-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: oktober 9, 2010
Det är visst skillnad på jude och grek, på fri och slav och på män och kvinnor inom katolska kyrkan.
Kärlek och respekt för FRÄMLINGEN är en dygd inom såväl kristendom (underförstått alltså också inom katolicism) och judendom och islam. Och trots detta har alla tre religioner förgripit sig på främlingar. Genom historien och ännu in våra dagar. ”Redan Nya … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
4 kommentarer
4 svar till ”Det är visst skillnad på jude och grek, på fri och slav och på män och kvinnor inom katolska kyrkan.”
Isabella den katolska var ett helgon. Jag hoppas hon ber för dig.
Irène.
När jag läser din apell framstår din och KV:s sak som så självklar. Hur har det alls varit möjligt att under årtusenden förneka den sanning som redan Paulus slår fast så kategoriskt? Den att vi alla är iklädda Kristus och därför i Guds ögon hans älskade barn utan åtskillnad.
Att i Kristus upphör alla mänskliga, kulturella och politiska bestämningar att gälla. I Kristus blir Guds urbild i oss fullkomligt återställd. Vi är lika heliga som älskade personer, oavsett alla andra egenskaper och omständigheter som råkar definiera oss i just vår tid, i vår kultur.
Och här finns ingen gradskillnad; vi är alla i grunden lika värdiga att tjäna varandra efter vars och ens förmåga i den kropp vi tillsammans utgör. Och kroppen är Kristi kropp, inte Petri. När Kyrkan föddes gjorde inte Gud skillnad på människor i någon som helst bemärkelse; alla fylldes av samma Ande; alla delgavs gåvor med vilka vi skulle tjäna världen och varandra.
Såväl de katolska som de ortodoxa makthavarna har begått samma synd: de har reducerat, förvanskat, förött, en av evangeliets huvudpunkter – befrielsen från världens definitioner – till en liturgisk ämbetsfråga, till klerikalism uttryckt i liturgisk form. Som om den klerikala hierarkin – vilket ju betyder ”den heliga makten” – och inte Kristushändelsen vore fundamentet för vår kyrka.
Vilken viktig insikt det är att Anden inte kan sättas i något klerikalt fängelse.
Evangeliet är sannerligen en befrielseteologi avsedd att manifesteras på ett påtagligt annorlunda sätt mot världens sätt i oss som fått Kristi namn uttalat över oss i det heliga dopet, heligt oavsett om ”den heliga makten” är närvarande eller inte.
Tänk om ”ultrakonservativ” hade haft en radikalt annorlunda betydelse: den att vilja bevara troheten mot allt Guds ord. I en sådan kyrka skulle de kategoriska sentenserna i uppenbarelsen spela en huvudroll i all teologi, i all praktik.
Samuel.
Jag tror att katolska kyrkan är chanslös i ett land som Sverige.Katolska kyrkans särmärken
ger inga positiva vibbar.Pedofili,konservatism och latin för jämnan det är inte nåt som tilltalar
mer än en liten klick som vill vill vara med i ett fint sällskap som sysslar med en massa
obegripliga riter.
Ja, Samuel
”Hur har det alls varit möjligt att under årtusenden förneka den sanning som redan Paulus slår fast så kategoriskt? ”
Visst är det oerhört märkligt, sett i historiens backspegel hur kristna betett sig och fortfarande beter sig mot sina medmänniskor mot bakgrund av de kristnas troslära om alla människors lika värde, livets okränkbarhet och om kärleken till nästan.
Så märkligt att å ena sidan bekänna att Gud skapat människan – underförstått alla människor- till sin avbild och å andra sidan ta sig rätten att förfölja, tortera, diskriminera, göra till slav eller döda människor – precis som om vissa inte vore Guds avbild eller gentemot vilka den kristna trosläran inte gällde.
// Irène