Gelotte i GP ”När fördomar faller infinner sig normaliteten fort”.”
Jag har inte läst boken, men det var en skakande och välskriven skildring av hur Carin Sandberg Hamar blev behandlad som Gert gav i krönikan.
Det måste nog till en sällsynt stark prästkallelse för att uthärda det bemötande Carin Sandberg Hamar fick.
Man kan också ifrågasätta lämpligheten hos prästkandidater som talar om ”horn, bockfot, orenhet och smittrisk” i samband med en annan människa…
Anneli
Irène, Gert.
”Trots att det inom alla religioner finns vissa gemensamma ”eviga grundlagar ” (som också delas av tex Humanisterna) uppstår ändå i alla tider strider om hur dessa ”grundlagar” ska tillämpas i sin samtids vardagspraktik .”
Som lingvist är man mycket liberal i sin syn på människors rätt att använda språkförmågans oändliga potential på ett egensinnigt, originellt sätt. Vi uppträder sällan som språkpoliser, trots att vi kan ha mycket bestämda uppfattningar om ord och mening.
För det finns ”vissa gemensamma ”eviga grundlagar” som gäller alla språkanvändare (med vissa undantag) för att kommunikation alls ska kunna uppstå, för att en språkhandling alls ska vara meningsfull.
Om man bryter grovt mot språkets basala syntax, grammatik, semantik, går begripligheten förlorad. Språkhandlingens syfte förfelas (utom i de fall då bara vaga aningar eller kommunikationens sammanbrott är syftet – för vissa virtuosa författare är friheten närmast total, tänk Joyce i Finnegans Wake med sina ordlekar med fragment från ett otal språk).
Mening är vad språk och religion har gemensamt. Men för att mening, bestående mening, ska uppstå i religion krävs att orden får sin substans ur sanningar som står för realiteter, annars blir orden snart tömda på mening. Detta är vad som drabbat Lindemans pastor Jansson, dvs Svenska kyrkan, vilket prästerna Annika Borg och Christer Hugo försöker åtgärda bla på deras blogg kristen opinion.
I ett försök att gå dig, Gert, till mötes, har jag upptäckt att jag mycket väl kan tänka mig att använda uttrycket ”sanna som metaforer” om nattvardens bröd och vin; jag tror det var just så Jesus menade att de skulle uppfattas, vilket inte står i strid med begreppet realpresens, men väl transsubstantiation.
Men metaforerna hämtar sin sanning från verkliga händelser, som såväl GT:s författare, som Johannes Döparen och Jesus själv profetiskt förutsåg och som lärjungarna blev vittnen till. Därav kommunionens mening, dess oerhörda symboliska tyngd och kraft att hålla samman urkyrkan.
Apg 2:46
De höll samman och möttes varje dag troget i templet, och i hemmen bröt de brödet och höll måltid med varandra i jublande, uppriktig glädje.
Samuel.