-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: september 4, 2010
Sexualisering och konsumism
Anneli Magnusson skriver: Jag ögnade igenom Stockholms katolska stifts verksamhetsberättelse och fann i avsnittet ”Stiftsvallfärden till Vadstena” en formulering som jag hört från katoliker så många gånger nu att det kan vara värt att titta lite närmare hur den stämmer … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
5 kommentarer
5 svar till ”Sexualisering och konsumism”
Anneli,
En orsak till den ”sexualisering” som stiftet klagar över är att puberteten inleds vid allt lägre åldrar. 12 år för flickor är idag ingen ovanlighet.
Dett beror inte på sexualisering utan på bättre hälsa och bättre mat.
Sedan skulle jag vilja veta vari konsumismen består och hur stiftet belägger den. Fattigdom är inget att sträva efter och de allra flesta människor har inte råd med några utsvävningar.
Gert Gelotte
Gert,
Jag tolkade konsumism som att man betraktar människor som ett objekt, alltså något som kan konsumeras. Och tyckte att det snarast stämde in på människosynen hos de präster som begått sexbrott och de som skyddat dem.
Men kanske är det i stället, som du skriver, en allmänt mer materialistisk syn på tillvaron hos människor stiftet tänkt sig med den formuleringen? Vi får väl se om någon kan förtydliga vad som är författarens avsikt.
/Anneli
Jag har som sagt hört den här kommentaren några gånger tidigare och liksom andra gånger när nästan identiska formuleringar upprepats av flera personer utgått från att den ursprungligen kommer från biskopsämbetet. Ett antagande som stärks av att den finns med i Verksamhetsberättelsen för 2009.
I de sammanhang jag hört folk beklaga sig över sexualiseringen och att barn måste bli vuxna fort har fortsättningen varit variationer på att män inte kan umgås med barn överhuvudtaget utan att bli anklagade för att vara pedofiler. Jag tror att man försöker lägga skulden för övergreppen i RKK på samhället i övrigt, och/eller möjligen att samhället överdriver övergreppen.
Jag tror alltså inte att författaren alls tänkt på en allt tidigare pubertet när han/hon skrev texten. Men jag är förstås inte säker…
/Anneli
Anneli,
alla organisationer, kyrkor som partier som fotbollsklubbar, behöver en yttre fiende för att stärka de egna medlemmarnas sammanhållning. Därför tycker jag man bör vara mycket skeptisk mot fiendebilder . särskilt när omvärlden demoniseras. De har sällan särskilt mycket med verkligheten att göra.
Gert Gelotte
Gert,
Nej det gäller att vara uppmärksam när representanter för en grupp svartmålar en annan, det håller jag med om.
Här är dessutom det som hänt i kyrkan, präster har förgripit sig på barn och ungdomar så hemskt att man först måste göra omvärlden tillräckligt förskräcklig för att den ska fylla funktionen som fiende uppfattar jag det som.
Det vill säga först måste man komma med påståendet ”samhället är översexualiserat” för att sedan kunna fortsätta med påståenden som indirekt säger att det är värre än katolska kyrkan alternativt, dess översexualisering har nästlat sig in i kyrkan.
/Anneli