-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: april 19, 2011
Timo Soini – ”sannkatolik” ?
”Riksdagsvalet i Finland på söndag blir en rysare. Uppstickaren Timo Soini, en katolik som beskrivs som nationalistiskt konservativ förändrar saker. Hans EU-kritiska parti Sannfinländarna är minst i riksdagen, men kan enligt gallupundersökningarna bli en av de tre stora.” http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=256661&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=feed%3a+dagense-nyheter+%28dagen.se+-+nyheter%29 // … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
Lämna en kommentar
Pinsamma filosofer filosoferar om abort
Artikeln på DN Debatt 17 april ”Dags för samhället att nyansera synen på aborter” av Nicolas Espinoza (fil dr, filosofiska institutionen vid Stockholms universitet och Stockholm Centre for Healthcare Ethics) och Martin Peterson (docent, avdelningen för filosofi, Eindhovens tekniska universitet … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
6 kommentarer
6 svar till ”Pinsamma filosofer filosoferar om abort”
Det tål att upprepas varje gång abortproblematik är uppe till debatt.
Att vara förespråkare för lagstiftning som tillåter abort går utmärkt väl att kombinera med att vara förespråkare för att minimera aborttal till absolut minimum via förbättrade FÖREBYGGANDE åtgärder.
Viktigt att i Sverige mota Olle i grind när det gäller den diskussion som förs av den kristna högern i USA som där gör allt för att aborter inte ska finansieras av skattemedel vilket får som följd att det är samhällets fattigaste kvinnor som med sina liv får betala priset för sk kristna värderingar.
En skandal att påven och Vatikanmännen via kommunionförbud försöker fjärrstyra katolska yrkespolitiker i USA som värnar om abortlagstiftning och finansiering som även inbegriper samhällets fattigaste.
Liksaå skandal att Vatikanens ständige observatör i FN tillåts att ständigt motarbeta kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. Detta drabbar hårdast de allra fattigaste kvinnorna i tredje världen som inte har några som helst möjligheter att protestera.
Läs om Opus Dei och dess roll i sammanhanget
http://www.katolskvision.se/blog/?p=2054
Läs om Vatikanens FN observatör Francis Chullikatts roll i sammnhanget
http://www.katolskvision.se/blog/?p=2049
Läs om biskop Thomas Olmsteds bravader när en barmhärtig ordenssyster tar beslut om att rädda en 27-årig fattig 4-barnsmors liv som i samband med en femte graviditet riskerar att dö.
http://www.katolskvision.se/blog/?p=1651
// Irène
Ytterligare klok kommentar på DN artikeln finns att läsa på
Karin Långström Vinges blogg där hon bla skriver
”Nyanserat om abortlagen? ”
”Det är alltså aborterna som inte, ur medicinsk eller social synvinkel, är nödvändiga, som artikelförfattarna vill befria från sjukvårdens tillhandahållandeskyldighet. Det är där abortklinikerna kommer in. Abortkliniken tar betalt för sina tjänster i förhållande till klientens betalningsförmåga. Jag måste här googla på vad en abort kostar i faktiska pengar för sjukvården och kommer fram till 5000 kr i genomsnitt.
Vem ska avgöra vad klientens betalningsförmåga är? Ska klienten rota fram förra årets deklaration, ska klienten begära inkomstförsäkran från sin arbetsgivare? Och vem står för kostnaden vid eventuella komplikationer? Vilka ska jobba på abortklinikerna? Hur garanteras patientens integritet? Finns det idag särskilda abortkliniker i Sverige, eller föredrar vårdgivarna att integrera denna verksamhet med övrig kvinnosjukvård? Isåfall, varför?
Kvinnor har självklar rätt till sina kroppar. Det innebär inte att det finns etiska frågeställningar kring hur denna rätt upprätthålls och verkställs. Men lösningen är inte att ytterligare stigmatisera människor som befinner sig i en besvärlig situation. Jag vägrar tro att någon gör abort för att vara ond. Det är just denna aspekt som lyser fram i författarnas slutord:
”En del kvinnor — skulle troligen uppfatta det som obehagligt att inte längre ha full uppbackning av samhället och därigenom kunna falla tillbaka på ett tydligt rättfärdigande av sitt handlande i lagen.
Den som är utan synd, må kasta första stenen. ”
http://karinlangstromvinge.blogspot.com/2011/04/nyanserat-om-abortlagen.html
// Irène
Bengt Malmgren har tonat ned sin förtjusning över DN debattartikel sedan han fått någon dag på sig att läsa vad andra tycker och tänker.
Ena dagen tyr sig Bengt Malmgren till Erwin Bischofberger SJ och nästa dag till läkaren Staffan Bergström
Jag har skrivit detta på Bengts blogg idag.
Bengt
Du är rörande som försöker sitta på två stolar samtidigt – som vanligt.
Du måste nog välja mellan läkaren och praktikern Staffan Bergström och teoretikern och teologen Erwin Bischofberger SJ.
Du vet mycket väl att den ene motsäger den andre.
Hälsningar
// Irène
http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/archive/2011/04/19/utst-229-ende-fr-229-gor-i-abortdebatten.aspx
Irène,
Filosofer har ett mycket teoretiskt sätt att betrakta verkligheten. Men det som på pappret eller kanske snarare skärmen ser ut som en bra teori, behöver inte resultera i en bra verklighet. Ett par saker i den ganska omständliga artikeln vill jag kommentera.
Visst ska man diskutera aborter, inte minst hur man förhindrar oönskade graviditeter.
Men att jämföra fostrets rätt med miljöförstöringen är mindre lyckat, eftersom överbefolkningen i världen är ett stort hot mot miljön.
Särskilda abortkliniker är en direkt farlig idé som jag verkligen hoppas förpassas till papperskorgen omedelbart. Risken för att personal och patienter skulle bli mål för mer eller mindre våldsbenägna abortmotståndare är alltför stor. Man behöver bara se på hur situationen är USA för att inse det.
/Anneli
Hej och Glad Påsk!
Om jag får komma med en stillsam fundering:
Men ingen ger mig någon ledtråd till hur det kommer sig att de celibatära katolska Vatikanmännen alltid värnar mer om det ofödda livet än om det födda livet. Visar stor empati med ofödda embryon och ofödda foster men ingen som helst medkänsla med levande gatubarn och levande kvinnor som förblöder och dör i infektioner efter illegala aborter.
Nu är jag på intet sätt katolik men jag måste ställa mig frågande: arbetar inte katolska kyrkan med välgörande arbete för de fattiga? Adopterar inte katoliker föräldralösa barn?
Dessutom: om man tror att ett embryo är exakt lika mycket värt som en född människa så är det inte så konstigt om man är emot abort. Det handlar inte om att man tycker att de är MER värda än de födda människorna eller att man skiter i kvinnorna som dör i illegala aborter. Du skulle väl inte tillåta smärtfri avlivning av nyfödda spädbarn som föddes in i misär och fattigdom, eller till sjuka och fattiga kvinnor som kanske kommer bli ännu sjukare och fattigare för att de fått barn?
Jag förstår att liknelsen är bisarr för dig men för en abortmotståndare är det samma sak. När man ber de stödja abort så upplever de det som att man säger: ”Vi vet att du bryr dig om dessa människor, men du måste acceptera att de dödas för det kommer att ske i alla fall och det finns värre hemskheter att fokusera på.”
Om du vill ”omvända” abortmotståndare så borde du fokusera på att bevisa att embryon inte är människor.
Med vänlig hälsning,
Kristina Johansson
PS. Om du har lust att läsa hur en ung, amerikansk kvinna som är aktiv mot abort tänker så får du här länken till min ytliga bekant Elles blogg: http://www.elle4life.dreamwidth.org Läs själv och bedöm om hon är känslokall eller inte!
Hej Kristina Johansson.
”Jag förstår att liknelsen är bisarr för dig men för en abortmotståndare är det samma sak.”
Jag VÄGRAR att underförstått bli kategoriserad som sk abortförespråkare.
Om det är något som är ”bisarrt” så är det termerna ”abortmotståndare” och ”abortförespråkare.”
Jag hänvisar dig vidare till
http://www.katolskvision.se/blog/?p=2368
”arbetar inte katolska kyrkan med välgörande arbete för de fattiga?”
De beslutsfattande celibatära männen i Vatikanen som jag syftar på arbetar inte med ”välgörande arbete för fattiga” och de många lekmän och många kyrkliga företrädare som gör det har inte del i Vatikanmännens beslut och delar därför inte alltid Vatikanens värderingar.
Hälsningar
// Irène