-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: juni 29, 2011
Wir sind Kirche stödjer prästinitiativet ”Upprop för olydnad ” i Österrike
”Mer än 250 katolska präster i Österrike är redo att vara olydiga mot påven och tillåta kvinnor att predika meddelade Helmut Schüller (fd generalvikarie i Wien) idag och säger att det prästupprop han leder har drivit frågan om kvinnliga … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
26 kommentarer
Rom övergivit urkyrkans ”traditionsenliga” syn på påvens primat
I samband med att en ortodox delegation från Konstantinopel kommit till Rom för att fira Petrus och Paulus fest idag 29 juni framkommer “The Holy Father spoke of the ”friendship and genuine fraternity that unites the Church of Rome and the … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
3 kommentarer
3 svar till ”Rom övergivit urkyrkans ”traditionsenliga” syn på påvens primat”
Irène,
Jag tycker din Zenitreferens som helhet antyder/inbjuder till motsaten: ”ett nedklivande från sin upphöjda tron”.
Men självfallet, synen på denna enhetssträvan kan vara som att säga att glaset är halvfullt resp halvtomt. En fråga om optimism resp pessimism.
Krister
I länken kan man läsa Moskvapatriarkatets syn på ekumeniken:
http://www.mospat.ru/en/documents/attitude-to-the-non-orthodox/
Hej Hélène -Dominique
Tillåt mig att le.
Du vill att jag ska läsa Moskvapatriarkatets syn på ekumenik.
Häromveckan ville Bengt Malmgren att jag skulle ta mig en titt på ”Tio punkter för ekumenik” enligt Charles Whitehead – katolska karismatiska förnyelsen.
http://www.isidor.se/tabid/397/PostID/62/default.aspx
http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/archive/2011/06/12/traditionsenlig-eller-kontextuell-teologi.aspx#comments
Vi lever i ett demokratiskt land med tanke- och yttrandefrihet.
Jag tänker och säger därför vad jag vill.
Jag har min egen uppfattning om DRIVKRAFTEN bakom B16 och Kirills ekumenik.
Vad menas med den ”synliga föreningen ?”
Jag menar att det är när vi alla döpta kristna delar nattvardsbord med varandra.
För mig kan detta ske den dag som idag är.
Jag är inte ett spår intresserad av ”10 punkter ” eller Moskvapatriarkatets syn.
Jag tror det jag tror.
Moskva är lika förskräckt som Rom vid blotta tanken på kvinnliga präster och anspråk från homosexuella att bli betraktade som likaberättigade som heterosexuella i alla kyrkliga avseenden.
Jag utgår ifrån att du anser Vatikanradion som en säker källa. Tillåt mig därför ett citat från förra året. Fet stilen är min.
(20.07.10) I en intervju med massmedia på inför det långa besöket i Ukraina upprepade Patriarken Kirill av Moskva och hela Ryssland att hans och påven Benedictus XVI:s ståndpunkter i moraliska frågor möjliggör för den rysk ortodoxa kyrkan att samarbeta på den katolska fronten. ”Påvens linje ger anledning till optimism”, sade Alexej II:s efterträdare i en intervju som nyhetsbyrån Interfax återger.
”Påven” – sade han innan han lämnade för besöket i Ukraina – ”kritiseras ofta av liberala teologer och västerländska medier, i många frågor av allmän moral pga sina åsikter, men många av dessa åsikter sammanfaller med den ryska ortodoxa kyrkan. Detta ger oss möjlighet att försvara de kristna värdena tillsammans, särskilt på den internationella och globala arenan.”
Med hänvisning till de riktlinjer som nu råder i vissa samtida liberala protestantiska strömningar, beskrev den ryske patriarken dem som ”ett mycket farligt fenomen”, eftersom de även i kyrkan rättfärdigar ett agerande som går i strid med de religiösa värdena – strömningar som har sina rötter i det sekulariserade samhället.
Resultatet är att ”den sekulära liberala filosofins slagord upprepas i de protestantiska kyrkorna och rotar sig i det religiösa tänkandet”. Som exempel tog patriarken frågan om kvinnliga präster som vuxit fram i västvärlden då ”den urgamla iden om mänskliga rättigheter införlivades i teologin och i kyrkans praxis”. Ett annat fall är homosexualitet där han sade: ”Guds ord har förvrängts för att passa det liberala tänkandets standard.”
http://storico.radiovaticana.org/sv1/storico/2010-07/409566_patriarken_kirill_uttrycker_sin_uppskattning_over_pavens_standpunkt.html
Jag kommer precis från en reträtt med Bernard Durel hos dominikansystrarna i Rögle där flertalet deltagare var protestanter. Så pinsamt att behöva delta i en mässa med människor som deltar i en katolsk reträtt med en själv och som har att välja mellan att sitta kvar i sin bänk eller gå fram och få en välsignelse.
Om jag inte minns fel deltog du som jag förra året på det ekumeniskt sinnade Bjärka -Säby i en kurs ” Discerning the Mystery” med ”en av dagens främsta ortodoxa teologer i Europa” professor Andrew Louth.
Det var förutom professorn bara en person som var ortodox. Några katoliker och resten pingstvänner eller protestanter.
Liturgin hölls av ditresande serbisk- ortodoxe prästen Misha Jaksic som inleder med att till oss alla närvarande kursdeltagare tala om att enbart ortodoxt troende var välkomna till nattvard.
Så pinsamt.
Jag är inte i behov av ytterligare ”punkter och synpunkter ” på ekumenik.
B16 talar om ENHET. Men inte till priset av att tvingas avstå från sina påvliga maktprivilegier.
I frågan om påvens primat står jag på Kirills sida.
// Irène