-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Månadsarkiv: mars 2010
Nya jordskalv
Vänner, så var det dags för kyrkan i Danmark. Vad jag förstår handlar det än så länge om anklagelser om sexuella övergrepp. Men 15 anklagelser är mycket i en så liten kyrka. Vi får se vad utredningarna leder till. http://www.berlingske.dk/danmark/sexsager-i-den-katolske-kirke-vokser … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
2 kommentarer
Mitt i en jordbävning
Vänner, svenska media skriver en del om pedofilskandalerna i katolska kyrkan, men alldeles för lite för att spegla katastrofens djup och bredd. Internationella media bågnar av nyhetsbevakning och kommentarer. Den irländska rockartisten Sinead O Connor skriver i The Washington Post, skarpt … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
61 kommentarer
”A Nope for Pope ”
Läs MAUREEN DOWD i New York Times 27 mars ”Yup, we need a Nope. A nun who is pope. The Catholic Church can never recover as long as its Holy Shepherd is seen as a black sheep in the ever-darkening … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
2 kommentarer
Ett biskopsbrev
Våra nordiska biskopar har varit i Rom, på sitt 5-års ad lamina besök. Olika tal har utväxlats och därtill har biskopen i Oslo – Bernt Eidsvig – skickat ett brev ”til de troende i en vanskelig tid for Kirken”. Anbefalles! … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
2 kommentarer
Sanning och konsekvens
Ordföranden Hans Peter Hurka i österrikiska Wir sind Kirche : ”Om påven, som kräver att biskopar ska avgå, vore konsekvent så skulle han behöva kräva det av sig själv också.” http://religion.orf.at/projekt03/news/1003/ne100326_papst_muenchen_fr.htm // Irène PS Sanningen i ett nötskal !
Publicerat i Uncategorized
19 kommentarer
”Det är dags att tala sanning”
Vänner, i en unikt skarp ledare riktad till kyrkans högsta ledning skriver amerikanska National Catholic Reporter bland annat följande om pedofilskandalernas effekt på kyrkan (min översättning): ”Vi står nu inför den största institutionella krisen på århundraden, kanske i kyrkans hela historia. … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
4 kommentarer
Vad gjorde påven – vad gjorde han inte?
Vänner, Påvens roll i pedofilskandalerna diskuteras i detta intressanta klipp från norsk tv: http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/623563 Gert Gelotte
Publicerat i Uncategorized
8 kommentarer
Maria Hasselgren, du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa
Att du inom stiftet bemödar dig om att sprida min debattartikel från Läkartidningen har jag inget emot. Tvärtom imponerande hur effektiv och snabb du är som pressansvarig som skickade ut artikeln på din mailinglista samtidigt som den publicerades på nätet. … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
14 kommentarer
Vad är då en människa
Vänner ”Att å ena sidan utnyttja sin (Katolska kyrkans) obervatörsstatus i FN till att motverka kvinnors reproduktiva och sexuella hälsa med katastrofala följder i tredje världen och å andra sidan vilja få gehör i omvärlden för sitt budskap om ovillkorlig … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
9 kommentarer
Klockrent Ulla Gudmundson !
I Signum nr 1/2010 går Philip Geister SJ – angående lagförslaget i Uganda – ut med hård kritik mot Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson i en artikel ”Kolonialismens nya ansikten” http://www.signum.se/signum/template.php?page=read&id=4011 Gert Gelotte skrev en blogg ”Stolligt från Uppsala” http://www.katolskvision.se/blog/2010/02/01/stolligt-fran-uppsala/ I … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
5 kommentarer
5 svar till ”Klockrent Ulla Gudmundson !”
Iréne,
Riktigt bra svarat av Ulla Gudmundson, tycker även jag. Förutom det du tar upp tänker jag på att hon skriver att en historisk motvilja mot manlig homosexualitet inte kan ursäkta att man idag vill kriminalisera ugandier som idag av fri vilja väljer att vara homosexuella.
Vad det gäller Philip Geisters svar så är det ju bra att han uttalar sig positivt om värdet av de mänskliga rättigheterna. Däremot blir det knepigt när han i nästa mening säger att rättigheternas universalitet inte är någon ursäkt för att tvinga på en annan person eller kultur dessa värden.
Om jag uppfattar honom rätt så kan man t.ex. inte tvinga ett land att inte diskriminera kvinnor, homosexuella, eller någon minoritet. Men det betyder ju att dessa diskriminerade grupper blir påtvingade de som har maktens värderingar. Så någonstans måste man ju bestämma sig för vilka värden som är viktiga att värna, eller?
/Anneli
Som damerna nog förstår ser jag INTE på saken på samma sätt.
De universella värden som fru Gudmundson försanthåller är anti-katolska: abort, preventivmedel och homofili.
Gångna tiders europeiska kulturstater värnade om motsatserna.
Fruarna Carlsson och Gudmundson, herr Excellens Reinfeldt och friherren Excellens Bildt är alla barn av sin tid och famnar modernismens onda spöke.
Hej!
Tack för de uppskattande kommentarerna apropå mitt svar till Philip Geister i Signum.
Vill bara lägga till att jag tycker att Philip G på det principiella planet har en mycket viktig poäng, som han upprepar i sitt svar på mitt inlägg: det går inte att förändra människors värderingar genom tvång.
Det är ett viktigt och tänkvärt påpekande med stor relevans i utrikes- och biståndspolitiken. Takt och respekt för motparten är tyvärr ofta bristvaror i relationer där den ena parten är i underläge.
Men det innebär, som jag skriver, inte att man ska vara kravlös i ett bilateralt tvåpartssamarbete.
Det är rimligt att ställa någorlunda krav på konsekvens i politiken, och det tror jag SVerige hyfsat lever upp till vad avser synen på dödsstraff.
Men moral och utrikespolitik är inte samma sak, det är inte alltid möjligt för Sverige att påverka. Det innebär inte att vi inte ska göra det när vi kan.
Politiska beslut innebär nästan alltid värdekonflikter. Politik är också det möjligas konst, man väger in utsikterna till framgång för en åtgärd eller ett ställningstagande. Timing är också en faktor.
Detta är ett skäl till att Sverige, lika lite som andra länder, alltid och i alla sammanhang talar lika tydligt som i fallet Uganda. En viktig uppgift för kyrkor och samfund är att hålla politiska beslutsfattare etiskt på den smala vägen. Därför är det viktigt med den debatt som nu förs i Signum och hos Katolsk Vision.
Och som jag skrev i Signum: även Heliga Stolen och katolska kyrkan är emot dödsstraff.
Vänliga hälsningar,
Ulla Gudmundson
Det som fru Gudmundson skriver måste nyanseras: Kyrkan förbjuder inte dödsstraff, d.v.s. de katoliker som förespråkar dödsstraff eller utför dödsstraff är inte syndare per se.
I Johannes Paulus II encyklika ”Evangelium Vitae” och Kyrkans katekes uttrycks synen på dödsstraff tydligt och klart. (Även om skrivningarna – som alltid – är otydligare än de var före det andra Vatikankonciliet).
Att vara för dödsstraff och mot abort (istället för tvärt om) är ett kännetecken för en konservativ romersk-katolik.
Hej Ulla Gudmundson
Då jag vet att Du inte brukar blogga uppskattas Ditt undantag.
Du skriver
”Vill bara lägga till att jag tycker att Philip G på det principiella planet har en mycket viktig poäng, som han upprepar i sitt svar på mitt inlägg: det går inte att förändra människors värderingar genom tvång.”
Jag håller med.
Absolut.
När det kommer från Dig kan jag ta emot budskapet utan problem, men när det kommer från Philip Geister blir det genast mer problematiskt då jag aldrig hört honom använda argumentet ”att det inte går inte att förändra människors värderingar genom tvång ” på hemmaplan dvs till påven och dennes katekesundervisning.
Varma hälsningar
// Irène