-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: september 25, 2011
Marja-Liisa Alm – ikonskrivare – har fått egen hemsida
Sveriges kanske allra främsta ikonskrivare Marja-Liisa Alm har fått egen hemsida http://www.almikon.se/ Bla har Marja-Liisa Alm gjort ikonostasen i Helige Nikolai finsk- ortodoxa kyrka i Stockholm http://www.almikon.se/Bilder.php?kat=9 2009 gjorde Agneta Lagercrantz en artikelserie i Svd om Själens spegel där en … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
2 kommentarer
Ulla Gudmundson i bloggosfären
Sveriges ambassadör i Vatikanen (och Malta) har varit på bokmässan och skriver därom på sin blogg inom Utrikesdepartementets Omvärldsbloggar ”Är påven Benedictus farlig? Är hans agenda att upphäva upplysningen och föra tillbaka Europa till medeltiden? ”Det anser den tyske journalisten … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
4 kommentarer
4 svar till ”Ulla Gudmundson i bloggosfären”
Hos Ulla Gudmundsson kan katoliker med olika åsikter om kyrkan hitta något att hålla med om. Irène tar fasta på kritiska uttalanden om påven och Bengt Malmgren i sin tur hittar positiva dito. Det tror jag gör att de flesta känner sig sedda och inkluderade. Tänk om katolska ledare, inte minst i Sverige, kunde inspireras av den hållningen.
För min egen del fastnar jag för den, i mina ögon, mycket kloka avslutningen i bloggen:
”Men det är som med Bibeln, det är inte så meningsfullt vare sig med slavisk bokstavstro eller med lösryckta citat. Med den här påven, som har ett så starkt drag av intellektuell sökare, går det inte att säga ”påven har sagt så, basta”. Man är tvungen att tänka själv.”
Och med det både bryter jag mot och bejakar uppmaningarna… 🙂
Anneli
Tack, Irène,
för tipset om Ulla Gudmundsons författarskap. Sällsynt stimulerande. Sig ovetandes skänker hon oss ett resonemang som går att tillämpa på vår tids folkrörelse för Kyrkans reformation. Under rubriken Trieste rymmer den europeiska själen skriver hon:
”Det är, i varje fall i Trieste, lätt att se 1800-talsrörelsen för ett enat Italien – il Risorgimento – som ett uttryck för det kollektiva Självets kamp för att bryta igenom strukturer som blivit föråldrade. ”Irredentismo” – spänning, väntan på förlösning – var i radikala kretsar beteckningen för tillståndet under habsburgmonarkins sista år.”
Kamp för att bryta igenom föråldrade strukturer. Spänd väntan på förlösning.
Byt ut 1800 mot 2000, Italien mot Kyrkan, och habsburgmonarkin mot påvedömet så får vi ”radikala kretsar” oss till skänks begreppen il Risorgimento och irredentismo. Om Italien kunde enas så borde vi kunna. Vi har ju grundritningen intakt, så nu är uppgiften given: Låt ressourcement och aggiornamento befrukta varandra.
Ord är makt.
Samuel.
Jag tycker Ulla Gudmundssons kommentar på Bengts blogg i dag var så uppfriskande att läsa; hon skriver att hon har ”stor glädje och nytta” av att läsa båda bloggarna (Katolsk visions och Bengts blogg).
”Själv blir jag mycket mer oroad av tystnad än av fri debatt där åsikter får brytas mot varandra,” säger hon
Jag blir glad åt ett sådant förhållningssätt till dialog och debatt!
http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/archive/2011/09/26/ulla-gudmundson-f-246-rst-229-r-vad-p-229-ve-benedikt-s-228-ger-och-lyssnar-innan-hon-talar.aspx#comments
Elisabet Albertsson
Irène,
jag hakar på Samuel – Stort tack för tipset!
Det är en glädje att läsa Ulla Gudmundsons blogg.
Elisabet